Kõhuvalu 10.04.16 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere,
Kirjutan teile seoses probleemiga, mis algas umbes 6 kuud tagasi. Nimelt valutab mu kõht paremalt poolt. Valu on kõrgemal kui pimesool.

Umbes kuu tagasi perearsti vereproov andis tulemuseks helico bakteri, tegin kuuri läbi (kolmikravi), kuid ütleks, et vaegused läksid hullemaks, mille tõttu pöördusin gastroenteroloogi poole, kelle meelest mu valud ei saa olla seotud helico bakterist tingitud valudega, sest helico bakteri puhul oleks valud pigem maos, minul aga soolestikupiirkonnas paremal.

Olen nüüdseks läbinud mitmeid uuringuid ning teinud kõikvõimalikke proove, toon mõned neist siinkohal välja:
Vereproov, milles põletikunäitajad olid normis;
Lisaks võetud markerid munsarjapõletiku; parasiidid soolestikus; sapipõie; kõhunäärme põletike osas, mis olid normis.
Uriiniproov - normis;
Ultraheli - normis ( Teostatud uuring: UH uuring kõhu- ja vaagnapiirkonnast; UH-leid: Maks: Ühtlase ehhogeensusega. Koldelist leidu ei sedasta. Sapipõis: sisaldis on homogeenne, kivivarje ei sedasta; sapipõie sein on põletikutunnusteta. Sapiteed laienenud ei ole. Kõhunääre: tavalise suuruse ja ühtlase struktuuriga. Põrn: normaalse suuruse ja struktuuriga. Neerud: tavalise mõõtmetega ja struktuuriga. Kive ega paisu ei sedasta. Kusepõis: kontuurid on siledad, valendik on vaba. Vedelik kõhuõõnes : ei sedasta. Kokkuvõte: Aktuaalse leiuta.
(Tehtud kahel korral)

Kolonoskoopia, mis oli normis. Võeti tükk peensoolest. Selle puhul ka kõik normis. (Teostatud uuring: Kolonoskoopia Hinnakoodid: 7558, 7552 Vaadatud jämesool ja iileumi lõpuosa. Sooles rohkelt sappi. Limaskest kogu ulatuses sile, roosa, hästi jälgitava veresoontejoonisega. Haustrad gratsiilsed. Peensoole lõpuosa limaskest visuaalselt normis. siit biopsiad. Kokkuvõte: Normi leid. )
Biopsia vastus: peensool /ileum/ 2 peensoole tükki, mille kõrgeid hatte vooderdab peensoole-tüüpi silinderepiteel. Ühe tüki prooprias näha suurt lümfoidfolliikulit (sobib Peyeri naastule). Mõlema tüki prooprias füsioloogilisel hulgal põletikurakke. Kroonilise põletiku tunnused puuduvad. M00100 - normaalne kude /histologia normalis NAS/

Lisaks oleks külastanud füsioterapeuti, kes ütles, et rüht on korras.
Samuti günekoloogi juures käidud, kelle võetud proovid olid samuti normis.

Töötan igapäevasel arvuti taga, valud tekivad tavaliselt püsti seistes ja kõndides. Valud on pigem teravad ja hooti esinevad. Leevenevad istudes või pikali heites. Umbes 10 aastat tagasi oli trauma liiga raskete asjade tõstmisest, mille tõttu sattusin haiglasse.

Kuna uuringud ei ole midagi minu probleemi osas selgemaks teinud, otsustasin teie poole pöörduda. Kas on võimalik, et tegu võib olla ka mingisuguse muu probleemiga - lihased või luud ? Umbes aasta tagasi tundsin paremal roidekaare juures valu, täna see enam kaebusi ei põhjusta.

Mida te soovitaksite? Mida enam ma mõtlen, et mis mu probleem olla võiks, seda enam veendun, et asi algab mu tööst ja selle iseloomust. Kui teie seisukoht on sama, siis millise arsti poole peaksin pöörduma, et saaksin mingisuguseid juhiseid/ uuringuid(?), et mu süda rahul oleks ja ma lõpuks saaksin teada, miks mu kõht valutab. Tunnen, et peale selle, et need valud segavad mu igapäevaelu, muudavad need mind tundlikumaks (tihedad nutuhood) ja ärevamaks.

Loodan, et oskate mind aidata.

Arst vastas:

Le Vallikivi

dr Le Vallikivi

Perearst

Tervist
Kui nii paljude spetsialistide juures on käidud ja nii palju uuringuid on tehtud, mille kõigi tulemus on normaalne, siis on tõenäosus mingi organkahjustusega haiguse olemasolule marginaalne, pigem on tegemist funktsionaalset tüüpi hädaga - seda kõneleb ka valu iseloom - mingis teatavas asendis on ja teises jälle pole. Sellises kohas võib valulikkus tekkida näiteks siis, kui kõhugaas sooleseina välja venitab - mis istuva tööga kontoriinimese puhul on üpris tavaline tekkima. Soovitan pidada 2 nädalat toidupäevikut - märkige üles kogu oma söök ja jook aegade ja kogustega ning paralleelselt sellega märkige üles oma enesetunne. Seda päevikut peaks oma perearstiga analüüsima - see võib tuua majja rohkem selgust, kui valusad ja tüütud uuringud ning eriarstide külastus.
Lugupidamisega
Le Vallikivi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Lapse kõhuvalu

5.5 aastasel tüdrukul kolmas pâev tugev kōhuvalu, läheb hooti tugevamans kus laps purskab nutma. Väike palavik 37.2. Käisime eile emos ja saine antibiotikimid sest veri näitas pōletikku. Ibumetin kõhuvalu ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Ebaselge äge kõhuvalu, kindlasti on vajalik diagnoosi täpsustamine ja vastav ravi. Koostöö oma perearsti või EMO-ga.

Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Loe edasi

Kõhuvalu

Tere. Märtsist saati on mul kõhuvalu. Valu on rohkem mao piirkonnas. Tehti roojatest ja selgus, et on h.pylori bakter. Sain kolmik ravi. Tekkis küsimus, kui pikalt peab veel omeprosooli võtma ja kuidas ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Konkreetset vastust on raske anda. Mõni patsient vajab psüsivalt väikeses annuses ravi, teisele piisab 10 p ravikuurist.

Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: