Torkav ja tuikav valu alakõhus 06.06.19 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere!

Kirjutan seoses oma murega. Nimelt aastake tagasi sain oma menstruatsioonitsükli tagasi, kuna olin nad kaotanud läbi stressi ja treeningute. Veebruaris 2017 tehti ka ultraheli ning günekoloog määras limaskesta paksenemise rohud ning hiljem siis ka päevade esilekutsumise omad.

Peale seda on olnud menstruatsioonide esimesed päevad väga valulikud, oma 2-3x 400mg ibuprofeni tuleb kindlasti võtta.
Viimasel ajal on aga tekkinud selline tuikav alakõhuvalu, päevadest on möödas ca nädalake. Vahekorra ajal kui partner ''sügavamale'' siseneb on ka tunda sellist ebamugavustunnet ja valu alakõhus. Mõnes asendis valu täitsa puudub.

Naistearstile on läbivaatuseks aeg pandud, kuid ehk oskate aimata, millega võib tegu olla?
Olen koos ainult ühe partneriga ning kasutame kondoomi. Mingeid muid muresid hetkel ei ole.

Parimat.

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 19-aastane

Juhul, kui te ei kasuta antibeebipille vms, siis menstruaaltsükli keskel võib olla tegemist füsioloogilise ovulatsioonivaluga, mis peaks mööduma 48t pärast. Mitmed patsiendid peavad ka siis tarvitama valuvaigisteid. See on probleemiks neile, kes soovivad rasestuda ja sünnitada. Kui on vaja rasedusest hoiduda, siis parimaks abiks on kombineeritud hormonaalne kontratseptsioon: erinevad antibeebipillid, EVRA plaastrid, NuvaRing, nende preparaatidega ovulatsioonid puuduvad ja ka ovulatsioonivalud kaovad.
Menstruatsiooni ajal esinevate alakõhuvalude puhul tuleks alati mõelda endometrioosi võimalikkusele. Kuid, ka endometrioosivalud on kontrolli all KHK ehk kombineeritud kontratseptsiooniga.
Kõikide alakõhuvalude puhul peavad olema välistatud STLI sugulisel teel levivad infektsioonid.
Loodangi, et naistearst teeb vähemalt olulised põletike uuringud urogenitaalsele klamüdioosile, gonorröale, Mycoplasma Genitaliumile. Tehke otsus, kas soovite hoiduda või soovite rasestuda? Kui soovite hoiduda, siis parimaks hetkel oleks tarvitada eelpool mainitud KHK.
Günekoloogilise ultraheliuuringuga saab välistada tsüstid munasarjades jm. KHK on esmavalik noortele ka menstruaaltsükli häirete raviks, vererohkete menstruatsioonide raviks jms. Muidugi juhul, kui puuduvad selged vastunäidustused.


G.Litter M.D.
naistearst.ee, veebiregistratuur.ee

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Yasminelle tarbimise lõpetamine ja menstruatsiooni algus

Olen Yasminelle pille võtnud ca 4 aastat. Vahepeal oli paus seoses neeruvaagna põletikuga. Viimasel aastal oli pidev probleem see, et tabletikuuri ajal eritus mitu nädalat verd. Samas menstruatsioon hakkas ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Rindade hellus ja menstruatsioonitaoline kõhuvalu on märk peatselt algavast menstruatsioonist. Hilinenud menstruatsioon ja tuim alakõhuvalu esinevad sageli ka funktsionaalsete munasarja tsüstide ...

Loe edasi

Krambid alakõhus

Tere!
Täna hommikul olid tugevad krambid alakõhus. Kohe, kui ärkasin, hakkas nii valus, et ei saanud liigutadagi. Avastasin vetsus, et ka päevad algasid täna, kuigi veidi varem, kui ootasin. Kas ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Suure tõenäosusega on Teil tegemist düsmenorröaga,mis esineb vaid ovulatoorsete menstruatsioonitsüklite korral.Düsmenorröa sümptomiks on krampjas alakõhuvalu,mis võib kiirguda ka selga ja reitesse.Noored ...

Loe edasi

Tuikav valu alakõhus

Minu mure seisneb selles, et juba pikemat aega tunnen alakõhus tuikavat valu, mis vahepeal lööb hetkeks ka terava valuna munasarjade piirkonda. Pöördusin oma murega naistearsti juurde, tema tegi ultraheli ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
kahjuks sain teie küsimuse alles täna, kuna olen olnud Eestist eemal 2 nädalat. Vabandused. Üldiselt on alakõhuvalu selline sageli naistel esinev probleem, mille puhul on vajalik teha erinevaid ...

Loe edasi

valu alakõhus

Mul on teist päeva ebamugav valu alakõhus, samuti on urineerides valus. Kas tegemist võib olla põiepõletikuga

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere! Kirjeldatud tunnuste põhjal arvan, et tegemist on tõesti põiepõletikuga . Pöörduge oma perearsti poole.
dr. Seemen

Loe edasi

põletik

Elan aktiivselt suguelu aasta ja paar kuud. On üks kindel partner (esimene). Alustamisest paari kuu pärast käisin günekoloogi juures kontrollis. Mul avastati tupes põletik. Tegin läbi ravikuuri. Umbes ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere! Kui Sinu analüüsid on peale ravi korras ja partneril pole mingeid kaebusi, pole põhjust muretsemiseks. Tuikav valu alakõhus võib olla ka ovulatsiooni perioodiga seotud, selles suhtes tasub ennast ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi