vasaku poole rindkere ja õla vaevused 21.02.05 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere!
Viimasel ajal on mitmel korral tegemist olnud selliste kaebustega:mingil momendil tunnen,et kuskil õlas,käevarres,vahel vasakul pool rinnapiirkonnas või abaluu taga hakkab vaevama ja kergelt kuid ebameeldivalt valu ajama ning ka üldine enesetunne muutub kehvemaks,justkui oleks nö.süda nõrk ja ebakindel olemine.Endale tundub,et ehk on tegu õlalihaste pingega või seoses sellega midagi närvidega,sest sellega on ennemgi probleeme olnud,just vasaku poolega(vasaku peapoole raskustunne ja valutamine jne.),kuid kas võiks see olla ka südamega seotud?Olen 6 aasta eest põdenud südamelihase põletikku ja selle järel on jäänud ka rütmihäireid(praegu kasutan sotaloli 2x1 tbl päevas,millele vaatamata ikka esineb vahelööke)Või võib siiski tegu olla lihaspingetest tingitud vaevustega?Määrin Fastumiga ja võtan Ibumaxi vahel.Selline vasaku poole vaevus ja ebamäärane valutamine kestab mõned tunnid ja kaob siis.Õlg ja käsi oleks justkui hästi väsinud,kuid samas käsi ise nõrk pole tõstes või pigistades.Kõige rohkem häiribki kehvaks muutuv enesetunne.
Olen tänulik,kui oskate selle vähese põhjal midagi järeldada ja nõu anda.Töö on jah tihtipeale sundasendit nõudev kätele ja peaasendile ja lihaspingetest tingitu poleks üllatav.Rohkem muretsen,kas see võiks hoopis südamega seotud olla(et ka pidavat õlga ja kätte ja abaluu taha valu ajama),kuigi tegu on ühtlase ja nõrga valu-ja vaevustundega.
Kuna teie vastused on alati võimaluste piires põhjalikud ja sõbralikud,siis olen juba ette tänulik teie vastuse eest Aitäh!
naine,50

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere
Olen enam kui kindel, et Teie vaevuse taga on haigus nimega müofastsialgia. Kui hoolega katsuda oma seljalihaseid kuskil turja-abaluukandis siis leiate valuliku tihke lihasväädi. sellele vajutades levib valu õlga, kaelapirikonda ja ka südamepiirkonda. Südamehaigusega siiski tegemist ei ole. Vaevust soodustab sundasend ( arvuti, pikad tööpäevad lauataga, autoroolis vm ) Raviks kasutan ise lihassõlme lidokaiini süstimist, see tuimestab lihassõlme ja kaotab valu ja pinge. Nii on katkenud nõiaring kus valu põhjustab pinget ja pinge valu. Patsient saab kergendust juba 10 minuti pärast ja koos oleme väga rõõmsad. Ükski südamevalu või mõni muu kole haigustunnus ei saa nõndakiiresti reagerida. See raviprotseduur on ka ühtlasi kui diagnoosikinnitus. Ravis võiks kasutada veel enesemassaazi just sellesama lihaspinge koldele. Massaazi võib lasta teha ka koolitatud massazööril. Ibuprofeen ja ketoprofeen määrimisena võib anda ka toimet kuid selle efekt on veidi väiksem.
Kuid kõige tähtsam on vaevuse ennetamine: selleks on väga vajalikud venitusharjutused, ringutamine nii et lihased raksuvad. seda tuleks teha igas tunnis mõni minut. Võimalusel tuleks aeg-ajalt sättida ümber oma töökohta: tõsta arvutimonitor teise kohta, keerata laud või riiul teise kohte jne jne.
Loodan, et sain veidi selgust tuua.
Head tervist soovides
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

õlavalu

Tere.Mure selline,et 3 nädalat tagasi juhtus mul kokkupõrkega liiklusõnnetus ja seoses sellega turvavööst vasaku õla ja rindkere põrutus.KT ja röntgen on tehtud,luud on terved aga õlg on ikka veel valulik,eriti ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Kirjeldus vastab õlalihaste ja sidemete rebendile- arstide keeles rotaatormanseti vigastus. Ollakse liiga keskendunud luuvigastuse otsimisele, kui murdu ei ole, arvatakse, et kõik ongi korras. ...

Loe edasi

Anomaalsed valud kõhus vasakul.

Tere!

2010 aasta oktoobris oli mul autoavarii mille tagajärjel sain rindkere põrutuse ja murdsin vasaku rangluu.

3 kuud hiljem algasid mu kõhu vasakul poolel anomaalsed valud.

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Kui kehalist hälvet ei õnnestu leida, siis liigub mõte avariist tingitud posttraumaatilisele stressreaktsioonileehk psüühilisele vapustusele, millega kaasnevad kehalised vaevused. Abi oleks ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: