sääsehammustuse moodi punnid 05.11.03 / Nahahaigused

Külastaja küsib:

Lp Heli Raudsepp!
3-4 päeva tagasi tekkisid minul ja 7 aastasel tütrel kehale sääsehammustust meenutavad punnid. Sügelevad hirmsasti, neid esineb nii jalgadel, kätel, kõhul, seljal (korraga 2-3 kaupa). Millega võiks olla tegu? Kas äkki mõnest vitamiinist või ainest on organismil puudu?
kirbuhammustus ei tohiks ju see ka olla, see peaks mööduma 1-2 päeva jooksul, aga sügelised on siiamaani.
Voodipesu olen vahetanud, riided puhtad, millest see võiks tingitud olla?

Tänud ette vastuse eest,
Lee Tartust

Arst vastas:

dr Heli Raudsepp

Dermatoveneroloog

TÜ Kliinikumi Nahahaiguste kliinik, Kliinik

Vitamiinipuudusest selline lööve kindlasti pole. Kõige tõenäolisem variant tundubki olema kirbuhammustus, arvestades olukorda, et lööve on nii Teil kui lapsel. Kirbuhammustusest tingitud lööve võib kesta ka nädala, eriti kui nahk on katki kratsitud. Kirbuhammustuse kasuks räägib ka see, kui löövet on vööpiirkonnas.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Nahahaigused

Punnid jalgadel

Tere!

Mul on juba väikesest lapsest peale jalgadel vistrike ja komedoonide moodi
punnid. Kuidas neist lahti saada?

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Kui punnid muret teevad, siis tuleb dermatoloogi konsultatsioonile pöörduda, sest ilma vistrikke üle vaatamata pole võimalik korrektset diagnoosi püstitada ega ravi määrata.

Lugupidamisega,
Loe edasi

Väikesed punnid alakehal

Tere!

Olen 25 aastane noormees. Mul selline mure, et umbes 2-3 kuud tagasi tekkisid mul kõhule väikesed, muust nahast punasemad aga keskelt heledamad punnid. Kui katki pigistada siis tuleb ...

Vastas dr Heli Raudsepp

Tegemist on suure tõenäosusega molluskitega, mis on viirushaigus. Molluskeid võib ravida kahte moodi: kas sisu välja pigistada ja 5% joodiga koht tupsutada või külmutada vedela lämmastikuga. Selleks tuleb ...

Loe edasi

Allergia?

Mure selline, et paar päeva tagasi tekkisid kõrva taha (tihedamalt) ja kaelale (üksikud) kublad. Kõrva taga nagu liivapaber - kuid ei ole vesivillid, ei sügele, ei puneta ega muud moodi iseloomulikud. ...

Vastas dr Sirje Liiv

Seniks võiksite kasutada tsinksalvi, kuid arsti juurde tuleks küll minna.

Loe edasi

sügelus

tere, juba pikemat aega on jala peal sellised väikesed nagu villide moodi väiksed punnikesed ja sügelevad, algul oli vähen nyyd on juurde tulnud. Olen võtnud ka allergiavastast ravimit mis leevendab kyll ...

Vastas dr Heli Raudsepp

Allergiavastased tabletid polegi näidustatud iga nahalööbe ravis. Soovitan tulla vastuvõtule, et esmalt täpselt aru saada, millega on tegemist ning retsepti saamiseks.

Loe edasi

punased punnid kehal

mõne päeva eest tundsin läbi pükste, kuidas jalgade välisküljed põlvede lähedusest sügelema hakkasid. Sinna kohtadesse tekkisid sääsekuplude moodi punnid, mis väga sügelevad. Mõne päeva pärast olid juba ...

Vastas dr Heli Raudsepp

Selleks, et panna Teile täpne diagnoos, peaksin Teid nägema. Kirjeldusest jääb väheseks. Perearsti visiiditasu kohta oleks sobilik küsida temalt eneselt.

Loe edasi

Arvatav allergia ja joodiga tupsutamine

Lp. dr Sirje Liiv.

Alles sel aastal taipasin taastekkinud punaste laikud ilmumisel, et tegelikult võib olla tegemist kevadeti esineva allergiaga.



Vähemalt kord aastas ...

Vastas dr Sirje Liiv

Kirjelduse järgi võib tegemist olla nõgestõvega. Seda esilekutsuvad faktorid võivad olla ka seespidised. Et selles küsimuses selgust saada, peaksite pöörduma nahaarsti poole.

Koldeid võite ...

Loe edasi

punased täpid

Tere. Muret teeb, et viimase nädalaga on mõlemale reiele ilmunud kokku kümmekond sügelevat sääsehammustuse sarnast punni. Sügelemine on nüüd vaibunud, aga punnid ei kavatse just liiga kiiresti ära minna.

Vastas dr Sirje Liiv

Kuna sügelemine on vaibunud, langeb ära kahtlus sügelistele. Kas tegemist on nõgestõve või millegi muuga, selgitab nahaarst konsultatsioonil, eriti juhul, kui lööve ei taandarene või asi kipub korduma.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi