Pap test ja hpv kõrge riski rna 08.06.21 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere, käisin hiljuti emakakaelavähi sõeluuringul, ning sain nüüd vastuse, mida ei oska otseselt lahti tõlgendada.

Materjal võetud emakakaelast. Proov on adekvaatne. Endotservikaal ja transformatsiooni tsooni komponent ei ole haaratud.Lameepiteeli peamiselt vahekihi rakud.Atüüpilised lameepiteeli rakud.39035006 ((ASC-US) Kindlaksmääramata tähendusega atüüpilised lameepiteeli rakud).

Sealjuures eraldi välja toodud HPV 16, 18, 45 negatiivsed, kuid samas märgitud positiivseks HPV kõrge riski (16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,66,68) RNA. Kuidas seda mõista ning kuidas edasi tegutseda? Ravisoovitusena oli küll kirjas, et aasta pärast peaks kontrollima uuesti, kuid kas oleks mõistlik teha lisauuringuid, näiteks kolposkoopia või suure riskiga HPV-alatüüpide määramine?

Aitäh

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 29-aastane

Tegemist on EKVähi sõeluuringuga, mis Eestis nüüd uutel alustel HPV/NAT ja uued vanusevahemikud 30-65a.
1) (madala astme) patoloogia: Atüüpilised lameepiteeli rakud.39035006 ((ASC-US) Kindlaksmääramata tähendusega atüüpilised lameepiteeli rakud)
2) kõige ohtlikumad HPV kõrge riski viirused, mis põhjustavad emaka kaela vähki korras: HPV 16, 18, 45 negatiivsed
3) mõni siiski positiivne HPV kõrge riski (16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,66,68) RNA
Sellist tulemust tuleb uue Eesti Naistearstide Seltsi https://www.ens.ee/ravijuhendid/gynekoloogia
EMAKAKAELA, TUPE JA VULVA VÄHIEELSETE MUUTUSTE DIAGNOOSIMINE,
JÄLGIMINE JA RAVI, HPV-VASTASE VAKTSINEERIMISE SOOVITUSED
korrata ühe aasta pärast.
Hetkel ei ole vajalik ei kolposkoopia ega ka HPV lisauuringud.
Küll aga peavad olema välistatud STLI sugulisel teel levivad infektsioonid, emaka kaela põletikud, tupepõletikud jms.
Kindlasti tuleb kohe alustada HPV vaktsineerimist:
http://www.esid.ee/cms/tl_files/failid/failid/HPV%20ohutus%202018.pdf
HPV vaktsiin kaitseb reaalselt 9 kõige ohtlikuma nn vähiviiruse eest. AK tekivad 1 kuu peale viimast HPV vaktsiini. Tegutsege, vaktsineerige! Ärge suitsetage, kasutage kondoomi.

G.Litter M.D.
naistearst.ee, veebiregistratuur.ee 24/7

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Pap test

Tere, kas statistiliselt on põhjust väikeseks või suureks mureks kui PAP testis on üks positiivne rida (HPV kõrge riski
(31,33,52,58) DNA) ning patoloogia uuringu tulemuseks saadud:
Vedelikupõhise ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
HPV NAT testis on diagnoositud HPV kõrge riski viirus, üksikud atüüpilised rakud, mis ilmselt on seotud HPVga ja kokobatsillaarne mikrofloora + clue rakud, mis on iseloomulik bakteriaalsele ...

Loe edasi

Pap test ja endometrioos.

Tere. Mul on mitu muret.
Pap testi vastus:
Hpv Rna 16 positiivne
Materjal võetud emakakaelast. Proov on adekvaatne.Lameepiteeli pindmise ja vahekihi rakud. Lameepiteeli süvakihi rakud.Tugevalt ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Teil on emakakaelast võetud testides diagnoositud HPV 16 ja PAP HSIL. See tähendab, et kõrge riski HPV tüvi 16 on põhjustanud emakakaela rakkudes muutusi: mõõduka või raske düsplaasia ( CIN2-3). ...

Loe edasi

PAP analüüsi vastus

Tere, sooviksin seletust PAP analüüsi tulemusele, ning kui mures peaksin olema.

HPV 16 RNA ja HPV 18,45 RNA negatiivsed.

Vedelikupõhine tsütoloogia: Proov on adekvaatne. Lameepiteeli ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Teil on diagnoositud HPV kõrge riski tüvi ( mitte 16,18,45) ja PAP analüüsis ( ASCUS-kindlaksmääramata tähendusega atüüpilised rakud) on kahtlus emakakaela düsplaasiale. Samuti on analüüsis ...

Loe edasi

PAP test

Tere

Palun seletage lahti PAP-testi tulemus.

1) HPV kõrge riski (16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,66,68) RNA Positiivne
2) HPV 16 RNA Negatiivne
3) HPV 18,45 RNA ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, Selle aasta algusest on emakaela skriining HPV põhine, s. t. et hinnatakse viiruse olemasolu .Teil on HPV viirus positiivne, mis on eeldab, et te peate jääma jälgimisele. Automaatselt tehti teile ...

Loe edasi

Hpv high risk positiivne

Tere
Käisin hiljuti emakakaelavähi sõeluuringus, kus tuvastati hpv high risk positiivne tüvi (hpv 16,18,45 rna olid negatiivsed, kuid miskit siiski kõrge riskiga on positiivne, seda ei täpsustatud). ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Teil diagnoositi HPV kõrge riski viirus ja teie partner on seega viiruse kandja. Mingit põhjust partnerit testida ei ole. HPV on väga levinud suguteede viirus ja kindlat kaitset pakub siiski ...

Loe edasi

Pap test

Pap -test pos.

Tere, mure ja paanika suur hetkel, kuna arst võtab vaatu alles järgmine nädal siis ei ole võimeline rohkem ootama 😔😔. Sain vastused et hvp positiivne ja päris mitu tüve.

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Teil on diagnoositud HPV kõrge riski tüved 16 ja 33. Selleks, et täpsustada, kas HPVst on põhjustatud rakumuutused (düsplaasia) emakakaelas, on vajalik kõigepealt teha PAP test. Kui PAP test on korras, ...

Loe edasi

Pap test

Pap -test pos.

Tere, mure ja paanika suur hetkel, kuna arst võtab vaatu alles järgmine nädal siis ei ole võimeline rohkem ootama 😔😔. Sain vastused et hvp positiivne ja päris mitu tüve.

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Teil on diagnoositud HPV kõrge riski tüved 16 ja 33. Selleks, et täpsustada, kas HPVst on põhjustatud rakumuutused (düsplaasia) emakakaelas, on vajalik kõigepealt teha PAP test. Kui PAP test ...

Loe edasi

HPV vastu vaktsiineerimine, kui HPV positiivne

tere,
Kuu aja pärast on kolposkoopia.
Küsimus, ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

PAP test

Tere,
Nimelt käisin nädal aega tagasi tegemas suguhaiguste teste, võeti ka PAP ja HPV testid. Selgus, et suguhaigusi polnud, emakakaela muutusi ei esinenud, kuid öeldi, et leiti PAP viirus 51. Organism ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Olete 22 aastane naine. Selles vanuses on HPV esinemissagedus kõrge ja üks kõige sagedamini esinevatest HPV tüüpidest ongi HPV 51. Viirusega nakatutakse sugulisel teel ja selles vanuses õnnestub ...

Loe edasi

PAP-test

Tere!
Soovin rohkem infot oma PAP-testi analüüsi vastuste kohta. Saan arstile alles detsembri lõpus ja ootus teeb ärevaks.
Lisan siia ka oma analüüsilehel kirja pandu:
Adekvaatne
Kepiline ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
PAP ASCUS tähendab , et rakkudes on muutusi, mille põhjus on ebaselge- need muutused võivad olla reaktiivsed ( seotus põletikuga) või on põhjuseks HPV (HPV on viirus, millega on seotud emakakaela ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi