Kas neuroloogiline probleem või puhas depressioon? 25.02.21 / Neuroloogia

Külastaja küsib:

Märts 2020 tekkis järsku nägemishäire (vikerkaarevärvi täpid ja laigud, samal ajal valgusekartus, läksin pimeadasse tuppa pikali, nägemini läks väga ähmaseks, nägin perekonnaliikme nägu topelt mõnda aega. Kui vaatasin oma sõrmi, siis oleks mõnel sõrmel nagu tükk väljas (must ring). Tekkis ka suur hirm, kutsusin kiirabi, kes viis mu EMOsse. Obj: Teadvus selge, igakülgselt orienteeritud. Silmade liikuvus kõigis suundades vaba. Nüstagmi ei teki. Pupillid keskmist laiust, valgusele reageerivad külgühtlaselt. NLV dex=sin. Keel keskjoonel. Kukal kange ei ole. Jäsemetes pareesi ei esine. KPR elavnenud, dex=sin. Patoloogilisi reflekse ei vallandu. Koordinatsioonikatsud ataksiata. Tundlikkushäiret ei ole. RR 129/70 mmHg Analüüsid ilma iseärasusteta.
KT-UURING PEAAJUST NATIIVIS AKSIAALTASAPINNAS: Külgvatsakesed on sümmeetrilised, tavalise laiusega, dislokatsioonita. III ja IV vatsake on tavalise laiusega, mõlemad on keskjoonel. Ekstratserebraalsed liikvoriruumid on iseärasusteta. Ajukoes kindlat koldelist ega mahulist muutust esile ei tule. Luudes traumaatilisi ega destruktiivseid muutusi ei tähelda. Mõlemapoolselt on mastoidrakustik tavapärase õhustatusega, sisekõrva struktuurid on normipärased. Mõlemapoolselt maksillaarsiinused, otsmikukoopad, etmoidrakustik ja põhiluu-urge on tavapärase õhustatusega, lisavarje ei sedasta. Järeldus: Patoloogilise leiuta.
TUGEVA VÄLJATUGEVUSEGA MRT-UURING PEAAJUST: Loc, 3D T2 FLAIR, Ax DWI (kokku 3 tööd). Uuring on teostatud erakorralisena ägeda patoloogia välistamiseks. LEID: Aju külgvatsakesed, III ja IV vatsake on normaalse kuju ja laiusega, deformatsioonita ja dislokatsioonita. Ekstratserebraalsed liikvoriruumid on normaalsed. Ajukude on veenva koldemuutusteta, aju hall- ja valgeaine vahekord vastab normile. DWI kujutisel signaalimuutust esile ei tule. Kuulmisnärvid on nähtavas osas normaalsed. Järeldus: Ajukoes koldeleidu esile ei tule.
EEG uuring mais: Ärkvel, suletud silmadega tagaaladel alfa-rütm 9-10 Hz, 40-50 µV. Silmade avamisel alfa-rütm blokeerub. Taustal episooditi (peamiselt uuringu alugses, patsient ärevil?) teravnenud iseloomuga alfa-beeta segarütm segatud aeglaste teeta lainetega. Registreerub ka üksikuid tearvama iseloomuga foonist eristuvaid laineid. Hemisfäärid sümmeetrilised. Fotostimulatsioonil rütmi omistab vähesel määral põhirütmi lähedastel sagedustel. Hüperventilatsioonilja selle järgselt kohati teravnenud põhifooni rahunemine. Järeldus: Normilähedase põhifooniga EEG. Normaalse rütmi ja reaktiivsusega, kohati (eriti uuringu alugses) teravnenud iseloomuga EEG. Kindlaid epileptiformseid avaldusi ei registreeru.
Pärast seda intsidenti käisin silmaarsti juures, silmad korras. Psühhiaater kirjutas antidepressandid, mida võtsin 6 kuud ja jätsin ära, kuna kõrvalmõjud ei kadunud. Oli rohkelt migreene ja kumisemist. Nüüdseks olen 5 kuud ilma AD-ta. Detsembris kordus sama episood, mis kestis 3h.
Tänane seis:nägemine on ähmane, pidevalt värvilised rõngad silmade ees, ka siis kui silmad panen kinni. Viimased kaks kuud kõrvades pinisev hääl (mitte pidevalt, tuleb ja läheb, viimasel ajal just öösiti). Pea on pidevalt paks ja raske, raske on keskenuda. Kõik väsitab, ei jaksa liikuda, sunnin kõndima, tihti käed ja jalad surisevad. Jalad tunduvad vahepeal "rasked". Söögiisu pole, ning tunnen sellist kerget pearinglust. Kardan kodust välja minna, hambad ristis käin käigud ära, kardan kukkuda/minestada. Väldin käimist niipalju kui võimalik.

Minu kirjeldusest kindlasti on palju vihjeid ärevusele ja depressioonile ja tunnistan, et need mul on. Kuid neuroloogile pöördun, kuna mureks on: nägemishäired (ähmane, täpid silmade ees, ei talu valgust), pearinglus, kõrvus pinin ning tunne, et pea on pidevalt paks ja raske, sagedased migreenihood, mis kestavad 3-5 päeva). Psühhiaater soovitas hakata sporti tegema, nõustun, aga keha ei jaksa.

Arst vastas:

Ain Pajos

dr Ain Pajos

Neuroloog

OÜ Neurodiagnostika

Hootine nägemishäire viitab auraga migreenile mis on pärilik seisund, seega sarnased hood võivad korduda ka tulevikus. Kas on rakendatud profülaktilist migreeni ärahoidvat ravi.? Hoogusid raskendab ja sagestab kindlasti krooniline ärevus ja depressioon. Helistage tel. 6748591 peale kl 14.00

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Neuroloogia

Kas võib olla neuroloogiline probleem?

Kas võiks olla tegu mingite närvilõpmete tasemel või midagi sellist. Aastaid tagasi sain külma ja siis oli samasugune tunne vasakus peapooles, silma nagu kisti kokku ja kõrvani välja ja kestis väga pikalt. ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Võiks ju proovida raviks diazepami 1 nädal 5 mg 0,5 + 1 tab. päevas (rahusti ja lihaslõõgasti). Kui on parem võiks kaaluda antidepressandi kuuri.


Dtr. Ain Pajos

Loe edasi

Kaelavalud

Mis võiks teha valu vasakul kaela eespool küljes. Valu tekib pingutamisel, viimasel ajal lausa iga päev.Tunnen kaelal kõvemat soont, vasak kõrv kumiseb ja valutab ka vasak pool pead, vahel iiveldab ja ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Põhjuseks võib olla nt. kaelalülidevahelise kõhrketta haigusest tingitud närviärritus. Tuleks teha esialgu rö ülesvõtted kaelalülidest (perearst) ja tulla neuroloogi vastuvõtule.

Tel. 6 ...

Loe edasi

Värin lihases

Tere!
Mul on selline probleem, et (lihastöö puhul) lihase lühenemisel läbib lihast värin. Tegelikult tundub nagu värin läbib lihast just siis, kui see passivselt lüheneb ehk siis tööd ei tee. Haaratud ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tegemist võib olla ühe variandiga pärilikust valmisolekust lihasvärinatele. Enamasti need seisundid olulisi probleeme ei tekita ega eriravi ei vaja.

Dr. Ain Pajos
6 748 591

Loe edasi

Sõnad ei tule meele

Tere!

Olen mures oma elukaaslase pärast. Ta on 25a noormees. paar korda on tal juhtunud nii, et ta ütleb midagi, kuid välja tuleb suvalistest sõnadest koosnev mulin. Samuti ei tule tal peale ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Probleem on neuroloogiline. Kui häire on tekkinud hiljuti, on kindlasti vajalikud lisauuringud. Tuleb pöörduda neuroloogi vastuvõtule.

Dr. Ain Pajos
tel. 6 748 591

Loe edasi

õlg valutab liigutades

Tere, ma ei teagi kas see on neuroloogi probleem. Õlg valutab juba kuu aega teatavate liigutuste peale. Kui kätt liigutada tahapoole või otse kõrvale õlavarrest. Ei saa toetada kätt taha. Teistpidi (ette) ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tõenäoliselt on tegemis õlalihase kõõluse põletikuga mis teeb need liigutused valulikeks. Valu võib kesta kaua- mõnikord kuni aasta. Raviks on punktmassaaz (oluline on täpne koht) või ka hormoonsüstid. ...

Loe edasi

näo punetus

Kas oskate öelda, mis põhjustab näo punetust. Kas võib see olla neuroloogiline probleem?
Nägu hakkab mul punetama üsna tihti. Arusaadav oleks erutusseisundi puhul kuid seda juhtub ka üsna tavaolukordades, ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tõenäoliselt on tegemist kaasasündinud närvisüsteemi tüübiga kus ülekaalus on nn. parasümpaatiline reaktsioon (nahaveresoonte laienemine(punetus), madal vererõhk, aeglane süda, rohke higistamine jne.) ...

Loe edasi

Epilepsia ja enurees

Tere! Olen 30 aastane meesterahvas. Mul on opereeritud ajukasvajat (vasak frontaalsagar), hetkel tarbin epilepsiavastast ravimit Timonil. Viimasel ajal on tekkinud probleem uriinipidamatusega (ei jõua ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Kui esinevad nn. väikesed, lühiajalised hood võib kaasuda uriinipidamatus. Kui hoogusid ei ole, tuleks pöörduda uroloogi poole.

Dr. Ain Pajos
6 748 591

Loe edasi

Kõnehäire

Märtsis opereeriti mul vasakus frontaalsagaras kasvaja, sain kiiritusravi, hetkel keemiaravi. Probleemiks on mõningane kõnehäire - raske on moodustada pikki lauseid, keskendumine hajub, õigete sõnade leidmine ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Probleem on neuroloogiline. Vastuvõtule (neurokirurgi) võtke kaasa pildid, vaja oleks ka saatekirja.
Dr. Ain Pajos

Loe edasi

lihaste valu

Tere! Olen 55 a. naine ja probleem on järgmine:
Peas on naha all punnid ja need on väga valusad,veel hullemat valu teevad aga lihase valu.Puudutada on valus ja oleks kogu aeg nagu põletus tunne ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

See ei ole neuroloogiline probleem. Tegu võib olla sidekoe või lihashaigusega.
Võiksite küsida nõu reumatoloogi käest.
Dr. Ain Pajos

Loe edasi

Delikaatne probleem

Tere!
Ei oskagi kohe alustada. Alates augustist 2003 on vahelduva eduga alaseljavalu(röntgenülesvõte lumbaalosast? on korras), valu leevendamiseks Ibuprofeiin. Kõige sellega kaasnevad pidevad põiepõletikud ...

Vastas dr Katrin Kaarna

Tere!
Kahjuks pean vastama Teie küsimusele, et ilma Teid nägemata ja neuroloogilist läbivaatust tegemata pole võimalik midagi täpsemat öelda. Kirjast loen, et valu ja erilised aistingud kanduvad ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: