Perearstid 17.12.04 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere.
Olen lugenud Teie sümpaatseid ja asjatundlikke vastuseid mitmesugustele küsimustele ja loodan, et äkki oskate Te ka minu küsimusele vastuse anda.
Asi puudutab perearsti tööd.
Lugu on järgmine: olen 28 aastane naisterahvas. 3,5 nädalat tagasi läksin pärast nädalast kummalise ja kurnava peavalu kannatamist oma perearsti vastuvõtule. Pärast kaebuste (pressiv valu otsmiku ja meelekohtade piirkonnas ning silmade taga, aeg-ajalt teravamad valuhood, pidev väike palavik ja saabuva nohu tunne, füüsiline väsimus) kuulamist arvas perearst, et võiks teha vereproovi. Kuna tegemist oli neljapäevaga ja meie tervisekesksue labor töötab E-K, siis järgmine samm ehk vereproov (sõrmest) oli alles esmaspäeval. Seejärel helistasin, arst ütles, et proov nagu OK ja kirjutas välja antibiootikumi (azitrox?), nö. igaks juhuks, nagu ma aru sain, et äkki aitab. Mille vastu konkreetselt, seda lugesin alles infolehelt.
Ei aidanud, peavalu püsis muutumatul kujul. Helistasin uuesti. Paluti tulla vastuvõtule järgmisel päeval. Vastuvõtul (reede) otsustas arst, et tuleks äkki teha röntgen põse kõrvalkoobastest, röntgenit tegema sain minna esmaspäeval ja see osutus korrasolevaks.
Järgmine kõne - arst soovitas osta Ibumax 400, aga mu magu hästi ei taha sõbrustada selle ravimiga, mida ka ütlesin (kõrvetised aeg-ajalt), arst arvas, et 3-4 päeva ehk kannatab ära. Ostsin apteekri soovitusel siiski Panadoli, aga ei mõju.
Järgmisel päeval panin tuttava meditsiinitöötaja soovitusel kinni aja neuroloogi juurde, mis on alles jaanuaris.
Ja neljapäeval helistasin uuesti oma arstile. Vahepeal lisandus aga uus asi, mis ei pruugi olla seotud mu peavaluga - nimelt raske hingamine, valutunne hingetorus või rinnus, kuiv ja sõgelev köha. Arst ei osanud taas mulle midagi öelda. Pakkus, et stress. Tõepoolest, aga stressi tekitab mulle paraku see lõputu peavalu ja kurnatus... Kui ütlesin et panin neuroloogi juurde aja ja soovin saatekirja, siis vastas arst, et "nojah, põhimõtteliselt võiks ju minna..." hääletoonil, mis ütles mulle, et tegin valesti. Esmaspäeval lähen uuesti perearsti vastuvõtule. Lootusrikkalt. Sest peavalust ja nüüd lisandunud hingamisraskustest tingituna on mu päevane normaalse funktsioneerimise aeg kahanenud paarile kolmele tunnile. Enam ei jaksa.

Küsimused on - kas perearst ei ole kohustatud patsienti aitama? Mis võib olla põhjuseks sellele, et minu perearst ei ole huvitatud lisauuringutest, sellest, et suunata mind nende arstide juurde, kes oskaksid mind aidata ja öelda,milles on asi, kuna tema ise juba 3,5 nädalat jääb mulle vastuse võlgu?
Ma pean oma perearstist inimesena väga lugu, kuid peale meeldiva iseloomu peaks perearst ju pakkuma ka nõu ja abi.

Ja viimane küsimus - Mida peaksin tegema?

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere
Mõistan muret. Minu arvamus on selline. Haiguse algul esinenud vaevused viitavad ninakõrvalkoobaste tursele. Sellele on omased suruv tunne, nohusus, peavalu mis tugevneb kummardumisel kaasub ka vähene palavik. See ei ole mitte mädane ninakõrvalkoopa põletik mille korral on nähtav vedelik-õhu nivoo. Limaskesta turset tavaliselt ei peeta oluliseks ja seetõttu vaadatakse sellest mööda. Teie arsti püüdlused on olnud välja selgitada põletikku ilmselt ninakõrvalkoobastes ja seda siis ravida. Vaevuste püsimisel on Teil tekkinud vaimse kurnatuse nähud: teadmatus mis tegelikult viga on, korras analüüs ja ikkagi antibiootikumravi, vaevuste püsimine, arsti ebamäärased vastused. Ilmselt jätkate ka samas igapäevatööd mis võib olla iseenesest ka stressirohke, kõik need asjad kokku on tekitanud praeguse vaevuste buketi. Julgen oletada, et töötate vahest kontoris, kuiva õhuga ruumis, vahest ka on palju arvutiekraanile vaatamist. Muidugi aastalõpu pinged. Mida saaks teha. Esmalt aeg maha, haigusleht ja võimalikult palju meeldivaid elamusi. Soovitaks ka ninakõrvalkoobaste limaskesta turse vastast ravi: selleks on nn suukaudne ravim: sudafed, rinopront tabletid ja ninatilgad: tyzine. Sooja auru hingamine suu ja nina kaudu. rahvameditsinis on hea toimegga ka soe soolakotike põskedele või kuum kõvakskeedetud poolik muna põskedele. Raviteedest soovitan nn stressiteed või naistepunateed meega.
Ma mõistan ka Teie arsti. Ta on Teid ju uurinud, teinud analüüse ja rötngenipildi. Kuigi sellest on olulisem vahest kõigi nähtude hoolas analüüs, korduvad selgitused ja oma otsuste põhjendamine. On ka nii, et kui patsiendil ilmnevad nn stressinähud või asteenia siis tabab enamike arste ka teatud vastumeelsus, tõrge. Tekib nõiaring: patsiendi nõutus kasvab ja arst muutub ka tõrksamaks ja lööb käega ( so saadab erinevate spetsialistide konsultatsiooniks), see omakorda suurendab patsiendi nõutust-kannatusi. Julgen arvata, et neuroloogi konsultatsiooni ajaks on mingi lahendus juba toimunud. Neuroloog saab hinnata Teie kordinatsiooni, reflekse, silmade-keele asendit, tasakaalu( seda saab muidugi teha ka perearst). Ta võib diagnoosida midagi pingepeavalu sarnast leidu võib olla suunab ka silmaarstile nägemistervavuse ja silmade kuivamise kahtluse kontrolliks.
Soovitan taas sõbralikult pöörduda oma perearsti poole ja arutada kõike rahulikult, Teie ja tohtri vahelised pinged ei ole kellelegi head.
Loodan, et sain veidi asja arutades tuua selgust Teie mures.
Head tervist soovides
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

äkilised väga tugevad valud silmas

tere
tegelikult on mul kopp ees sellest asjast, mis kestab veebruarist saati-vasakusse silma lööb valu ja koheselt läheb kinni ka vasak ninapool-minu perearst ütles siis, et tegu põsekoopapõletikuga-sõin ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tekib mitu mõtet. Kobarpeavalu, esineb rohkem küll meestel, kuid mitte ainult. Selle raviks on valuvaigistid ja lootus. Finlepsin on siis kolmiknärvivalu leevenduseks. Kui ei toimi, pole mõtet ...

Loe edasi

Kurguvalu

Tere doktor!
2016 aasta sügisel hakkasin tundma vahelduva eduga kurgus kipitavat/põletavat tunnet. Tekkis see tunne alati päevajooksul ja suvalistel aegadel. 2017 aasta märtsis läksin selle probleemiga ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tervist !
Nagu saan aru, on erinevad vaevused olnud pikemat ja lühemat aega. Kurguvalu, punased kurgukaared on siis olnud viimased 1 kuu. Viimasel ajal puuduvad reflukshaiguse tunnused. Julgen soovitada ...

Loe edasi

Ajuvapustus/peapõrutus

Tere! Kirjeldan asja mis juhtus minuga kuskil 7-8 aastat tagasi. Nimelt olin ekstreemspordi huviline ja käisin rattaga sõitmas rulapargis. Kuna tegevus oli pidevalt aktiivne siis tekkis adrenaliin ja hull ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Karta on, et tegemist on peaajupõrutuse järgse seisundiga. Üsna ebameeldiv seisund kõigile. Eriti midagi nagu teha polegi. Abi võib olla mõnest ravimist, perekonnast nootroopikumid, esindajaks ...

Loe edasi

Peavalu minu pojal

Minu poja kaebus mulle paar päeva tagasi:
"Kuidagi nii on et füüsilise pingutuse peale lööb kohe pähe valu, isegi trenni ei saa üldse teha enam."
Peavalud on pingepeavalud, mis johtuvad 24/7 ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tervist !
Peavalude maailm on sügav, lai ja keerukas. Ei ole ühtegi aparaati, millega saab diagnoosida peavalu kui vaevust. Kõige sagedasemad peavalud, nagu ka märgite, on pingepeavalud. Põhjuseks ...

Loe edasi

B12 aneemia

Olen aastaid olnud pidevalt kurnatud ja väsinud ja olen pöördunud selle murega perearsti poole. Viimati pakkusin, et kontrolliks vitamiinide taset ja kindlasti ka B12 taset. Vereanalüüsist selgus, et B12 ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Noores eas, nagu Teie olete on B12 defitsiit organismis väga ebatavaline. Kardan, et ma veidi ehmatan Teid paari mõttega. Peaks hindama mao limaskesta seisundit- see on oluline B12 vitamiini ...

Loe edasi

Kõht lahti

Tere, nädal tagasi tekkis mul väike palavik 37,2 mis kestis 3 päeva, kõht oli gaasi täis nii, et lausa valus oli kõndida, (2päeva) oli üldine halb enesetunne ja külmavärinad, kui kõhust kadusid gaasid ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Ega muud kui arsti vastuvõtule. On veel mitmeid soolehaigusi mis võivad anda selliseid vaevusi. Vereanalüüsid, settereaktsioon, arstlik läbivaatus ja mõtlemine- küllap leiate selguse ja parima ...

Loe edasi

Halb enesetunne peale söömist ja kakamist.

Viimased 4-5 kuud olen tundnud väsimust,südame pekslemist,nõrkust peale söömist ja veel hullem on asi peale toidu väljutamist. Üldse on enesetunne kehv viimased 4-5 kuud. Pidev väsimus ,südame pekslemine,koormustalumatus,energiakriis. ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Teeksin täisverproovi, settereaktsiooni, kilpnäärme analüüsid, maksaproovid, koormuselektrokardiograafia ja siis mõtleksin edasi. Arutage kõike rahulikult oma perearstiga ja küllap leiate ...

Loe edasi

Füüsilise koormuse korral hakkab halb

Probleem selline. Aeg-ajalt tekib peale suurt füüsilist koormust, näiteks jooksusprint, halb enesetunne nagu õhupuuduse või minestuseelne tunne ja kestab ca 10 minutit. Tekib siis, kui järsku seisma jääda. ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tänan hea küsimuse ja väärt kirjelduse eest. Lugu ongi selline, et kui suur koormus hoobilt jätta pooleli, siis süda peksab verd täis tambiga edasi, aga ei tööta jalalihased ja veri kipub ...

Loe edasi

valu abaluu piirkonnas

Tunnen teravat valu vasaku abaluu ja selgroo vahel/vasaku abaluu all. Valusale punktile vajutades kiirgab valu edasi vasakusse õlga. Kõige rohkem avaldub valu, kui lamada selili kõval pinnasel, sügavalt ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Julgen oletada vaevuse põhjuseks müofastsialgiat. Sage probleem, üheks ravivõimaluseks on süsteravi, olen teinud sellest õppevideo. https://www.youtube.com/watch?v=uLckg7hmpIc&t=7s. Järgnema ...

Loe edasi

Parem käsi; vasak õlg.

Tere. Arst arvab, et mul on ilmselt lateraalne epikondüliit. Väga valus/võimatu on hommikul tõustes paremat kätt rusikasse suruda. Samas teise käega sõrmi ükshaaval või koos peopessa surudes valu pole. ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Julgen pakkuda hüpoteesiks ka randmekanali e karpaaltunneli sündroomi või mõne muu ülekoormusseisundi. Relifex on hea ravim selliste vaevust ravis, ravi peaks olema piisavalt pikk, vähemalt ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi