Peavalud 23.02.02 / Peavalu

Külastaja küsib:

Kannatan juba 1,5 aastat peavalu käes. Valu esineb pea tagumises osas üleval pool ja on rõhuv, tundub nagu oleks mingi osa peast "halvatud". Kuna ka kael valutas, tehti kaelast röntgen, et selgitada kas peavalu on sellest tingitud. Ühe arsti arvates polnud häda midagi ja tema sõnul ei saa peavalu olla sellest tingitud. Teine arst (manuaalraviga tegelev)aga leidis, et üks kaelalüli pidavat viltu olema. Neelasin siis paar kuud esimese arsti kirjutatud antidepressante ja käisin teise arsti juures manuaalravi saamas. Paraku ei ole peavalu aga senini kadunud ja kui ma täna järjekordselt tugeva valu peale üles ärkasin, mõtlesin, et selles ravis peab midagi ikka väga viltu olema.
Kolmas arst, kelle poole pöördusin, soovitas tegeleda kehakultuuriga ja ujuda (kusjuures eelmine oli just öelnud, et spordialadest ujumisega ei ole mõtet talvel tegeleda, sest peale seda võib pea kergesti külma saada). Peale spordi tegemist on aga olukord hoopis hull, see annaks nagu pingetele peas veel suuremat jõudu juurde.
Kompuuterdiagnostiga pole ühegi arsti arvates vajalik olnud, nad on lausa selle vastu, küll aga on see vajalik minu arvates. Sest minu arvates ei tohiks arstid sellist asja keelata, kui nad ei suuda ilma täpsema diagnoosita välja pakkuda mitte ühtegi ravimisviisi, millest reaalselt kasu oleks. Niisiis - mida peaks tegema selleks, et arst nõustuks mind kompuuterdiagnostikasse saatma või on peavalu põhjuste väljaselgitamiseks mingi muu võimalus. Ei tahaks uskuda, et selles vanuses (32) on peavalu normaalne, igapäevane nähtus.

Arst vastas:

dr Sulev Haldre

Neuroloog

Küllalt sageli esinev igapäevane peavalu ei ole loomulikult “normaalne” nähtus. Enamasti ei ole peavalu põhjuseks raske peaaju haigus – näiteks kasvaja, vaid kogum teisi erinevaid tegureid. Üks võimalik põhjus – probleemid kaelaga – on märgitud ka Teie kirjas. Röntgenuuring võib olla teatud juhtudel vajalik, kuid korrelatsioon ealiste muutuste ja valu vahel ei pruugi olla kuigi suur. Teie vanuses (31) ei tohiks ka veel lülisamba kaelaosa degeneratiivsed muutused kuigi olulised olla. Antidepressandid kroonilise valu korral on näidustatud, eriti soovitatakse amitriptülliini. Kehakultuur üldiselt ja eriti spetsiaalsete ravikehakultuuri harjutuste tegemine on tavaliselt väga soodne.
Teie kaebuste püsimise põhjust kirja teel öelda ei saa. Kompuuterdiagnostika ei näita otseselt valu põhjust. See on protseduur organismi “ehituslike” probleemide väljaselgitamiseks. Sellepärast ei ole kompuutertomograafiga uuringule pääsemine eesmärk omaette. Ennekõike peab olema uuringu kliiniline põhjendatus ja selge eesmärk, mida otsida või mida välistada. Teie terviseprobleemid võtab kokku ja teeb ravisoovitused arst, mitte aparaat. Arstiga muidugi peab olema usalduslik suhe

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Peavalu

Peavalud

mul on ühel peapoolel peavalud ja lõhkemistunded. ma tunnen et tahaks pilti taskusse visata ja peast käivad jõnksud läbi ja kokku kukkumis tunded on.

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,
võimalusi on mitmeid, alates migreenist kuni pohmellini. Vajalik on perearsti konsultatsioon.

Loe edasi

Küsimus

Millest ned peavalud üks pool valutab 3 päev juba kummardada ei sa ka.

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,

ehk pole põskoopapõletikku ?

Loe edasi

Peavalud lapsel

Kas 3aastasel lapsel võib esineda migreen.?

Vastas dr Sulev Haldre

Jah, 3 aastasel lapsel võib esineda migreen.

Loe edasi

Peavalud

Mul on juba pikemat aega olnud peavalud,mis tulevad kuklast,torgetena.Otsmikul on aga ühtlane valu.Valuvaigistid ei aita.Milles võib olla asi??

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,
alates lihaspingest kuni paljude muude variantideni. proovige kukla- kaela piirkonda määrida külmageeli, samuti otsmikule.

Loe edasi

Küsimus

Kas peavalud võivad olla tingitud kõrgest vererõhust?

Vastas dr Sulev Haldre

Võivad küll.

Loe edasi

Peavalud

Minul on peavalud ja vahel on ka süda paha.On ka alatemperatuur 35,4.Pea kumiseb ja jalad on nõrgad.

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,

mis siis ikka, perearsti juurde ja asja arutama.

Loe edasi

Peavalud

mul on peavalud. ja väga tugevad peavalud. mis ei lase ültse mitte midagi teha... ja need peavalud on laupäeva ja pühapäeva hommikuti ja päris tihti. olen proovinud patjadega, et nagu sättinud neid igatepidi ...

Vastas dr Sulev Haldre

esimene käik perearsti juurde, kes valude iseloomu järgi määrab peavalu tüübi ja kontrollib vajadusel kehalist tervist.
Vajadusel suunab perearst Teid neuroloogi vastuvõtule.

Loe edasi

Peavalud

kas on ohtlik kui peale ajuinfarkti on tekkinud peavalud

Vastas dr Sulev Haldre

see ei ole ohtlik, kuid väärib tähelepanu ja vajadusel ravi.

Loe edasi

Peavalud

mul on olnud usna pikka aega olnud peavalud,kuskil 33aastat.nooruses olid tihedamini kui nuud.peaaegu iga nädal ,iivelduse ja oksendamisega,mis kestsid isegi3päeva.nuud on jäänud vähemaks,umbes iga 3kuu ...

Vastas dr Sulev Haldre

Arvan, et peavalud ei ole tekkinud kukkumise tagajärjel.

Loe edasi

Peavalud lapsel

Pöörduja on 9 aastase tütre ema. Peavalud on tütrel, kontrollitud silmad, vereproovid - korras,
peavalud ei sõltu õppimiskoormusest.
Millest võivad olla veel tingitud 9. aastase tüdruku peavalud?

Vastas dr Sulev Haldre

Paljust, näiteks, ülepingest, stressist, millega võib olla seotud pingepeavalu, aga võib olla ka tegemist migreeniga. Migreen võib alata väga noorelt. Täpsustamiseks oleks vaja konsulteerida neuroloogi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi