"öökull" 24.10.03 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere! Ma küll ei tea, kas see on kõige õigem rubriik oma probleemi esitamiseks, kuid mure on tõsine ja seega kirjutan. Probleem on selles, et olen nn öökullitüüpi inimene, st tahan hommikuti kaua magada ega ole enne hilishommikut eriti töövõimeline. Seetõttu on mul juba pikemat aega probleemid nii tööl kui koduses elus. Pean hommikul punkt kell 8 tööl olema, minu töö nõuab süvenemist, täelepanu, loomingulise potentsiaali kasutamist, kuid minul kulub hommikupoole kogu energia selleks, et silmi lahti hoida ja mitta laua najal magama jääda; ei aita hommikul külma dushi võtmine, kange kohv ega jalgsi tööleminek. Sageli hilinen tööle. Ülemus ja koleegid vaatavad selle peale viltu, tekitades minus püsiva süütunde ja suurendades stressi. Olen ülemusele oma probleemist rääkinud, kuid tema ütleb, et see pole võimalik, et inimene ei saa kella kaheksaks tööle tuldud. Olen vahel meeleheite äärel, tean, et ainus lahendus oleks leida uus töökoht, mis ei nõua nii varast kohalolekut, kuid sel juhul pean loobuma oma erialasest tööst, millest mul oleks äärmiselt kahju. Ehk oskate soovitada, kuidas sellest nõiaringist välja pääseda.
Ette tänades...

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere
Probleem on tõesti keerukas. Usun et lahenduseks saab olla järjekindel kuid aeglane oma bioloogilise kella nihutamine ettepoole. Iga kuu moinna magama keskmiselt 15 minutit varem, seega ka tõusta hommikuti 15 min varem, tagada kosutav uni, selleks vähendada minimaalseni kõik mis und õib häirida, õhutatud jahedam magamistuba, mugav voodi, padi, kerge tekk, mitte süüa peale 18-19. Minna magama u 22-22.30, mitte vaadata õhtuti liigselt telekat jne jne. Oma tähelepanekud soovitan üles märkida ka nn unepäevikusse, kuhu märgite tulemused, et nõnda peilida välja just Teile sobiv rütm.
Rohkem ei oskagi midagi lisada. Võib olla saate oma tööandjaga kokkuleppele, kui töö seda võimaldab siis töötada arvutivahendusel kodus.
Loodan väga et asi laheneb soodsalt
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Uni

Mul on mure ja ma otsustasin sellega siia pöörduda. Nimelt ei jää ma absoluutselt magama. See on kestnud juba pikka aega - ei mäletagi, kuna see alguse sai. Õhtuti ma juba mõtlen hirmuga, et öö jälle läheneb ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere noor daam

Ma mõistan ja elan kaasa Sinu murele. Kirjatel on väga raske anda mingeid lõplike soovitusi aga ma püüan.
Unevajadus on igale inimesele ainuomane, mõnele piisab 5 tunnist, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: