minestus 08.12.04 / Perearst

Külastaja küsib:

Alates lapsepõlvest on mul esinenud pidevalt minestamist. Kõige sagedamini ja kohe päris kindlasti juhtub see siis kui ma ei ole midagi söönud ja kõht läheb väga tühjaks. Kõigepealt tuleb täielik nõrkus, kuumahood, värin ja siis tahaks hirmsasti midagi väga magusat, kui aga ei õnnestu midagi hamba-alla saada siis hakkab meeletult paha ja minestan. Teise asjana tekitavad minestust menstruatsioonivalud (kui võtan valuvaigistit ja valu pikalt kannatama ei pea, ei juhtu midagi). Ka kuumus. Kogu protsess hakkab alati kas iiveldustundega või tunnend lihtsalt, et järsku hakkab väga paha. Tavaliselt juba tunnen juba ära kui asi tõsiseks läheb ja istun. väga harva olen kukkunud. Nuuskpiiritus aitab alati. Hoog möödub väga kiiresti tavaliselt. Mitte rohkem kui minut. Siis tekib kohe kohutav, magus ja raske uni. Umbes 2 minuti möödudes tunnen ennast sama hästi kui varem ja olen valmis kasvõi maratoni jooksma, nagu polekski midagi juhtunud. Mis mind natuke hirmutab on see, et viimased kaks minestust on mu abikaasa öelnud, et mul tekivad krambid. (täielikku minestust ongi harva juhtunud) Viimati minestasin eelmisel nädalal kui tuppa satus natuke vingu (ahiküte), mis pani mu mehel ommikuks pea õrnalt valutama, mina aga minestasin. Ärkasin öösel kohina peale kõrvus. Öelge palun, kas selline nõrkus on minu eripära või võib olla tegu mingisuguse haigusega? Epilepsia? Tühja kõhu peale hakkab ka mu õel paha. Tema küll päriselt teadvust kaotanud kordagi ei ole.

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere
Teie küsimuse algusosas kirjeldatud vaevused on väga omased veresuhkru taseme alanemisele. Kui magusa või üldse söömise järgselt on kõik hästi siis on loogiline soovitus regulaarne toitumine, korraga vähem aga sagedamini. Edasi kirjeldate seisundit mida kohtab igapäevatöös- kalduvus minestamisele. See on üks vegetativse närvisüsteemi omapära, mille avalduseks võib olla kahvatamine, punastamine, kõlmavärinad, südamepekslus ja ka minestus. Raviks oleks enda täpne tundmine ja ohtlike kohtade-situatsiooni vältimine. Viimane vaevus- minestus krampidega aga teeb nõutuks, ka sellele järgnev magus uni. Siinkohal saan soovitada vaid põhjalike neuroloogilisi uuringuid: elektroentsefalografiat ja CT uuringut. Teie vaevused on raudselt näidustuseks. Soovitan külastust perearstile kes hindab Teie seisundit-vaevusi ja vajadusel suunab neuroloogi konsultatsiooniks kes korraldab vajadusel täpsemad uuringud.
Head tervist soovides Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Kehv enesetunne

Austatud doktor Veskimägi!

Mida abistavat ütleksite patsiendile, kes pöörduks Teie poole järgmiste probleemidega:

Olen 24 aastane noor naine ja mul on viimasel ajal olnud kaht ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere Külliki
Oletan, et tegemist on migreeni meenutava peavaluga. Migreenipeavalu eristab pingepeavalust asjaolu, et valu on rohkem ühes peapooles ja valu on sedavõrd tugev et patsient peab lihtsalt ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: