Migreeni ravi ei toimi 06.06.20 / Peavalu

Külastaja küsib:

Migreen on olnud viimased 10 aastat. Selle aja jooksul on haigus süvenenud - migreenihood esinevad tihedamini, hood on pikemad ja valu intensiivsem.

Viimasel aastal on mul olnud tihti 2 migreenihoogu kuus. Keskmine migreenihoog on 2-3 ööpäeva. Ühe migreenihooga kulub 5-7 Migardi tabletti. Migreenihoo ajal olen sisuliselt töövõimetu.
Kui hakkasin Migardit tarvitama, mõjus ravim tõhusamalt. Viimasel ajal ravim tihti valu ei leevendagi. Sama oli Cinie tablettidega, mida kasutasin enne Migardi tarvitamist. Esimesed aastad mõjusid tõhusamalt.

Lisaks esineb migreenihoogude vahelisel perioodil tihti nõrgemaid valusid ja pea tuikamist. Tihti lisaks uimasus ja suur unevajadus (magan 9-10 h/ööpäevas). Nendel juhtudel ma ravimit ei võta.

Praeguse raviskeemiga on elukvaliteet kehv.
Kas lisaks migreenile võib veel olla mingi muu haigus, mis mõjutab, ravimid ei mõju?
Kas võib olla vajalik ravi muutmine?

Olen igal suvel palju puuke metsas saanud (kuni 40 tk/suvel), entsefaliidi vastu olen vaktsineeritud, kuid võibolla olen põdenud borrelioosi? Kas see võib mõjutada?

Arst vastas:

Mark Braschinsky

dr Mark Braschinsky

Neuroloog

Tere,
tegemist on migreeni nn. kronifitseerumisega ehk halvenemisega ajas (sagenemine, millega saheli käib kaasas ka hoogude intensiivistumine, kehvem alluvus hooravimitele). Esmalt tuleb hoolitalt jälgida, et Te ei tarvitaks valuvaigisteid enam, kui 10 päeval kuus! Kindlasti on näidustatud profülaktilise ravi alustamine - viimane eeldab, esiteks, sobiva ravimi valimist (retseptiravimid), teiseks, kompleksset ravi koostöös peavaludel spetsialiseeruva meeskonnaga (peavaluõde, füsioterapeut, psühholoog). Langeva elukvaliteedi tingimustes on ainuüksi õige lahendus pöörduda peavalukliinikusse vms peavaludel spetsialiseeruva neuroloogi konsultatsioonile.
Lugupidamisega
M. Braschinsky

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Peavalu

Botoxi süstid

Tere!

Olen 36 aastat ja peavalud 16 aastat. Diagnoos krooniline migreen sest valud on muutunud igapäevaseks. Enesetunne halb. Olen proovinud erinevaid ravimeid kuid abi pole saanud või siis ...

Mark Braschinsky

Vastas dr Mark Braschinsky

Tere,
Botox'il on ametlikult näidustus krooniline migreen". Ravim on arvestatava efektiivsusega kroonilise migreeni ravis ja tervikuna väga hea taluvusega - mõnedel harvadel juhtudel on kõige sagedasemaks ...

Loe edasi

Küsimus migreeni ravi kohta

Tere,

Mul on neuroloogi poolt diagnoositid migreen, mis esineb erinavatel perioodidel erineva sagedusega, käige enam umbes 2 korda kuus. Sageli esineb ka pingepeavalusid ja praegu on ka kolmiknärvi ...

Mark Braschinsky

Vastas dr Mark Braschinsky

Tere,
kuklanärvi blokaadi on ajalooliselt kasutatud erinevate, k.a. peavalusündroomide ravis. Iseenesest tehniliselt pole protseduuri teostamine keeruline, kuid viimastel aastatel läbiviidud süstemaatilised ...

Loe edasi

Migreen

Tere.

Hiljuti käisin neouroloogi juures ja diagnoositi migreen. Läbivaatus ise kestis koos riides lahti võtmisega 7 minutit, mille jooksul arst mult eriti midagi ei küsinud. Mingitele lisauurungutele ...

Vastas dr Sulev Haldre

Tere,
Migreeni diagnoos põhineb valude jm sümptoomide kirjeldusel. Lisauuringud abiks ei ole, v.a. juhul kui tõesti vaja peaaju teiste haiguste välistamiseks.
Milline migreeniravi Teile määrati, ...

Loe edasi

Migreen

TERE.MUL ON JUBA KUUENDQST KLASSIST SLATES TUGEVAD PEA VALUD
.ALGUL HAKKAB SILME EEST VIRVENDAMA,
SIIS TULEB TUGEV PEA VALU JA TERVE VASAK PAREM POOL ON NAGU SURND.
UURITUD VAREM AGA ...

Vastas dr Sulev Haldre

Selline peavalude kirjeldus (tugevad, enne valu silmades virvendus, kehapoole "suremine"), kestmine läbi aastate ja uuringute normaalne tulemus viitab väga tõenäoliselt auraga migreenile.
Migreenihoo ...

Loe edasi

Migreen

KAS MIGREENI ON VÕIMALIK VÄLJA RAVIDA? VÕI PIIRDUB RAVI AINULT VALU LEEVENDAMISEGA?

Vastas dr Sulev Haldre

Migreeni ravi piirdub valu jt sümptoomide leevendamisega. Samas ei tuleks mõista ravi all ainult ravimite kasutamist.

Loe edasi

Migreen

Kas migreenile leidub ravi või on seda ainult võimalik leevendada?

Vastas dr Sulev Haldre

Migreenihoogusid saab leevendada, paljudel juhtudel väga efektiivselt \"kustutada\".
Migreeni kui haigust välja ravida ei saa.

Loe edasi

Migreeni ravimid

kaua võib migreeni puhul kasutada amitriptylini saroten retardi 100 mg. õhtuti kapsleid. Pt. on 9 kuu jooksul 30 kg. juurde võtnud. Kui ravi lõpetasime, mõne päeva pärast tekkisid uuesti tugevad peavalud ...

Vastas dr Sulev Haldre

Amitriptülliini kasutatakse migreeni intervallravis kestvalt, kuude kaupa. 100 mg päevas on võimalik annus, kuid sageli piisab vähemast. Tõenäoliselt on antud juhul peavalude ning võimalik, et muude probleemide ...

Loe edasi

Migreeni ravimid

Kuna Clotam on kadunud, siis kas midagi sarnast oleks saada?!? Või oskate Te öelda, millal võiks Clotami jälle apteegist otsida.
Olen valu leevendamiseks kasutanud, kõikke mis on käsimüügis - ei ...

Vastas dr Sulev Haldre

väidetavalt on tolfenaamhape e. clotam uuesti registreerimisel.
Kas olete kasutanud oksendamisvastaseid vahendeid - tablette või küünlaid? Kas arst on Teile triptaanidest rääkinud?

Loe edasi

Migreen?

Tere!
Olen 26 aastane ja viimased paar aastat omanud kummalisi peavalu hooge, mis viitavad migreenile. Ka mu emal on väga tugevad migreeni hood. Neli aastat tagasi oli esimene juhus, kus nii paar ...

Vastas dr Sulev Haldre

Migreeni diagnoosimiseks on kokkulepitud kriteeriumid (vt peavalu kodulehekülg). Põhitunnuseks on keskmine kuni tugev peavalu koos iivelduse ja/või oksendamisega, üldine enesetunde muutumine jne. Arvan, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: