Kahesarveline emakas ja valud 19.01.22 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Kannatan tugevate valude all päevade ajal, rohud ei aita enam. Kuna valud lähevad iga kuu aina hullemaks pöördusin esialgu naiste arstile, arst ytles et söö valuvaigisteid läheb yle, järgmine kuu muutus asi juba välja kannatamatuks ning pöörtusin naisteemosse seal avastati mul kahesarveline emakas. Hirmutati jutuga ära et lapsi ei saa. Oleme mehega 3 aastat proovinud ja siiani ei midagi. Mida teha, et neid valusid leevendada, ei saa igakuu 2 päeva tööle mitte minna ja perearst sellise puhul haiguslehte ju ei anna? Kuidas kindlaks teha kas mul on ültse rasestumisvõimalus?

Arst vastas:

Maie Väli

dr Maie Väli

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik,Tähe ja Elite Erakliinik

Tere! Ärge nii väga muretsege,kõigepealt pöörduge oma günekoloogi vastuvõtule selle kahesarvelise emaka probleemiga. Oleks vajalik teha ultraheli ja vajadusel uuring kontrastainega. Kahesarvelise emaka korral on üks sarv väiksem ja rasedus hakkab arenema selles sarves,mis on suurem.
Praegu on pigem probleemiks valulik menstruatsioon ja siin otsest seost kahesarvelise emakaga ei ole. Ilmselt vajate ikka menstruatsiooni ajal ja võib olla isegi paar päeva enne vereeritust valuvaigisteid ( näit.ibuprofeen,dolmeen,ketoprofeen). Kasutada piisavalt suuri doose 6-8 tunni järel. Emakakrampide korral võiks lisada ka nospani 3-4 tabletti- Alakõhule võib asetada ka soe pudel või kott.
Küllap teie günekoloog otsustab ,mida veel kasutada. Kombineeritud suukaudsed rasedusvastased tabletid on väga efektiivsed valuvaigistid.
Edu soovides,
Maie Väli

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Kyleena ja kõhuvalud

Tere, olen 26 aastane neiu. Lapsi pole, rase pole olnud. Varem võtsin antibeebipille, sest olid pidevad tugevad kõhuvalud aga verd tuleb väga vähe. Pigem krambid ja pidev valu. Ja ebaühtlane menses. Otsustasin, ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere Kyleen spiraalil on samuti valude korral näidustatud.Kuna teil ikkagi ei ole tulemust , siis üks põhjus võib olla see,et teil emakas lihtsalt ei talu võõrkeha. Günekoloog võiks ülevaadata UHs kas ...

Loe edasi

Peale emaka eemaldamist valud

Tere

Augustis 2021 eemaldati emakas ja emakakael. Kaks kuud peale opi tekkis peale vahekorda veritsus ja alakõhus valud, kõht paisus nagu oleks gaase täis. Tookord ei leitud valude põhjust. ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, arvaksin et pigem on probleem soolestikus, .Pöörduge perearstile kes korraldab soolte uuringu. DRKadastik

Loe edasi

Pap test ja (peetunud) rasedus

Tere!

Sain kätte PAP testi tulemuse, mille tõlgendamisel palun abi:

Näärmeepiteelirakud: reaktiivsete muutustega, endotserviksis rohkelt põletikurakke; Lameepiteelirakud: reaktiivsete ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

PAP testis peab olema NILM ehk on norm rakud,, arvan et see jäi teil välja. Kõik muu nagu reaktiivsete muutustega rakud näitavad et võib olla väike põletik emakakaelas, või muutused on lihtsalt seotud ...

Loe edasi

6-s rasedusnädal

Tere,
Olen 27 a, 2-e lapse ema,mul on kahesarveline emakas, enne esimest last 5 a, tagasi oli 2 iseeneslikku raseduse katkemist, teise lapsega olin nädalal 11 säilituses,, nüüd olen rase ,6 nädalat, ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Krsiti!
Olete tubli, et enne küsimuse esitamist oskate olulisi andmeid enda kohta edastada!
1. Kaasaja meditsiinis arenenud riikides üldjuhul alla 12. nädalasi rasedusi "ei säilitata". ...

Loe edasi

adenomüoos

Tere! Probleemiks juba 3-4 aastat kerget alakõhuvalu või raskustunne, mida ei oska aga kuidagi mens. tsükliga. Kuna olen hädas ka sagedaste põiepõletikega, siis seostasin seda valu just põiega. Nüüd saatis ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Adenomüoos on iseloomulik rohkem peale 35 aastastel naistel. Kaebuseks on vererohked ja valulikud mensesed. Põiepõletikud ei peaks olema sellega seotud.Adnenomüootilised muutused on paljudel naistel ...

Loe edasi

Emakas

Tere

Olen 28. aastane ja arst ütles, et mul on kaks emakat. Hakkasin selle kohta uurima kirjandust, selgus, et rasestumine on vähetõenäoline. Mida arvate Teie? Kas on võimalik teha minged ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Suure tõenäosusega on Teil kahesarveline emakas.Tavaliselt on teine sarv rudimentaarne ja Teile probleeme ei põhjusta.Võimalik veel,et emakas on vahesein ehk septum.Täsema diagnoosi saab ultraheliuuringul ...

Loe edasi

valud

Tere!Olen partneriga vahekorras praktiliselt iga päev.vahest peale vahekorda on alakõhus ebameeldiv pinge ja järgmised vahekorrad valulikud.Olen u.4a.tagasi põdenud vasakpoolset munasarjapõletikku ja kuna ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Kui teil on valud ja tavavaatlusel midagi ei leitud, siis soovitaks teha laparoskoopia, mis täpsustab valude põhjust. DR Kadastik

Loe edasi

peale sünnituse

Tere!
Ma ei oska valida mida endale rasestumise vastaseks vahendisk valida. Günekoloog soovitab mul ise valida. Probleem aga selles, et jäin halvasti rasedaks, 1.5 aastat proovisime. Nüüd on meil ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Spiraali ei soovita kohe kindlasti,kuna Teil on kahesarveline emakas.Seega soovitan madala hormoonisisaldusega tablette (Harmonett,Logest,Jeanine,Marcilon ).Need tabletid aitavad ka võimaliku hormoonide ...

Loe edasi

kaks emakat

Tere!
Mul on kahesarveline emakas, mõlemad on töötavad, kas võib see olla takistuseks rasestumisel ?

Ette tänades,
Evelin

Vastas dr Aire Sekavin

Tere Evelin.
Kahesarvelise emaka korral ei pruugi rasestumine olla häiritud. Mõnikord võib aga emaka anomaalia olla põhjuseks enneaegseks sünnituseks.
Edu Teile soovides Aire Sekavin

Loe edasi

Mirena spiraal

Tere!

Tarvitan neljandat aastat Cilesti tablette, aga kuna viimasel ajal on tekkinud probleemid rindadega ( kollakas eritis ja sõlmed rinnas) soovitas mammoloog Cilestist loobuda.Kas pikaajaline ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Tere!

Probleemide puhul rindades tuleb kasutada madala östrogeensisaldusega tablette või ainult gestageensisaldusega.

Gestageeni sisaldab ka hormoonspiraal, on olemas ka süstid.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi