Lapse kasv 16.07.03 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere!

Pöördun Teie poole küsimusega, kas on normaalne, et 11-aastaseks saanud tüdruk on ainult 125 cm pikk ja kaalub umbes 26 kg? Oli sünnist saati normaalsest väiksem (2502 g sündides). Vanemad on normaalmõõdulised (ema 164, isa 173 cm).
Muidu on ta igati tubli, käib tantsutrennis ja koolis läheb hästi. Ainult koolikott on tema jaoks alati veidi suur ja raske olnud.
Söömisega on probleeme, sööb vähe ja hästi aeglaselt, mistõttu koolis jäävad lõpuni söömata tihtipeale ka need toidud, mis tegelikult maitsevad. Mulle endale tundub, et tal on probleeme mao mahuga või mahutamisega. Kui ütleb, et kõht sai täis, siis talle tõesti enam ei mahu. Järgmine lusikatäis toitu võib väga kergesti okserefleksi esile kutsuda.
Teised klassiõed on temast peaaegu peajagu pikemad. Millal ta kasvama hakkab ja kui pikaks võib ta üldse kasvada?

Palun mingisuguseidki vihjeid

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere !
Olen tõsiselt mures. Annan siinkohal 11 a tütarlapse ideaalkaalu, see on 35 kg ( normikoridor 130-160 cm) ja ideaalpikkus 145 cm ( normikoridor 130-160). Nagu näete jääb Teie tütar sellest välja. Soovitan tõsiselt uuringuid: senine areng, pikkuse ja kaaluandmed; endokrinoloogiline seisund, ka mao-soolestikuuuringud. Soovitan pöörduda esmalt perearsti vastuvõtule, kes siis olenevalt seisundist tema pilgu läbi suunab lapse uuringuteks haiglasse või mitmetele eriarstidele. Eestis on lapsekasvumuredega tegelevateks arstideks dr.Bela Adojaan ( Tartu Ülikool, endokrinoloogia kliinik) ja dr. Heli Grünberg, Tartu Ülikool, lastekliinik ).
Teie lapsele head käekäiku ja kiiret kasvus edasijõudmist soovides Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Kasvuprobleem lapsel

Tere!
Poiss on 8 aastat 7 kuud vana, tema kasv on 114 cm , laps on väga kõhn.
Sündides oli 52 cm 3660 g
Vanemad on keskmist kasvu: ema 168 cm, isa 176 cm
Kas lapse kasv ei ole ...

Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tere
8-aastase lapse kohta on Teie laps tõesti veidi lühikesevõitu, kahjuks ei maini Te tema kaalu ega seda, kas laps on närb või hea sööja. Kindlasti tasub minna lapsega kontolli oma perearsti juurde, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: