Müoom ja paks endomeetrium 02.08.20 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Olen 41-aastane. Menstruatsiooni tsükkel kestab u 23-25 päeva. Mõnikord veritseb palju ja kestab 5 päeva, teine kord võib olla ainult 2 päeva ja kehva veritsusega. Mul on avastatud müoom 3 cm ja paks emaka endomeetrium. Tunnen alakõhus kipitavat valu. Kas peab kindlasti kirurgilist operatsiooni tegema või saab seda hormonaalsete ravimitega ravida? Millised hormoonid saaksid aidata ilma kehakaalu suurenemiseta? Lisasin UH pildi ka.

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere!
Müoomisõlm 3cm, mis paikneb emaka lihaskoes ja ei deformeeri emakaõõnt, ei vaja kindlasti kirurgilist ravi. Müoomi tuleb edaspidi jälgida kord aastas. Endomeetriumi ehk emaka limaskesta paksus on mensturatsioonitsükli jooksul erinev. Vajalik on ultraheli uuringut korrata vahetult peale menstruatsiooni lõppu, et hinnata limaskesta olukorda. Sellest sõltub, kas on vajalik teha lisauuringut või mitte. Kui ultrahelis tsükli esimeses faasis on emaka limaskest ebaühtlane või on kahtlus polüübile, tuleb teha hüsteroskoopia.
Paljudel 40-50 aasta vanustel naistel esineb vererohkeid menstruatsioone, mis on seotud hormonaalsete muutustega sellel eluperioodil. Ja sellisel juhul on efektiivne kasutada hormonaalset emakasisest vahendit ( Mirena), mis takistab emaka limaskesta paksenemist. Kuna endomeetrium on tänu hormoonspiraalile õhuke, on menstruatsioonid vähese vereeritusega. Igasugusel ravil, ka hormoonravil, võib olla kõrvaltoimeid ja see on alati individuaalne. Hormonaalsel emakasisesel vahendil on kõige sagedasemaks kõrvaltoimeks rindade hellus ja ebakorrapärane veritsus esimetel kuudel peale paigaldamist, kaalutõusu esineb harva. Kõikidel 40+ vanuses on naistel kaalu kontrolli all hoida raskem ja seetõttu tuleb pidevalt jälgida toitumist ja aktiivselt liikuda.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Adenomüoos

2015. aasta lõpul algasid väga vererohked ja suurte klompidena väljuvad menstruatsioonid. Menstruatsiooni vahed umbes 14 päeva. UH vaatlusel avastati et müoom Saadeti hüsteroskoopiasse, kus müoomi ei leitud, ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, adenomûoos on healoomuline muutus, kuid vôib pôhjustada vererohkeid menstruatsioone. Esmavalikuna raviks soovitaks Mirena hormoonspiraali, palun pôörduge gûnekoloogi poole. Internetist vôite selle ...

Loe edasi

endomeetrium

Endomeetrium on ebaühtlase ehhogeensusega: 1,4 cm, kahtlus hüperplaasiale või polüübile. Kardan narkoosi. Talvel juhtus südamega ka probleem: südame puudulikkus ja rütmihäired, vererõhu tõus. ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Kui olete postmenopusis, nagu aru sain ,siis kindlasti soovitan võtta emakõõnest analüüsi. Võimalik on ka narkoosita võtta pipellega analüüs, kuid see annab ainult teada, kas on halvaloomuline või ...

Loe edasi

Müoomi kasvu mõjutavad tegurid

5 kuud tagasi eemaldati polüüp või müoom (uuringu vastuses pole kirjas kumb), emaka seest ning osa paksenenenud emaka limaskesta.
Kuu aja pärastoli emakas ikka väga paks. 5 kuud hilejm ilus õhuke.... ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija! Andmetest selgub, et olete 46-aastane. Teie kahtlused on õiged: meditsiinis on sageli nii, et tuleb valida mitme halva variandi vahel ja valida neist parim. Milline on hemoglobiini väärtus ...

Loe edasi

Päevad peale prooviabrasiooni

Tere.Olen varsti 44 aastane, on olnud kaks keisrilõiget. Aasta alguses käisin arstil, kuna päevade määrimine ei tahtnud lõppeda .Arst avastas polüübi emakakaelal ja eemaldas Mirena, mis oli olnud 2,5aastat(enne ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. peale puhastust tõesti määrib ja siis algab menses umbes kuu möödudes. Kuna teil oli Mirena, mis eemaldati, siis seoses sellega võivad tekkida tsüklihäired. Mirenaga ongi menstruatioonid väga vähese ...

Loe edasi

Päevad või verejooks?

Olen 31,a.sünnitanud 2 last.Teise lapse sünnitasin 9kuud tagasi,toidanrinnaga.Päevi polnud kuni 8kuud,siis hakkasid nn.päevad või hoopiski verejooks(veri tuleb vahel tükkidena).Siis käisin gün.vastuvõtul,kus ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

ere. Kui limaskest oli paks, siis oleks õigem enne puhastus teha ja siis panna spiraal. Kui nüüd on spiraal asetatud, siis limaskest ise irdub, sellest pikk määrimine. Mirena spiraaliga üldse on esialgu ...

Loe edasi

emaka ekstirpatsioon

Olen 51.a.
1997.a. oli munasarja operatsioon- nodulus myomatis intraneuralis 2,4 mm.
2003.a. tekkis emakakaelapolüüp, mille 24.05.2005.a. PAP analüüs oli HSIL_CIN II
22.06.2005.a. tehti ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Müomatoosset (kasvajaga) emakat on võimalik eemaldada nii koos emaka kaelaga kui ka ilma emaka kaelata.
Noorematel naistel jäetakse reeglina emaka kael alles kui PAP testid ...

Loe edasi

müoom

Tere.

Olen 44 aastane , kahe lapse ema. Väsimuse ja surve/valu tõttu alakõhus suundusin perearsti juure. Peraarst suunas mind ultraheli uuringule. Sain vastuse - emaks suurenenud ca 4,5*6*4,8 ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Kas kardate vähki?
Emaka müoom on kõige sagedasem emaka lihaskoe healoomuline kasvaja, mis sõltub munasarja hormoonide tööst. Vanuse tõustes munasarjade töö aeglustub ja ...

Loe edasi

endomeetriumi polüpoos

Olen neljakümneaastane sünnitanud naine, kellel on diagnoositud endomeetriumi polüpoos. Arst kirjutas välja Jeanine tabletid, mida võtsin mõned kuud. Kõrvalnähtudeks olid rindade valulikkus ja määrimine ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Endomeetriumi polüpoosi korral sobiks vast enam ravi ainult progestiinidega st,kollaskeha hormoon ilma östrogeeni sisalduseta.Näit.Dufaston 10 mg päevas m.tsükli 16 - 25 päevani.Teie vanust arvestades ...

Loe edasi

müoom

Kas rasestumisvastaseid tablette võib kasutada ka siis kui on diagnoositud emaka müoom?

Ette tänades Maris

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere, Maris!
Pille võib müoomi korral kasutada.
K.Seemen

Loe edasi

Müoom ja päevad

Tere.
Ka müoom võib põhjustada menstruatsiooni ära jäämist?

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Ei.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi