Neelamine raskendatud, okserelfeks 03.09.12 / Perearst

Külastaja küsib:

Probleem seisneb selles, et on pidevalt neelamisraskused ning okserefleks. Seda on väga raske seletada ning mõista.
Probleem esineb põhiliselt ülikoolis loengutel olles (varemalt koolis). Hommikul ärkan, söön kõhu täis ning lähen loengule. Järsku, tühja koha pealt hakkab natuke paha olla ning kurgus on pidevalt ebamugavustunne. Selle ebamugavuse leevendamiseks ma neelatan, kuid see omakorda on raskendatud ning tekitab väikese okserefleksi. See ebamugavustunne on kestnud peaaegu aasta, aga lahendust ei ole leidnud.
Teiseks sümptomiks on peapööritus (tivoli) uinudes (mis ei teki igakord, umbes nädalas 3 öö jooksul magama jäädes). Mida rohkem väsinud olen, seda raskem on uinuda. Silmad kinni tekib väike pööritus ning väga paha olla, samuti neelamine on äärmiselt raskendatud ning tekib tunne, et kohe oksendan (siiani pole oksendanud selle tõttu mitte kordagi). Pean püsti tõusma ning minema vett jooma, vahepeal on ka tükitunne kurgus ning selle kadumiseks pean midagi näksima külmkapist.
Kolmandaks on raskusi söömisel. Eriti esineb probleem lõunasöögi ajal. Söön rahulikult, kuni üks hetk mu organism ei taha enam sööki vastu võtta, neelamine on praktiliselt võimatu ning tekitab okserefleksi (kuigi ma tunnen, et mul ei ole kõht veel täis – mahuks veel).
See kõik on äärmiselt segav ning olen pidanud mitmel korral loengute poole pealt lahkuma, sest hakkab äärmiselt paha olla. Kuid nagu ma klassiruumist väljun, on taas kõik korras. Samuti probleem ei esine ainult koolis, vaid ka näiteks ärevushetkedel. Näiteks on vaja kuskil esineda, siis hakkab süda kiiremini lööma ning koheselt tekib raskendatud neelamine ning kui neelata tahab tekkida omakorda okserefleks, vahepeal ka autosõidul.
Veresuhkur on mul korras ning paar kuud tagasi võeti mult ka vereproov, et kontrollida magu. Samuti tehti kõhupiirkonnale ultraheli ning kõik uuringud näitasid, et olen täiesti terve. Küll aga on mul mõõdetud vahepeal vererõhku ning see on üle normi kõrgem olnud. Samuti olen käinud kurguarsti vastuvõtul pool aastat tagasi ning ta ütles, et mandlid on ilusad ja terved.
Ma väga loodan, et te oskate mind kuidagi moodi aidata või suunata eriarsti poole (elukohaks Tallinn). Väga ebamugav ning raske on sellise murega olla – ei saa keskenduda õpingutele. Aitäh!

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere !
Sedalaadi vaevused võivad olla tingitud nii kehalistest kui psüühilistest häiretest. Ärge mõistke valesti ega pange pahaks, kuid mõte liigub ärevushäire ja agorafoobia suunas. Kehaliselt on neid kenasti uuritudd, kõik on korras, see on väga hea. Soovitan nõu pidada psühhiaatri ja psühholoogiga. Saatekirju sinna pole vaja. Vahest enne nõupidamine oma perearstiga, kes saab anda konkreetsed spetsialistide andmed ja teha ka kokkuvõtte senisest asjade käigust.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Lahisong

Tere! Arstile pöördusin raskendatud hingamine, hääle probleemid, jõuetus, öösel tugev higistamine. Tartu tegi uuringud,avastas,et on söögitoru distaalses osas 3,5cm.pikune ja 1,6cm. laiune lahisong .Paluti ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Mõistlik on teha see uuring, gastroskoopia. Alati eksisteerib võimalus, et ühele haigusele lisaks on ka teine, mis vajab hoopis erinevat ravi. Küllap song avastati kompuuteruuringul.

Loe edasi

Kurgus kollakas valge laik

Mida teha sellise kurguga nagu antud pildil . Kas minna kohe arstile või saab koduste vahenditega ravida? Kurk ei valuta,hingamine korras , neelamine veidi ebamugav

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tänan pildi eest. Paistab, et see on sekreet, mis valgub alla piki neelu tagaseina. Selle põhjus on üldiselt nohu, põskkoopapõletik või kurgupõletik. Ikka peaks abi saama kuristamisest ja ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: