kas podagra? 24.01.06 / Perearst

Külastaja küsib:

Appi! Mu suures varbas on juba 3 kuud valu! Algul arvasin,et saabas kuidagi pitsitas ja vahetasin saabast,aga valu ei kao.Eriti peale käimist õhtul voodis on niiiii valus!! Midagi näha ei ole,aga kui varvast liigutada-on tunda.Kas tõesti juba see podagra? Vaatan teda hirmuga ja nüüd tundub,et ka varba kont justkui suuremaks kasvanud kui teisel jalal.Too küljekont,mitte varba peal.Äkki kondil tuli pähe kasvama hakata?Kas seda pidurdada ka saab? näiteks kui joodi peale määrida? Olen küll juba vanem- 45 a,ja paks ka,aga siiani elurõõmus.Veel üks asi-märkan sõrmede liigestel,nendel viimastel,näpuotsa poole,punakaid muhke,väikseid kui sääsekuplaid,aga nad on püsti ja kui masseerid- on valusad.Kas jälle need kusihappesoolad? Kas peaks neid masseerima? Millega määrida? Loobuma soolast?Lihast? Muide,pesen palju külmas kraanivees-kas sellest võib olla? Kaalust alla võtmine on mul lootusetu,äraproovitud värk.Jo-JO efekt! Aga natuke veel elaks-kas oskate soovitada midagi mu varbale ja sõrmedele? Jään lootusrikkalt ootama.Lugupidamisega,Aino K.

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere Aino
Ärme veel räägi podagrast. Seda haigust on Teie eas daamidel väga harva. Pealegi ei ole 45 aastat üldse mitte palju. Naisterahva vanusest rääkimine on aga terve teadus.
Podagrat oleks lihtne kindlaks teha ka kusihappe määramisega veres, lisaks ka veel mõned reumatestid.
Kirjeldate seisundit suurel varbal mis menutab pigem hallux valgust, ehk eesti keeles suure varba põhiliigese moondumist. See nagu vajuks labajalast eemale, tekib valulik muhk. Senised jalanõud muutuvad kitsaks, jalgu tahaks ka võõraste pilkude ja ka oma pilkude eest peita. Jalad väsivad kiiremini ja ka valutavad. Probleemi põhjus võib olla päritav, seda soodustab ka kitsaste jalatsite kandmine. Protsessi aitaks peatada sobivad jalanõud, talda tugevdavad harjutused, käimine, ujumine. Selgust aitab tuua perearsti või ortopeedi konsultatsioon.
Sõlmekesed sõrmedel võib olla teise liigeshaiguse- artroosi sümptomiks. Kui puudub liigne koormus liigestele, kasvõi liigne kehakaal ei saagi suurt midagi sinna parata. Asjasse tooks selgust ka eelmainitud reumaproovid. Nii et ikka üks perearstikülastus, kuid ehk sain anda veidi mõtteid millele tähelepanu pöörata.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Parasiidid

Tere.

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

Mure sinusiidiga pärast hamba eemaldamist

Tere,


Aprilli lõpus eemaldati mul parempoolne esimene ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

Linaluuuss ehk naaskelsaba.


Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tervist !

Loe edasi

Kas põhjust nahaarsti vastuvõtuks

Tere


Mõlema suure varba küünel on must plekk ning ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

Vererõhk erinevatelt kätelt mõõtes

Tere!
Küsimus vererõhu kohta.

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

Hellicobakter


Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

Pea käib ringi

Tere,

Nimelt, käib mul pea ringi kui ma hommikul ärgates ...

Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tere

Loe edasi

Kopsuröntgeni vastus

Ma sain röntgenist vastused ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,
Lugupidamisega
Kristi Otsmaa
Perearst

Loe edasi

Tromboos kopsudes


Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!


Loe edasi

Kõrge vererõhk.


Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tervist !

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi