Menstruatsiooni alates halb enesetunne 12.01.20 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere!

Pakub huvi kas mul võib tervisega midagi korrast ära olla. Sageli sel päeval kui menstruatsioon algab, tekib halb enesetunne. Menstruatsioonivalu alakõhus, kõhulahtisus ja kakahäda ei lähe enne üle kui kõik on välja tulnud ning isegi siis ei kao see survetunne pärasooles alati, tunne nagu menstruatsiooni valu oleks ka päraku piirkonnas, üldine külmatunne (käed muutuvad külmaks) ja öine kuumatunne/higistamine, meeleolu halvenemine, väsimus. See kõik möödub täielikult 1-2 päevaga, valude vastu olen alati käsimüügi valuvaigisteid tarvitanud ja neist on ka abi olnud. Igaks juhuks mainin, et mul on probleeme ka normist madalama hemoglobiinitasemega, olen rauatablette võtnud aga peale nende tarvitamise lõpetamist läheb kõik jälle tagasi ning perearst on öelnud, et vereanalüüs midagi muud halba peale madala hemoglobiini ei näidanud. Lapsi mul ei ole ja tervisega muid probleeme pole ka olnud. Olen 169 cm pikk ja kaalun 65 kg. Liigun iga päev ca 4 km ja töö ei ole pingeline kuid mul on vaja vahest ka öösel tööl olla. Kas need menstruatsiooni alguses esinevad sümptomid on normaalsed või peaksin laskma ennast arstil uurida?

Kirjutama ajendas mind tegelikult see öine kuumatunne ja higistamine (on olnud paar korda kui ööriided on ärgates täitsa märjad) enne kui mens algab samal päeval kuid see halb enesetunne häirib mind samuti ja ma ei ole kunagi üheltki arstilt küsinud selle kohta.

Lugupidamisega

Arst vastas:

Maie Väli

dr Maie Väli

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik,Tähe ja Elite Erakliinik

Tere! Kirjelduse järgi on tegemist premenstruaalse sündroomiga ja see sümptomaatika on oluline garantii,et menstruaaltsükli hormoonid on normaalsed.Olete normaalse kehakaaluga ja 4 km päevas liikumist on küllaldane. Ka käsimüügi valuvaigistid on õige valik.Soovitan veel lisada B6 vitamiini eelkõige psüühiliste kaebuste raviks. 50 mg püridoksiini kord või kaks päevas premenstruaalses perioodis pärsib psüühilisi kaebusi.
Apteegi käsimüügist soovitan nn loodusravimit -Kuningakepiõli seemneekstrakti üks kapsel päevas.
Edu soovides,
Maie Väli

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Ebaregulaarne tsükkel

Tere!

Olen 36 aastane, peaegi 37 aastaseks saan naine. Minu menstruatsioonid on varasemalt olnud väga valulikud ja vererohked. Tsükli pikkus 35 päeva ja rohkemgi.
Olen sünnitanud 13 ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Juhtumi käsitlus ja ravi sõltub sellest, kas soovite veel kunagi rasestuda ja sünnitada või ei soovi enam sünnitada.
Suure tõenäosusega saite ravi endomeetriumi hüperplaasia ...

Loe edasi

tsükliväline veritsus

Menstruatsioon algas 16 aprill ja kulges tavapäraselt,vahepeal oli juba mõni "puhas" päev ka kui 29nda hommikul avastasin,et natuke verd on tulnud,arvasin,et vanainimese asi,ehk määrib veel natuke.Täna ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 34-aastane.

Iga veritsuse puhul peaksid olema välistatud rasedused ja põletikest vähemalt urogenitaalne klamüdioos. Kui rasedus on kindlalt ...

Loe edasi

Tsüklihäire

Tere!
Olen 45aastane ja päevad on jäänud hiljaks ja süda on pidevalt paha. Päevad pidid algama 5. detsembril. Olin novembris vahekorras ühe korra ja ilma kaitsevahendita, kuid abikaasa tõmbas enne ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
suure tõenäosusega on tegemist tsüklihäirega, kuna kaks rasedustesti on olnud negatiivsed. Selles vanuses võib esineda tsükli kõikumisi sagedamini ja see on seotud muutustega munasarjade töös. ...

Loe edasi

menstruatsioon

Lp dr Ülle Kadastik,

Millest võib olla põhjustatud korduv äkiline ninaverejooks vahetult enne menstruatsiooni (eelneval päeval). Varem seda pole olnud, kuid pärast eelmist tsüklist esines ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Sooviotaks käia LOR arsti juures. Võimalik, et veresooned nina piirkonnas on laienenud ja menstruatsioonieelselt hormonaalsed kõikumistel sel perioodil võivad mõjutada veelgi veresoonkonda. Üliharva ...

Loe edasi

PCOS+beebipillid+põis

Tere,

Olen 22 aastane ja ühe kindla partneriga, rasedusi pole olnud.

Ei tea, kas need on omavahel seotud, aga mul on 3 asja, mis mind murelikuks teevad.

1. Mul diagnoositi ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Kui on diagnoositud PCOS,siis peaks kontrollima ka insuliini sisalduse vereseerumis.Kui esineb hüperinsulineemia,siis oleks valikravimiks Teie puhul methformin,mis vähendab ka kehakaalu,ei põhjusta ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Tere,
olen 27-aastane naisterahvas.16-aastaselt endokrinoloog pani diagnoosiks kilpnäärme alatalitlus seoses menstruatsiooni ärajäämisega 3 kuuks.5.a.jooksul sain ravi l-türoksiiniga algul 1tbl.päevas ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Teie vaevused viitavad küll pigem üleväsimusele ja kurnatusele.Ka juuste väljalangus on sünnituse järgselt väga sage nähtus.Ka vitamiinide puudus ja madal raua sisaldus põhjustavad juuste väljalangust.Kuna ...

Loe edasi

TSÜKLIHÄIRE?

Tere!
Olen 25.a, tarvitasin rasestumisvastaseid tablette alates august 2003.a. viimane menstruatsioon oli 12-16. juuni 2006. Peale seda tablette võtnud pole, kaitsmata vahekorda pole olnud. Tegin ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Kui olete võtnud piisavalt kaua rasestumisvastaseid tablette,võib üsna paljudel patsientidel tekkida 3-6 kuuline menstruatsiooni peetus.Loomulikult on siis ka enesetunne halb,sest ka teadmatus(mis ...

Loe edasi

põletik

Tere! Olen 28a.2tütre ema.Elan Ida-Virumaal.Ma ei ole laste kõrvalt kuidagi suutnud arsti poole pöörduda.Nüüd aga olen suures jamas.Viimane kuupuhastus oli mul juunis.Viimase kuu jooksul on olnud väga ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Kui teil on menstruatsiooni peetus, siis esimene asi millele mõelda on rasedus. Selleks peaksite tegema raseduse testi hommikusest uriinist. Test on müügil apteegis. Seega tegemist võib olla rasedusega, ...

Loe edasi

antibeebi pillid

Tere, lugupeetud doktor,



Teile kirjutamas 24 aastane neiu (sünnitanud ei ole), kel suur mure. Günekolood kirjutas mulle välja antibeebi pillid Logest. Hakkasin tablette võtma ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Aili!

Kindlasti oleksite vajanud rohkem informatsiooni ja selgitust, kuid patsiendile mõeldud infot saate juurde lugeda ravimi pakendis olevast. Logest ja Harmonet on madalaima hormoonkoostisega ...

Loe edasi

keha temperatuuri kõikumine

Tere! Olen 30 aastane. Juba kuus aastat tunnen ma ennast aeg-ajalt väga nõrgana. Avastasin, et kui enesetunne halb siis on keha temperatuur 37 ,kui 36,5 on enesetunne hea.Olen seda kaevanud erinevatele ...

Vastas dr Aire Sekavin

Kehatemperatuuri tõus võib olla seoses Teie menstruaaltsükliga. Peale ovulatsiooni tekib munasarjas kollaskeha, mis toodab progesterooni. Inimese termokeskus on aga progesteroonile tundlik. Seda on võimalik ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi