Pärak 14.07.12 / Perearst

Külastaja küsib:

Mul on selline mure, et umbes aasta tagasi sügeles mul päraku ümbert väga palju ja tekkisid ka väikesed valged ussid. Nüüdseks ei ole sügelust ja pole ka usse...väga minimaalselt tuleb paberile. Mure ka selline, et peale seda on pärak nagu katki ja nahatükk on väljas. Nagu liigliha. Vabandan, ei oska seletada eriti. Kas oskate öelda, milles asi võib olla ja kas oleks pidanud kohe kindlasti arsti juurde minema? Ja kas nüüd pole enam hilja ? Aitäh

Arst vastas:

Le Vallikivi

dr Le Vallikivi

Perearst

Tervist,
Väikeste valgete ussidega peaks kindlasti arstile pöörduma, kuivõrd need nakkuvad väga kergesti teie lähedastele ja ka ringiga Teile endale tagasi. Põhimõtteliselt on võimalik ussidest vabaneda väga rangete hügieeninõuete järgimisega (sage kätepesu, voodi- ja aluspesu vahetus, kuumalt pesemine ja triikimine), kuid ühekordselt võetava retseptiravimiga on tulemus kindlam ja kiirem. Linaluu-ussid on klassikalised parasiidid, kes om peremeest ei tapa, kuid tekitavad hulgaliselt ebamugavusi, alates peremehe toidu ja kasulike ainete äratarbimisest ning kihelusprobleemidega lõpetades. See, et Te nendega praegu kohtunud pole, kahjuks ei tähenda seda, et Teie organism neist lõplikult vabanenud on - neid võib olla järgi vaid mõni üksik, kes salaja paljunedes ühel hetkel probleemi taas teravaks tõstatab.
Mis puudutab nn "liigliha"teket päraku piirkonda, siis selline moodustis on veenikomu ehk hemorroid. Hemorroid tekib siis, kui surve väljaheite väljutamisel on liiga suur (näiteks väljaheide on liiga kõva või punnestus liiga jõuline või ka näiteks raseduse ajal või järgselt). Iseenesest on tegu süütu ja ohutu nähtusega, millega sellises faasis midagi spetsiaalset ette võtta ei ole vaja. Samas, kui surveprobleemid jätkuvad, võib hemorroid suureneda, hakata veritsema või minna valusaks ja/või põletikuliseks. Siis tuleb kindlasti pöörduda arstile, kes teab selle vastu rohtu. Pikemas perspektiivis on mõeldav ka kirurgiline ravi.
Parimate tervitustega,
Le Vallikivi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

soolehaigused

Tere, tegin kodus peitevere kiirtesti, mis oli positiivne,õrnalt oli triip näha.Arst saatis uuringule uue proovi ja see oli 15.Kas põhjust kahtlustada kasvajat.Kõht muidu alguses kinni ja siis teistkorda ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Kasvaja võimalus nende tulemuste juures on väike. Vajalik ikka koostöö oma arstidega. Kõhukinnisuse ennetamine, kordusuuringud.

Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: