Mikrobioloogilised uuringud 13.08.16 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere

Kaebus - valulik punetav kurk/kurgukaared, keelekipitus ja katt keelel (pole võimalik eemaldada), alguses ka suurenenud süljeeritus, neelata tuli iga 15 sekundi järel. Kaebus kestnud kuid pärast palavikuga kulgenud haigust - ravi pole saanud. Kõrge palavik möödus (aeg-ajalt siiski palaviku tunne ja külmakartlikkus), süljeeritus on veidi vähenenud, muud kaebused jäid.
1. Mis võiks nimetatud kaebuste põhjuseks olla?
2. Kas otse keelelt võetakse mikrobioloogilisi analüüse?
3. Kas aeroobide uuring (Th-Aer) kurgukaapelt sisaldab uuringut streptokokkide osas (Th-Str)?
4. Milliste gruppide hemolüütilisi streptokokke hõlmab streptokokkide uuring?
5. Kas kurgus võib elada ka anaeroobseid baktereid, mille osas kurgukülve ei tehta?
6. Kas neid uuringuid võib teostada ka perearst?

Tänan

Arst vastas:

Kristi Otsmaa

dr Kristi Otsmaa

Perearst

Tere,

Nimetatud kaebuse tõenäoliseimate põhjustena tuleksid kõne alla krooniline neelu- ja kurgumandlipõletik või reflukshaigus. Soovitan Teil pöörduda perearstile, kes kaebuste ja kliinilise pildi alusel annab esmase hinnangu.

Mikrobioloogilisi analüüse võib võtta kõikjalt, kuid arvan, et antud juhul võiks eelistada pigem kurgukaape mikrobioloogilist külvi. Ägeda neelupõletiku tekitajaks on kõige sagedamini viirushaigus, kuid ka A, C , F ja G grupi beetahemolüütilised streptokokkid, Arcanobacterium haemolyticum, vaktsineerimata isikutel tuleb kõne alla ka Corynebacterium diphteriae. Väga harvadel juhtudel (Vincent angiin, Ludwigi angiin, paratonsillaarne abstsess) võivad tekitajaks olla ka anaeroobid. Kroonilise tonsilliidi puhul on tegu sageli segainfektsiooniga ja tonsilli pinnalt võetud külv ei peegelda sageli tegelikke infektsioonitekitajaid.
Juhul kui esineb ka kaebusi seedetrakti poolt (näiteks kõrvetised), tuleks kaaluda ka seedetrakti ülaosa endoskoopilise uuringu vajalikkust või prooviravi prootonpumba inhibiitoritega.
Lugupidamisega
Kristi Otsmaa
perearst
Confido Erameditsiini Keskus

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Kalprotektriin kõrge

Tere roojas leitu kalprotektriin kõrge 202 on näit ja perearst ei saada uuringutele
Kas on miskit tõeliselt vaja teha uuring

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Normi piiriks loetakse 50 ühikut, kui üle 800, siis on kindlasti uuringud vajalikud. Rääkige oma perearstiga, ta selgitab Teile oma seisukohti.
Esialgu jälgimine. Kui on vaevused, siis ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: