Aneemia 17.07.14 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere. Umbes kuu tagasi avastati mul aneemia, kus arst sõnas, et organismis pole rauavarusi. Söön rauda ja pean minema mõne nädala jooksul verd andma. Kuna perearst on puhkusel siis unustasin konsulteerida temaga, kas aneemiaga võib füüsilist koormust saada?

Arst vastas:

Kristi Otsmaa

dr Kristi Otsmaa

Perearst

Tere,
Aneemiaks loetakse täiskasvanud mitterasedatel naistel vere hemoglobiinitaseme langust alla 120g/l. Rauavarude taset peegeldab kõige paremini marker nimega ferritiin. Olukorda, kus organismis ferritiinitase on langenud, kuid hemoglobiin veel normis, nimetatatkse latentseks rauavaeguseks. Suurem osa organismi rauast on seotud hemoglobiiniga. Hemoglobiini abil toimub organismis kudede ja organite varustamine hapnikuga. Aneemia korral on vere transpordiomadused ja seega ka organismi varustamine vajalikus koguses hapnikuga raskendatud. Füüsilise koormuse korral on aga kudede hapnikuvajadus tavapärasest suurem. Et anda täpsemaid soovitusi , oleks vaja teada Teie hemoglobiini väärtust. Üldreeglina on rauavaegusaneemia korral raske füüsiline koormus ja sportimine vastunäidustatud. Kergema koormuse puhul võiks lähtuda oma enesetundest: rauavaegusaneemia korral tekib kergemini väsimus, hingeldus, südamekloppimine. Nimetatud sümptomite tekkel olete ilmselt füüsilise koormusega üle pingutanud.
Rauavaegusaneemia puhul on väga oluline välja selgitada ja kõrvaldada selle tekkepõhjus ning läbi teha piisava pikkusega rauaravi.
Lugupidamisega
Kristi Otsmaa
Confido Erameditsiini Keskus

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Madal hemoglobiin

Mul on liiga madal hemoglobiin.

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,
Esmalt vabandan, et minu vastus tehnilistel põhjustel hilineb.
Meeste hemoglobiinitaseme normi alumine piir on 130g/l. Alla seda loetakse aneemiaks ehk kehvveresuseks. Aneemia põhjuseid ...

Loe edasi

Küsimus

Tere. Mul on selline küsimus- kuidas tehakse kindlaks (milliste uuringutega) nn sisemise faktori puudumine pernitsioosse aneemia puhul ?

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Küsimus on hea, kuid sisemise faktori puudumise üle saame otsustada kaudselt. Võimalik on määrata soolestiku parietaalraku vastaseid antikehi. Kui nende tiiter on tõusnud, siis oletatakse, et ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: