Peavalud 13.03.01 / Peavalu

Külastaja küsib:

Tugevad peavalud kestavad ca 2 aastat, sagedusega umbes kord kuus 2-3 päeva vältel. Valutavad punktid on silmast 1-2 cm madalamal nina kõrval, kulmu kohal, meelekohas, kõrva ees ja kõrva taga mõnikord kuni kuklani. Esialgu ravis jaoskonnaarst neid diclofenaciga.Aasta tagasi pöördusin neuroloogi poole, kes kirjutas erinevaid valuvaigisteid, sh. migreeni ravivaid.
Kuna tegemist näis olevat kolmiknärvipõletikuga
(jaosk. arsti arvates; kuid mida neuroloog väitis enne 60. eluaastat mitte esinevat) hakkasin lisaks kasutama viinakompresse ja soojenduskotti. Paraku valud kordusid omasoodu ja sagenesid veelgi. Neid käivitavaks faktoriks näivad olevat tuul, nutmine, närvipinge, ka kael kõveras kõhuli magamine.
Lisaks käisin uuringutel nina-kurgu-kõrvaarsti, hambaarsti ja näo-lõualuukirurgi juures. Vasakus põsekoopas (valud on enamasti vasakul)leiti väike tsüst, mida võib põhjustada ülemine lõikumata tarkusehammas ülalõualuus. Soovitati eemaldada tarkusehambad vasakult, nii alumine kui ülemine.
Paraku jõuti tunniajase operatsiooniga eemaldada (sept.2000) vaid alumine ning seejärel lõppes selleks aastaks plaaniliste op. raha.
Teist op. pole riskeerinud ette võtta, kuna op. järgselt muutusid valud kohutavaks kõigi 3 kolmiknärvi haru piirkonnas (arvati, et alumine haru sai op.-l vigastada) ning see kestis kuu aega. Kangeim ravim, mida kirjutati, oli tramadool. Paraku ei leevendanud ükski määratud valuvaigisti valu, mis võtab jalust nõrgaks ja "peast segi".
Lõpuks kirjutati mulle karbamasepiini (näo-lõualuukirurgi poolt!), mis näis ainsana toimivat. Vahetasin ka neuroloogi. Teine neuroloog määras kaelaröntgeni, millest selgus 2. ja 3. kaelalüli vale asend - kael on kergelt "tagurpidi" kõver. Ravina pooldas ta vaid Cipramili ning ravivõimlemist ning massazhi kaela-õlavöötmele. Hullemast op.-le järgnevast perioodist olen üle saanud, kuid valud korduvalt endiselt, hõlmates senisest enam kuklapiirkonda.
Praegu käin teist kuud nõelravis. Esialgu parandas see tunduvalt üldist enesetunnet, samuti
kadusid pesitseva põletiku sümptomid. Paraku gripiga 2 näd. tagasi saabusid ka valud tagasi ning praegu on igapäevaselt tunda mõningaid torkeid ja hellust vaskul pool peas.
Kas karbamasepiin peaks olema õige ravim?
Olen tarvitanud tegelikult väga väikseid annuseid, mitte üle 50-100, max 150 mg ööpäevas,ning pole teinud pikka kuuuri, kuna ta teeb kohutavalt uimaseks ning tööl käia (teen keskendumist nõudvat vaimset tööd) on ilmselt võimatu, kui võtta rohkem.
Kas ja kuidas oleks seda põletikku võimalik täiesti välja ravida? Ta on kestnud juba küllalt kaua ning valutav piirkond on laienenud, eriti kuklasuunas.
Olen kuulnud, et tehakse ka operatsioone? Milles see seisneb ja millised on riskid?
Kas need valud võivad seotud olla kaelahädaga ja lihaspingega?
Töötan 8 t. päevas enam-vähem sundasendis arvuti taga.
Vabandust, et kiri sai pikk.
Kui on mingeid soovitusi-juhatusi, oleksin tänulik.

Arst vastas:

dr Sulev Haldre

Neuroloog

Tänan põhjaliku kirja eest. Te märgite, et täiendav informatsioon ei ole Teile vajalik. Sellepärast ei hakka ma üle seletama kõiki Teie haigusloo aspekte. Põletikuga Teil ilmselt tegemist ei ole. Kolmiknärvi valud võivad esineda ka enne 60 eluaastat, kuid need on tüüpiliselt ülitugevad ja väga lühikest aega kestvad. Teie valude kirjeldus on erinev. Kolmiknärvisüsteem näopiirkonna valude levikus ja tekkes on oluline. Vallandavad põhjused võivad olla erinevad – katkised hambad, põskkoopa tsüstid jne. Need probleemid on Teil lahendatud. Karbamasepiin on õigesti valitud preparaat, see on valikravim kolmiknärvi valude või ka krooniliste näovalude puhul. 100 mg on väga väike annus. Ravimi kasutamisel tekkivad kõrvalnähud võivad olla sellised nagu kirjeldate, kuid sageli harjub organismi ainevahetus ravimiga ja kõrvalnähud taanduvad. Kas kasutasite preparaati pidavalt, igapäevaselt ja mitte siis kui valutas? Mõnikord tõesti põhjustab karbamasepiin nimetatud kõrvalnähtusid ka väikestes annustes ja siis ei saa preparaati tarvitada. Sellisel juhul võib olla kasu amitriptülliinist.

Näidustusi operatiivseks raviks kirjast ei selgu.
Sundasend päevast päeva, kuust kuusse on väga paha. See on täenäoliselt väga oluline Teie kaebuste püsimises. Minu nõuanne on lihtne – parandage tööasendit, võimelge (harjutused taastusravi arstilt). Nende soovituste täitmine on raske, kuid tungivalt vajalik.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Peavalu

Küsimus

Millest ned peavalud üks pool valutab 3 päev juba kummardada ei sa ka.

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,

ehk pole põskoopapõletikku ?

Loe edasi

Peavalud lapsel

Kas 3aastasel lapsel võib esineda migreen.?

Vastas dr Sulev Haldre

Jah, 3 aastasel lapsel võib esineda migreen.

Loe edasi

Peavalud

Mul on juba pikemat aega olnud peavalud,mis tulevad kuklast,torgetena.Otsmikul on aga ühtlane valu.Valuvaigistid ei aita.Milles võib olla asi??

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,
alates lihaspingest kuni paljude muude variantideni. proovige kukla- kaela piirkonda määrida külmageeli, samuti otsmikule.

Loe edasi

Küsimus

Kas peavalud võivad olla tingitud kõrgest vererõhust?

Vastas dr Sulev Haldre

Võivad küll.

Loe edasi

Peavalud

Minul on peavalud ja vahel on ka süda paha.On ka alatemperatuur 35,4.Pea kumiseb ja jalad on nõrgad.

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,

mis siis ikka, perearsti juurde ja asja arutama.

Loe edasi

Peavalud

mul on peavalud. ja väga tugevad peavalud. mis ei lase ültse mitte midagi teha... ja need peavalud on laupäeva ja pühapäeva hommikuti ja päris tihti. olen proovinud patjadega, et nagu sättinud neid igatepidi ...

Vastas dr Sulev Haldre

esimene käik perearsti juurde, kes valude iseloomu järgi määrab peavalu tüübi ja kontrollib vajadusel kehalist tervist.
Vajadusel suunab perearst Teid neuroloogi vastuvõtule.

Loe edasi

Peavalud

kas on ohtlik kui peale ajuinfarkti on tekkinud peavalud

Vastas dr Sulev Haldre

see ei ole ohtlik, kuid väärib tähelepanu ja vajadusel ravi.

Loe edasi

Peavalud

Mull olid teravad peavalud nooremana,siis kadusid
nad mitmeks aastaks.Viimasel ajal on nad tagasi ja
väga tugevad.Selline tunne on nagu keegi torgiks pead noaga.Valud on erinevates peapiirkondades ...

Vastas dr Toomas Toomsoo

Tere,

kaebused ebatäpsed. peate olema oma kirjelduses konkreetsem.

Loe edasi

Peavalud

mul on olnud usna pikka aega olnud peavalud,kuskil 33aastat.nooruses olid tihedamini kui nuud.peaaegu iga nädal ,iivelduse ja oksendamisega,mis kestsid isegi3päeva.nuud on jäänud vähemaks,umbes iga 3kuu ...

Vastas dr Sulev Haldre

Arvan, et peavalud ei ole tekkinud kukkumise tagajärjel.

Loe edasi

Peavalud lapsel

Pöörduja on 9 aastase tütre ema. Peavalud on tütrel, kontrollitud silmad, vereproovid - korras,
peavalud ei sõltu õppimiskoormusest.
Millest võivad olla veel tingitud 9. aastase tüdruku peavalud?

Vastas dr Sulev Haldre

Paljust, näiteks, ülepingest, stressist, millega võib olla seotud pingepeavalu, aga võib olla ka tegemist migreeniga. Migreen võib alata väga noorelt. Täpsustamiseks oleks vaja konsulteerida neuroloogi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi