C-hepatiit 20.05.17 / Nakkushaigused

Külastaja küsib:

Oli tehtud vereanalüüs (probleemiks on pidev ja eriti öine higistamine) ja selgus esmasel analüüsil, et mul on c-hepatiit, lisaks siis massilise D-vitamiini puudusele (tase oli vist 16), järgneval uurimisel selgus, et veres on ainult antikehad, et hepatiidi enam ei ole (HCV Ab +, HCV RNA 0) - ei ole ka aimu, millal selle külge sain, viimasest kaitsmata vahekorrast on aastaid möödas, kui see üldse on sellest tekkinud. Ju siis kuulun siis nende õnnelikute sekka, kellel siis organism sai sellega ise hakkama.
Nüüd minu küsimus on selles, kas on võimalik, et hepatiid tekkib siiski tagasi või kui see on olnud ja kehas on antikehad siis (sama tüüpi?) hepatiidi enam ei tekki ja see ei ole ka teistele nakkusohtlik. Mis juhtub, kui keegi sattub kontakti minu verega, kas on see neile ohtlik või mitte. Kas kaitsmata vahekorra puhul (näiteks kindla partneri puhul) samuti kuidagi saab minu poolt miskit ülekanduda partnerile või on nad selles suhtes nö muretud.
Kui peaks planeerima näiteks ka last, kas on ka siin mingeid ohtusi?
Kas ma peaksin oma tulevast partnerit ka teavitama sellest, et mul on selline olukord?
Kas ma võin olla nüüd selles osas olla rahulik või siiski ma peaksin mingi aeg ikkagi hakkama seda ravima? Perearst midagi ütles, et ravimist ei pakutud, kuna maksanäitajad olid korras ja hetkel siis ei nähtud vajadust. Kahjuks ei tulnud pähe kuidagi koheselt täpsustavaid asju küsida ja uuesti ka päris ei taha sellepärast minna, loodetavasti saan siin vastusi nendele küsimustele.

Arst vastas:

Aino Rõõm

dr Aino Rõõm

Infektsioonhaiguste arst

Ida-Tallinna Keskhaigla

Tere!
Kui teie organismis enam viiruskandlust ei ole, teie uuringul oli RNA HCV negatiivne, siis te ei ole teistele nakkusohtlik ja oma partnerile, ega ka teistel inimestele viirust üle kanda ei saa. Kui ei esine viiruskandlust pole ka midagi ravida, c-hepatiidi viirusevastast ravi te ei vaja . Ka lapse saamisel, teie C-hepatiidi viirust lapsele anda ei saa, kuna te ei ole viiruskandja.
C-hepatiidi viiruseid on mitu serotüüpi ja teie immuunvastus on ainult ühele serotüübile , millega te kokku puutusite ja mille vastu teil tekkisid antikehad, teiste C-hepatiidi serotüüpidega on teil nakatumisvõimalus olemas.
Parimat soovides
Aino Rõõm

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Nakkushaigused

C-hepatiit ja lapseootele jäämine

Tere!

Minu mure on järgmine: mõni aasta tagasi haigestusin ma C-hepatiiti. Esialgu ei olnud mul õrna aimugi, millal ja kuidas viirusesse nakatusin, kuid siis avastati see mu elukaaslasel. ...

Aino Rõõm

Vastas dr Aino Rõõm

Tere!
Kui teil oli sama genotüübiga C-hepatiit ja te saite selle oma elukaaslaselt ja nüüd on teil ravijägselt tekkinud immuunsus selle genotüübiga C-hepatiidi vastu, siis elukaaslaselt te uuesti ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi