Ülakõhuvalud 26.05.16 / Perearst

Külastaja küsib:

Peale valuvaigisti kuuri (ibumetin 400) täheldasin, et olid tekkinud enamasti ülakõhus valud. Mis eriti peale midagi füüsilist(ntx. lehtede riisumine jne.) tehes muutusid mõne aja pärast hullemaks. Käisin perearsti juures, kes kahtlustas ülehappesust ja määras rohuks Gasec tabletid.

Need tabletid vähendasid kõhus raskus surumis tunnet ja iiveldust jne.

Alles jäid samas aegajalt väiksed valu torked vasakul ülakõhus roiete all kohe. Ka väljaheide oli kollakas enamasti, korra lausa hall.

Enamasti kõhus keerav ja suruv tunne peale sööki mõnda aega .
Selline nagu tühja kõhu valu oleks. Mida mul samas varem pole kunagi olnud. Ja viimasel ajal on hakkanud ka alakõhus mulksuma aegajalt.
Aegajalt lööb ka selga vasakule valu.

Uuringutest on tehtud üldveri,mis oli korras. Maksa vereanalüüsi oli ka korras ja Helico Bakter oli normis.(ei olnud ägenenud)

Ultraheli kõhu-vaagna piirkonnast oli ka korras.

Sondi neelama veel pole saadetud.Millest võivad antud valud tekkida?

Mida näitab üldveri?

Kaua võib kesta ülehappesuse ravi?

Kas võibolla tegu haavandite või hoopis kõhunäärmega?

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere !
Tänan usalduse eest. Näib, et on seos ibuprofeni ja Teie kõhuvaevuse vahel. Ibuprofen on nimelt ravim, mis võib kahjustada mao limaskesta, eriti kui on mingi soodustav tegur ( varasem haavandtõbi, perekondlik eelsoodumus, suitsetamine jm). Julgen arvata, et peaks jätkama maohapet vähendavat ravi, kokku 3-4 nädalat.
Üldveri näitab umbes 20 vere parameetrit- hemoglobiin, erinevad leukotsüüdid, trombotsüüdid, erütrotsüüdid ja nende suhtarve. Kõhuvaevuste korral tehakse veel teisigi analüüse.
Kui vaevused ei taha raviga kaduda oleks vajalik gastroskoopia. Aga seda otsustab juba Teid vahetult nägev ja uuriv arst.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Sapipõie eemaldamise vältimine tüsistuste ohu tõttu

Esinesid ülakõhuvalud ja ultrahelis leiti sapikivi. Nüüd on plaanis eemaldada sapipõis. Olen kuulnud nii palju hilisematest tüsistustest nagu nt. sapi valgumine makku ja põletiku tekitamine, rasvase toidu ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Kui vaevused on harvad siis tasub proovida mittekirurgilist ravi. Selle võimalusi tutvustavad perearst, gastroenteroloog ja kirurg. Koostöö !

Head tervist soovides,
Madis ...

Loe edasi

Sapikivide lahustamine

Tere
On olnud aasta-paari jooksul mõnikord tugevad ülakõhuvalud, korra ka oksendamisega. UH-s diagnoositi sapikivid ja praegu ootan operatsiooni. Lugesin ka võimaluse kohta kivisid lahustada, ravim ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Noorele inimesele soovitatakse valulike, sageli ägenemistega kulgeva sapikivitõve kirurgilist ravi. On ka võimalik ultraheli- ja laserkivipurustusprotseduur. Koostöö oma arstidega.

Loe edasi

Ülakõhuvalud ei millestki?

Viimased 3 nädalat on mul olnud meeletud ülakõhuvalud, mis nii pika perioodi möödudes endiselt ei ahene. Esimene valuhoog oli meeletu, ülakõht läks punni, tekkis meeletu valu, kaasnes iiveldus, kõhulahtisus ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,

Ülakõhuvalu kõige tavalisemad põhjused on mao- ja kaksteistsõrmiksoole haigusseisundid ning maksa ja sapipõie probleemid. Teie kirjast saan aru, et need haigused on Teil põhiuuringutega ...

Loe edasi

Vereanalüüs

Läksin arstile, kuna öösel olid ülakõhuvalud ja lõi 39 palaviku. Arst tegi vereanalüüsi. Palun kommenteerige minu tulemusi.

17.08.2010 B-autom5diff +
17.08.2010 NEU 92,21 %
17.08.2010 LYM 4,51 %

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Analüüside tulemus on normi piires. Täisveretest on tehtud automaatanalüsaatoriga, selle verevalemi tulemust ei maksa väga tõsiselt võtta, kahtlusel tehakse verepreparaat, seda loetakse mikroskoobis. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: