Polütsüstiline munasarjade sündroom 23.02.16 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere
Olen 26a, 174cm ja 79kg. 2015 aprill lasin hormonaalspiraali Mirena eemaldada, et teist last saada. Esimene sündis 2009.
Siiani tulutult üritanud rasestuda. Mul on terve elu olnud ebaregulaarne tsükkel. Viimasel ajal 50 päevane. Kannatan pidevate munasarjade valude käes. Jaanuari kuus käisin uuesti naistearstil, sooviga rasestuda. Sel päeval oli tsükkli 42p. Vaadati mu munasarju ja öeldi, et plütsüstiliste munasarjade sündroom. Mul pole kindlat naistearsti ja alati UHga vaadates, sama diagnoos. Nii palju, kui mina olen uurinud siis lihtsalt UHga seda määrata ei saa. Mingeid vereanalüüse ega miskit tegema ei saatnud. (ükski naistearst pole rohkemat uurinud, peale UHga) Kirjutas kohe metformiini (esimene nädal 1x, teisest nädalast 2x päevas) ja tsükli 16-26 päeval gepretix 1tbl päevas. Saan aru, et metformiin peaks kutsuma ovulutsiooni esile, et siis seda ravimit kasutatakse PCOSga?
Kui ma 4 kuu jooksul ei rasestu selle skeemiga siis arvatavasti LAP.
Küsimus aga metformiini kasutamisega, kui mul pole ju tegelikult 100% kindlalt seda haigust diagnoositud ja üle üldse uuritud peale UHga, siis kas mul on üldse mõtet antud ravimit võtta? Mida Teie arvate? Esimest korda rasestusin kiirelt, 3 kuu jooksul. See kuu tegin ka ov teste ja positiivset testi ei saanudki, tsükkli 7ndast päevast siiani teine triip heledam. Täna on tsükkli 19p.
Mainin ka seda, et hiljuti perearstil käies mainisin talle, et võtan metformiini. (Isal oli II diabeet), perearst otsustas igaks juhuks veeniverest glükoosi mõõta. Vastus oli 5,3.

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija

Pole teid kunagi näinud, aga vastab tõele, kaasajal kasutatav uus ja leebem termin ultraheliuuringul nähtavate munasarjade kohta on multifollikulaarsed munasarjad, sest ka pikaaegsel KHK kombineeritud hormonaalsete kontratseptiivide kasutamisel on jälgitav sarnane pilt, nagu kirjutas kolleeg Kai Haldre MD, PhD kaasaegse erialakirjanduse ülevaates. Ainult pildi järgi sündroomi ei diagnoosita, PCOS kinnitamiseks on kindlad erialased kriteeriumid.

Tarvitatavaid ravimeid ordineeritakse insuliini talitushäirete puhul ja ülekaalu puhul, kui arstil on suur erialane kogemus, siis ei ole alati paljud uuringud vajalikud.
Kuna olete sünnitanud, siis on lootust rohkem. Kuna ravimitel on kõrvaltoimed, siis oleks arukas iga ravimi ordineerimisel põhjendus, mida saate ju oma raviarstilt küsida. Jääb mulje, et ravitakse esialgu menstruaaltsükli häireid.

Viljatu paarisuhte uuringutes on olulised põletike uuringud teil, siis partneri uuringud androloogil, siis plaaniline diagnostiline laparoskoopia veendumaks, et ka täna on munajuhad läbitavad. Alles siis on mõtet stimuleerida ovulatsioone.
Tegelen suurima heameelega viljatu paarisuhte uuringutega, saatke minu töömeilile oma isikukood ja partneri isikukood, saan vaadata digilugu.ee, soovitan tulla vastuvõtule Piritale.

Galina Litter naistearst.ee
Pirita Naistearstid

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Pillid ja päevad

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane


Loe edasi

Pillide lõpetamise kõrvalmõjud


Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Menstruatsioon

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija


Loe edasi

Kahe tableti võtmine

Teiseks küsimuseks ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Konisatsiooni ja valud emakas

Tere!

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Koposkoopia ja PAP test poole aasta pärast


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

DRKadastik

Loe edasi

menses

Tere


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

lõputu mure


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 59-aastane


Loe edasi

Üleminekuiga või tõsine probleem?

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Kaasajal püütakse vältida ...

Loe edasi

Emakakaelapolüübi eemaldamine ja tüsistused

Tere!

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi