Stafülokokk ja verekiud imikul 08.01.16 / Nakkushaigused

Külastaja küsib:

Tere,
Sooviksin Teie arvamust järgmisele olukorrale. Tegu on rinnapiimatoidul oleva 3,5-kuuse beebipoisiga, kellel on väljaheites esinenud erepunaseid verekiudusid. Esimesel elukuul oli tal palju gaase ja kõhuvaevusi, mis takistasid magamist. Lisaks esines tal väga tugev nahalööve näos, kaelal ja rinnakul. Väljaheide on olnud pidevalt selline vedelapoolsem ja limasem. Kahtlustasin piimavalgutalumatust, seetõttu hakkasin menüüst ära jätma lisaks gaase (kapsas, õunad jne) ja allergiat tekitavatele toiduainetele (pähklid, tomat, tsitruselised jne) ka piimatooteid. Nüüdseks olen loobunud kõigist toodetest, kus on sees piim, piimavalk, laktoos vms (sh närimiskumm, piimajälgedega singid jms).
2-kuuselt, peale rotaviiruse vaktsiini saamist (novembris), esines tema roojas esmakordselt verekiude. Käisime allergoloogi juures (detsembris) , kes tegi teste, kuid need (sh piim) osutusid negatiivseks. Ent arst ütles, et see ei pruugi veel tähendada, et tal allergiat/talumatust selle vastu ei ole. Verekiud olid ca 3 päeva, seejärel kadusid. Nädal hiljem tekkisid need taas, kuid siis juba suuremas koguses, misjärel suunati meid lasteinfektsionisti juurde. Seal tehti uuringud peitvere, eosinofiilide ja kalprotektiini osas ja kõik need olid normis. Seejärel muutus roe väga limaseks ja umbes nädal aega oli see ka roheline (ikka verekiududega) ning kõht oli ka lahti. Hakkasin andma talle Linex Baby baktereid, mis tunduvalt olukorda parandasid (verekiudusid on vähem ja värvus taas kollane). Igaks juhuks tellisin ka stafülokoki külvi. See osutus positiivseks, st bakter leiti (St-S aureus 2+; Tundlikkus: Clarithromycin R, Erythromycin R, Oxacillin T *, Trimethoprim/Sulfamethoxazole T). Infektsionist tellis uued proovid peitvere, kalprotektiini ja campylobakter (AG negatiivne) osas ja ka need olid taas korras. Infektsionist samas ei arva, et stafülokokk võiks olla meie murede põhjus. Ta arvab, et tegu on siiski mingittüüpi allergilise reaktsiooniga soolestikus ja soovitab menüüd korrigeerida. Kaalus on poeg kenasti juurde võtnud (3.kuud kaalus 8,2 kilo, kaaluiive eelmise kuuga 1,2 kg) ja kasvus ka (kasvuiive 2 cm). Ta on arstide sõnul eakohaliselt arenenud. Aeg-ajalt tekib poja näole endiselt nahalöövet (punased karedad laigud põskedel), ka siis, kui minu enda menüüs piimavalku enam kindasti olla ei tohiks. Kuna menüü on mul juba võrdlemisi kesine ja see koosneb üsnagi „ohututest“ toiduainetest (kartul, porgand, kaalikas, tatar, riis, liha,banaan, melon, kurk, lehtsalat, spinat, roheline sibul, riisigaletid, veganite õlibaasil võimääre, riisijahu, tatrajahu, neljaviljapuder, hirss, arbuus, köömned, ristiköömned, riisipiim, riisikoor, suvikõrvits, mustikad, punased sõstrad ja karusmarjad, valge kala), siis seda enam kärpida väga ei anna. Siit tulevad nüüd minu küsimused:
1) Mis on teie arvamus, kas stafülokoki leid võiks antud juhul põhjustada verekiududega rohelist-limast väljaheidet, kõhulahtisust, nahalöövet?
2) Kas selle stafülokoki leiuga peaks midagi ette võtma? Milliseid proove peaks tegema, et teha kindlaks, kas see vajab ravi?
3) Kas see, et leitud bakter on juba resistentne kahte tüüpi antibiootikumitele, on suur ohumärk? Kui suur on tõenäosus, et elu jooksul see võib edasi areneda MRSA’ks?
4) Kui seda bakterit praegu välja ei ravi, kas on oht, et tulevikus võib ta palju häda teha või muutuda resistentsemaks?
5) Mida peaks antud olukorras edasi tegema?

Arst vastas:

Aino Rõõm

dr Aino Rõõm

Infektsioonhaiguste arst

Ida-Tallinna Keskhaigla

Tere!
Ma arvan, et imiku kõhulahtisus ja verekiudude esinemine roojas, peaks olema konsulteeritrud lastearsti poolt, kes näeb last, palpeerib kõhtu ja teeb kliiniku ja objektsiivse leiu alusel uuringute plaani. Stafülokokkide leidmine roojas, ei tähenda, et see on kõhulahtisuse põhjustaja, kui laps võtab kaalus juurde on aktiivne, sööb rinnapiima, siis arvan, et ei ole vajalik teie väga range dieet ilma piima toodeteta. Lapsel ju allergiat ja piima talumatust ei esinenud. Stafülokokk, mis leiti on normaalse mikrofloora koostise osa ja ei vaja ravi, makroliitide rühma resistentsus ei tähenda, et sama stafülokokk muutub MRSA-ks. Kas lapse allergiat ja sooleuuringud on vajalikud, kui kõhulahtisus kestab ja tekivad lisaks muud kaebused( kõhu puhitus, gaasivalu, palavik), otsustab lastearst, kes last jälgib.
Parimat soovides
Aino Rõõm

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Nakkushaigused

hiv


Aino Rõõm

Vastas dr Aino Rõõm

Tere!
Parimat ...

Loe edasi

Parasiidid


Aino Rõõm

Vastas dr Aino Rõõm

Tere!
Lühike vastus teile on, et tuleb teha rooja analüüs parasiitidele, sest teil ei pruugi üldse olla parasiitidega kulgevat nakkushaigust, Ka ei saa Mebendazoliga ravida kõiki parasiite. Ravi ...

Loe edasi

hiv nakatumise võimalus

Tere!

Kuna hiv teema on väga aktuaalne, siis tuli mul meelde 2 aasta tagune seik meditsiinipraktikalt. Nimelt kuna olin alles praktiseeriv meditsiinitudeng ning veel kõigest mitte nii teadlik, ...

Aino Rõõm

Vastas dr Aino Rõõm

Tere!
Soovitan teil minna ja teha HIV uuring ja saate koheselt oma küsimusele vastuse. Kui uuring on negatiivne ei ole põhjust ka CD4 rakkude uuringuks.
Edu soovides
Aino Rõõm

Loe edasi

kampülobakterenterokoliit

29.11. Lapsele tehti gripisüst. Samal päeval öösel palavik 38C ning kõhulahtisus. 30.11 terve päev kõht lahti. Väljaheite verine, limane, kõhuvalu, peavalu. Õhtul palavik 39,9C. Nakkuskliinikusse. Vereprovid ...

Aino Rõõm

Vastas dr Aino Rõõm

Tere!
Kampülabakterist tingitud kõhulahtisus sageli taandub ilma antibakteriaalse ravita 5-8 päeva jooksul, oluline on vedeliku ja soolade kaotuse taastamine, nii nagu teil haiglaravi perioodil ...

Loe edasi

B-viirushepatiidi vastu revaktsineerimine täiskasvanuna

Tere!

Nimelt kuna olen asumas haiglasse tööle, pidin läbima töötervishoiuarsti juures läbivaatuse. Vereproovist võeti b-hepatiidi antikehad (tulemus: HBs Ab QN 52.1 (>10.0 Positiivne U/L) ...

Aino Rõõm

Vastas dr Aino Rõõm

Tere!
Teil on immuunvastus B-hepatiidi viiruse vastu olemas ja lisadoosi te ei vaja. Kui teil toimub kokkupuude B-hepatiidi viirusega, siis aktiveeruvad mälurakud ja viirus toimib booster doosina ...

Loe edasi

Lõputud uroinfektsioonid

Olen põdenud pea aasta iga kuu uroinfektsioone: valu kõhus,küljes ja seljas, pakitsus peale urineerimist. Kord näitab külv enterokokki, kord colibakterit, kord segafloorat, vahel ka puudub mikroobide ...

Aino Rõõm

Vastas dr Aino Rõõm

Tere!
Tõenäoliselt peab teie korduvate infektsioonidega tegelema mitu spetsialisti ja võimalik, et vajate täiendavaid uuringuid, miks teil krooniline põletik püsib. Praegu ei ole mul ülevaadet kogu ...

Loe edasi

soolatud kala

Tere. Tekkis küsimus seoses soolatud kala, täpsemalt forelli söömisega. Kas soolatud forelli süües on võimalik nakatuda paelussiga?
Internetist lugedes võib leida ristivastupidiseid väiteid- osad ...

Aino Rõõm

Vastas dr Aino Rõõm

Tere!
Lugesin teie murest ja pean kahjuks vastama, et värske, vähe soolatud magevee kala süües on oht süüa koos kalaga ka paelussi vastseid, selleks, et seda ei juhtuks on kaks võimalust, kalaliha ...

Loe edasi

Puukborrelioos

Tere!

Olen murelik rase (hetkel 28 rasedusnädal). 1. septembril avastasin oma parema kaenla juurest puugi. Paar nädalat hiljem tekkisid külmetushaiguse nähud (nohu, kurguvalu, ühel päeval ...

Aino Rõõm

Vastas dr Aino Rõõm

Tere!
Puukborrelioosi ravi kestvus on vähemalt 14 päeva ja kuna teie ravi on alles pooleli, siis raviefetiivsuse üle on vara otsustada. Kuna aga teil IgG antikehad olid madalas tiitris ( ma ei tea ...

Loe edasi

Hiv peiteag

Tere,
Unustasin kirjutada,et analûûsid andsin 7 nâdalat ja 11 nädalat peale tatoveerimist (isemaksja)Ida Tallinna Keskhaiglas ja samuti ka hepatiitide peale.Need on negtiivsed kôik.Olen rääkinud ...

Aino Rõõm

Vastas dr Aino Rõõm

Tere!
Praegused testid , millega HIV, HCV nakatumist kindlaks tahakse on usaldusväärsed ja te ei pea rohkem teste tegema.
Parimat soovides
Aino Rõõm

Loe edasi

Hiv peiteaeg

Tere,

Küsimus on selles, kui kaua hivil on peiteaeg? olen lasknud 2 korda kontrollida, 7 nädalat ja 11 nädalat peale tatoveerimist, mõlemad analüüsid on olnud negatiivsed aga hirm ikka kestb, ...

Aino Rõõm

Vastas dr Aino Rõõm

Tere!
Peiteperiood on 1 kuud aga testidega saab nakatumist kindaks teha varem. Kuna ma ei tea , kelle juures ja milliseid teste te olete teinud, siis kahtluse korral minge perearst või infektsionisti ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: