Müoomisõlm 28.06.21 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Ma ei tea enam,mida teha.Pool aastat tagasi avastati müoomisõlm emakas.Üsna väike,arvati,et ehk kaob ise ära.Nüüd,uuel läbivaatusel,selgus,et müoom on kasvanud 1 cm võrra.Mul on korduv tromboos,mis tõttu on eluaegne ravi xareltoga.Selle baasil on päevad üsna rohked.Eelmine aasta novembris olid päevad 16 päeva.Arst soovitas vaid:spiraali paigaldus.hormoonravi/hormoonravi on trombi tõttu keelatud.Ning emaka eemaldust.Kui pakkusin,et müoom eemaldada,öeldi,et sellest võib abi olla,ning võib ka mitte olla.Samas,müoom pidi olema healoomuline,aga kui ta kasvab,siis mis siis teha??? Olen sattunud nõiaringi,ning sellest väljapääsu ei näe.Või on väljapääs olemas?

Arst vastas:

Urve Pappa

dr Urve Pappa

Naistearst

Confido tervisekeskus

Tere

Te kahjuks ei täpsustanud hetkel müoomisõlme suurust. Kui tegemist on väikese või keskmise suurusega sõlmega ja see ei kasva emakaõõne suunas, siis võib seda rahulikult jälgida. Müoom on healoomuline hormoonsõltuv emaka lihaskasvaja. Sõlm võib kasvada seni, kuni teil kestavad menstruatsioonid. Kui munasarjad oma töö lõpetavad seoses menopausi algusega, siis sõlme kasv pidurdub. Piltlikult jääb sõlm nälga. Mina soovitan mõelda vererohkete menstruatsioonide tõttu Mirena spiraalile, mis ei ravi küll sõlme, kuid oluliselt vähendab menstruatsiooniaegset veritsust ja parandab elukvaliteeti. Tingimuseks on spiraali paigaldusel, et müoomisõlm ei segaks spiraali paigaldust. Hormoon, mis on spiraalis ei tõsta tromboosiriski ja ei oma koostoimet Xareltoga. Seoses korduvate trombidega ja Xarelto raviga on operatsioon teie puhul seotud suuremate riskidega ja vajalik ainult elulistel näidustustel ( korduvad väga pikad verejooksud, mida hormoonspiraal ei leevenda, kiire kasvuga suur/suured müoomisõlmed, raske aneemia). 1cm sõlme kasv ei ole kiire kasv ja kindlasti operatsiooni põhjuseks ei ole.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Emaka müoom ja covid vaktsiin

Kas Covid vaktsiini (Pfeizer) on soovitatav ja ohutu võtta, kui emakas on müoomisõlm?

Müoom on u 4.5cm. See avastati 3 aastat tagasi, siis oli suurus umbes 4cm.

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Covid-19 vaktsineerimine on ohutu ja mingeid riske müoomiga seoses ei ole. Vaktsineerimine ei mõjuta kuidagi müoomi kasvutempot. Müoomisõlmede teke ja kasv on eelkõige seotud geneetiliste ...

Loe edasi

Emaka müoom

Käisin naistearstil ja mul avastati emaka peal 2cm suurune müoom. Aasta tagasi käisin ultrahelis ja siis seda veel ei olnud. Sünnitanud pole. Arst arvas, et peaksin üritama kiirelt rasestuda, kuni see ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! ilmselt on Teil subseroosne müoomisõlm,mis kummub serooskesta alla.Selline müoom takistab harva rasestumist ja rasedus kulgeb tavaliselt häireteta.Teil on nii väike müoomisõlm,et seda tõenäoliselt ...

Loe edasi

Müoom

Tere!

Ultraheliuuring näitas, et mul on emaka tagaseinal intramuraalne limaskesta lähedale ulatuv müoomisõlm. Mida soovitate ette võtta ?

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Oleneb kaebustest, teie vanusest, sünnitamise soovist ja ka sõlme suurusest. Kui on kaebused verejooksule näiteks, siis peaks opereerima. Millisel meetodil ? jällegi oleneb eespool minu poolt esitatud ...

Loe edasi

Alakõhuvalu

Tere.
Minul pikemat aega alakõhuvalu. Kõik uuringud tehtud. Veri korras. Laparoskoopia, mis näitas müoomi 1,5, mida ei lõigatud. Tehti KT uuring, mis näitas ka müoomi. Uuritud selga, mis ka korras. ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! See ei ole imelik,et valu annab tunda peale orgasmi.Orgasmi ajal toimub veretulv emakasse ,müoomisõlm aga takistab vere tagasivoolu.1,5 cm diameetriga müoomisõlm on tõepoolest väike ja operatsiooni ...

Loe edasi

Mure

Olen 36a.mittesünnitanud naine.Mul avastati uuringutel 11cm läbimõõduga emakamüoom.Vaevuseid see ei tekita ja menses on mul alati teisel päeval olnud vererohkem.Mul on plaanis opile minna,kuhu ma pääsen ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Kindlasti oskab Teie günekoloog Teile enam informatsiooni anda.Kui tegemist on üksiku suure müoomisõlmega ja kuna Te ei ole sünnitanud,siis tõenäoliselt tehakse Teile laparoskoopiline operatsioon ...

Loe edasi

depo-provera

Tere!
Olen 38 a. naine. 5 aastat tagasi avastati müoomisõlm, mis pole nende aastate jooksul eriti suurenenud. Sügisel ultrahelis käies leiti ka teine väike müoomisõlm. Arst soovitas teha depo provera ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Kui te tegite süsti tsükli algul, siis rasestumise võimalust ei tohiks olla. Toime saabub ikka kohe ja teil ovulatsioon on puudulik. Testi võite ju teha kui o mingi kahtlus. Kui kaks testi näiteks ...

Loe edasi

müoom

Tere,
olen 5.-kuud lapseootel naine. Käisin täna ultrahelis ja seal avastati, et emaka eesseinale on tekkinud intramuraalne müoomisõlm suurusega 3,5x2,4 cm. Kas see võib olla ohtlik praegusele või ...

Vastas dr Aire Sekavin

Tere.
3 cm suurune sõlm ei ole suur sõlm ja suure tõenäosusega emaka eeseinal olles ei sega ta Teie raseduse ja sünnituse kulgu. On võimalik, et sõlm raseduse ajal veelgi suureneb ja Teie naistearst ...

Loe edasi

müoom

Ma olen 36 aastane, kolme poja ema. Mul avastati müoom 2cm. Arst kes tegi ultraheli, soovitas spiraali mis pidi müoomi kasvu peatama. Raviarst ei rääkinud minuga, õde ütles,et see on nii väike.
Kas ...

Vastas dr Aire Sekavin

Tere.
Müoomisõlm ei peaks tekitama Teile pidevat iiveldustunnet. 2 cm suurune müoomisõlm on tõepoolest väikene sõlm. Kliinik sõltub aga sellest , kus see sõlm asub. Kui sõlm kasvab emakast väljapoole, ...

Loe edasi

müoomisõlm+spiraal

tere.kui mul on sõlmeke kas võib paigaldada spiraali.ja kui siis millist soovitate.päevad on vere rohked.tänan.

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Kui teil on müoom ja mensesed vererohked, siis soovitaks hormoonspiraali, mis on sõlmele hea ja ka verehulk väheneb oluliselt. Tavaspiraaliga verehulk võib veelgi suureneda . Parimate soovidega dr Kadastik ...

Loe edasi

Müoom

Tere. Olen 25 a ja olen kasutanud juba 5 aastat rasestumisvastaseid tablette

Cilest. Arstlikus kontrollis avastati, et mul on müoom.(ei ole veel sünnitanud)

Seetõttu tekkis mul ...

Vastas dr Aire Sekavin

Tere A.

Vabandan hilinenud vastuse pärast.

Müoom ei ole otseseks vastunäidustuseks tablettide kasutamisel. Kui Teile Cilesti tabletid sobivad, võite nende kasutamist jätkata. Seda ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi