Vana või värske borrelioos? 12.07.17 / Nakkushaigused

Külastaja küsib:

Tere! 24.juuni ärkasin paistes ja veidi valutava vasaku jala hüppeliigesega. Määrisn käsimüügist saadud salvi peale kuid see ei aidanud. 29.juuni pöördusin traumapunkti võimaliku trauma välistamiseks. Selleks ajaks jooksid nagu sipelgad kuni põlveni. Tehti röntken, võeti vereproovid, kõik olid nendes osades korras. Korrast ära oli muidu enam-vähem normis vererõhk 200/160. Arvati, et jalg on paistes ülekoormusest (kuigi pole midagi teinud, olen vaid ülekaaluline) ja peaksin jalga õhtuti hoidma kõrgemal. 02.juulil tekkisid parema jala reie siseküljele putukahammustuste moodi sügelevad villid. Kuna magasime see öö võõras kohas, arvasin, et mingid "kirbud". 07.juulil oli villide ümber tekkinud 7-8 cm punetav ring. Saatsin foto perearstile, kes ütles, et tegemist on borrelioosiga ja alustasin antibiootikumi ravi. Sellest päevast alustasin ka kraadimist ja õhtu poole tekib kuni 37,5 palavik.
Muid borreliosi sümptomeid ei oska märgata. Viimati teadaolevalt oli puuk peal ca 2-3 aastat tagasi ja siis kindlasti mitte kauem kui 2-3 h. Olen lapsest saati olnud suur peavalutaja (migreenid ka), aga need pole kuidagi olnud viimasel ajal hullemad kui tavaliselt. Vahel on ka kael kange (tegelikult viimased 2 päeva on tõesti olnud taas). Eks on ka muid umbmääraseid sümptomeid (tujumuutused, mälu, apaatsus), mille võib nii borrelioosi kui vanuse kui ületöötamise kui ükskõik mille muu arvele kirjutada. Seega huvitavad mind praegu need 2 süptomit - paistes hüppeliiges (siiani valus ja paistes) ja see imelik punane ring, mis ei ole päris tüüpiline borrelioosi ring (Google arvates). 08. juulil tekkis sarnane villiline, veidi sügelev ja valus lööve ka parema tuhara ülaossa, ringi selle ümber pole tekkinud. Tänaseks hakkab reiel oleva piirkonna ümbert hele ring kaduma, hammustuse täpid ei ole enam villid kuid on katsudes ikka veel väga valusad. Mulle meenutavad need villid ja valulikkus ka kontaktdermatiiti mis mind aeg-ajalt sõrme peal külastab - alguses valusad villid mis kiiresti suurenevad ja mädaseks muutuvad (kuigi jalal villid suuremaks ega mädaseks ei läinud)
Küsimused:
1. Kas mul oleks täna veel mõttekas lasta teha borrelioosi teste? Kuigi on juba peal 6.päev AB ravi. Kas ma saaksin teada kas tegemist on vana v uue nakkusega (puukii pole ma ju lähiajal kohanud)
2. Kas on mõistlik pärast AB kuuri (mis esialgu määrati 15 päeva) teha testid?
3. Kui kiirelt võiks või peaks jalapaistetus taanduma hakkama? 6. päeval vist vara veel oodata?
4. kui tegemist on mingi vana borrelioosi ravimata jätmise väljalöömisega praegu (lapsepõlves on mul puuke olnud väga palju), kas siis vana nakkusega lööb välja ka lööbe ring? St kas ring viitab alati uuele nakkusele ja vana nakkus lööb välja juba liigestes ja ajus ja südames või võib ka vana nakkus välja lüüa ringina?
5. Kas selle paistes hüppeliigesega pigem peaksin andma jalale rahu (ei käi jalutamas) või pigem just peaks andma koormust (mis parandaks vere- ja hapnikuvarustust)?
5. Mis oleks teie nõuandel praegu kõige mõistlikumad käigud, et ma rahu südamesse saaks? Kaalun minna nakkuskliinikusse teste tegema kuid kas sel on mõtet AB kuuri ajal?

Arst vastas:

Aino Rõõm

dr Aino Rõõm

Infektsioonhaiguste arst

Ida-Tallinna Keskhaigla

Tere!
Tegemist on borrelioosist tingitud lööbe ja liigespõletikuga ja nahalööve hakkabki taanduma antibiootikumidega ravides esimese nädala lõpus, liigeseturse ja valulikkus taandub aeglasemalt. Sõltuvalt sellest, kas haigusnähud on 2. nädalase raviga taandunud, otsustab raviarst ka antibiootikumidega ravi kestvuse. Nahalööve võib borrelioosi korral olla väga erinev, villiline lööve võib samuti esineda. Turses ja valuliku liigese puhul koormust ei rakendata, kui turse alanemisel ja valu taandumisega võib uuesti hakata rohkem käima, treeningkoormusi saab aga rakendada alles siis kui olete paranenud. Borrelioosi diagnoosimisel on kindlasti vähemalt üks kord vajalik borrelioosi antikehade määramine, seda saab teha ka perearst, kes teile antibiootikumidega ravi määras. Kõik haigussümptoomid ei kao kohe peale ravi lõppu vaid jääknähtudena võib taastumine võtta aega mitu nädalat, kuud.
Head paranemist soovides
Aino Rõõm

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Nakkushaigused

Borrelioos

Juuli algusest on tekkinud minu emale jalale borrelioosile tüüpiline laik jalale (seest heledam, väline ring tumedam). Kui ta peale seda läks perearstile, siis perearst soovitas analüüsi võtmisega oodata ...

Aino Rõõm

Vastas dr Aino Rõõm

Kindlasti on vaja tulla vastuvõtule kuna arst peab löövet nägema ja siis selle alusel juba määratakse analüüsid. Väsimust annavad nii borrelioos kui ka lümfoom, samuti lümfisõlmede suurenemist.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi