Kas genitaalherpes või tupeseen? 07.07.10 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere! Minul on selline probleem, et nädal või poolteist tagasi muuus tuppe juurest valusaks, sügeles ning ka pissida oli valus. Pöördusin noortekabinetti ning seal öeldi, et need on tupeseene sümptomid ning kirjutati välja tupekuulid. Kahjuks ei saanud neid kasutada, kuna hakkasid kohe päevad ning neid ei võinud sel ajal kasutada. Päev pärast noortekabinetis käimist tekkisid punnid. Enne olid juba tuppe alumises osas haavand. Pöördusin küsimusega ka teise arsti poole, kellele saab siin küsimusi esitada. Tema kahtlustas, et võib olla ka genitaalherpes. Jälgisin punne. Need ei muutunud villi suguseks ega haavandiks. Nüüd on asi hakkanud taanduma. Enam pole valus ega sügele ning ka punnid on taandunud. Kasutanud pole ma suurt midagi. Kahel õtul ainult õrnalt teepuu õliga määrinud. Mida Teie arvate, kas see võis olla tupeseene ägenemine või herpes? Pole varem herpesviirust olnud ning ka partneril ning varasemate paarilistega oleme kasutanud kondoomi. Ise kautan ka beebipille, see võis kaasa aidata tupeseenele. Olen segaduses ja murelik. Kas oli seen või herpes? Kas herpes läheb nii kiiresti mööda? Mida arvate Teie? Kas peaksin mingeid analüüse tegema? Aitäh ette!

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere,
nii tupeseen kui ka suguteede herpes põhjustavad valu ja sügelust. Herpese puhul tekib kõigepealt punetus ja seejärel villid. Villid lõhkevad ja nendest tekivad haavandid , mis on väga valulikud. Haiguspilt herpese puhul võib olla väga erinev. Võib olla ka vaid kerge kihelus ja hellus, mis nädalaga möödub. Kirjelduse järgi on raske öelda, kas haavandid olid põhjustatud herpesest või seeninfektsioonist. Kui haiguspilt pole väga klassikaline ja on kahtlus herpesele, on alati soovitav võtta analüüs haavandist. Kui sarnane haiguspilt kordub, soovitan kohe pöörduda arstile, et saaks teha analüüsi. Seeninfektsioon ja herpesviiruse põhjustatud sümptoomid võivad olla sarnased, kuid ravi on erinev. Tupeseene puhul saab kiiresti leevendust seenevastase tuperaviga, herpese puhul see efekti ei anna. Herpese ägenemise korral on oluline võimalikult varakult alustada viirusevastase raviga.
Parimate soovidega,
Katrin Seemen

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Kas võtta SOS-pilli?


Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Fibroadenoom ja peanaha mesoteraapia


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

Antibeebipillide (Yasminelle) kasutamise lõpetamise mõju organismile

Tere

Mu küsimus puudutab antibeebipillide mõju organismile.

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

Mükoplasma bakter


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Andmetest selgub, et olete 41-aastane.

http://www.eusti.ee/wp-content/uploads/2016/11/Ravijuhis_2015.pdf
Loe edasi

Müoom ja hüpotüreoos

Tere!

Olen 51aastane naine.
Mul on juba paar aastat diagnoos müoom.
Sain niisugused ultraheli ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

Valu paremas pool kubemes ja puusa piirkonnas.


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

Hormonaalne tasakaal pärast sünnitust

Tere!

Sünnitasin 25.09.2016.

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

SOS pill


Paar tundi hiljem oli uus vahekord, ja kuna ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Rasedus ja kõrge vererõhk


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

Veritsus pärast vahekorda

Tere!

Olen võtnud Yaz pille umbes 6 aastat ning probleeme pole nendega eelnevalt olnud. Kordagi pole põdenud ühtegi suguhaigust ega ka naistehaigust, kuid nüüd on tekkinud probleem, kus pärast ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 26-aastane

Iga veritsuse (ja uue partneri) puhul peavad olema välistatud sugulisel teel levivad infektsioonid ja rasedus. Saate teha rasedustesti ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi