Kuidas edasi? 18.08.15 / Lasteneuroloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Minu 3,5 aastane poeg on võrreldes teiste lastega arengust maas ja kohati ka hüsteeriline. 2- aastaselt juhtus õnnetus, laps tõmbas endale kaela kuuma supi ja sellest on jäänud ka arm. Saime kohest abi kiirabist, millele järgnes 3- kuuline periood sidumist ja perearstil käimist. Peale seda muutus laps kartlikuks, muutuste ja ka võõraste kohtade ning inimeste eest. Edasi tekkisid ka hüsteeriahood, kui oli vaja näiteks kummikud vahetada tavaliste tossude vastu või kui sooja ilmaga ma ei pannud talle paksemat dressipluusi selga. Kõige rohkem kannatas aga kõne, sest kuni õnnetuseni oli kõne eakohane, kuid sealt edasi läks areng aeglasemaks. Aprillist saati on olukord läinud paremaks, laps on koostöövõimelisem ja kõne on muutunud paremaks, kuid siiski ei anna võrrelda lastega, kes on aasta-kaks sõimerühmas käinud. Olen teemat uurinud ja ennast võimalustega kurssi viinud, kuid mulle tundub siiski, et tegu on pigem tavalise lapsega, kui näiteks autismi või mõne muu häire esinemisega. Proovin harjutada teda lasteaeda ja vanuse poolest läheb ta kohe aiarühma, mitte sõimerühma. On väga raske, sest peale lapsel on suure tõenäosusega vaja ära lõigata adenoidid, aga Võrus ei saa temaga tegeleda, sest teda ei hoia röntgeni ega arsti vastuvõtul kuidagi paigal. Ka lasteaias oli hüsteeriahoog, kus laps lihtsalt ei mõistnud, et teise voodisse ei tohi minna ja olukord lõppes sellega, et ta lihtsalt karjus 1,5h, peksis ja hammustas mind, nagu karistamaks mind selle eest, et kasvatajad soovitasid meil koju minna. Kuidas edasi käituda? Proovisin ka suvel saada Teie juurde Medicumi aega, kuid ei saanud, nüüd on esimesed ajad alles septembris. Vahest on lapse käitumist väga raske ette arvata ja ma ei saa kunagi olla kindel, et kas ta on nõus minuga kuhugi tulema või ei, seega kardan ka arstivisiite, sest arstid ei saa ju midagi teha, kui laps kardab või kisab.

Arst vastas:

Anu Sööt

dr Anu Sööt

Laste neuroloog

Elite Erakliinik

Tere!
Aitäh pöördumast! Ootan Teid siiski vastuvõtule, sest väga oluline on lapse nägemine. Mul on vaja last vaadelda ja Teiega vestelda, et probleemi olemust täpsemalt hinnata ja edasise suhtes nõu anda.
Lugupidamisega,
dr. Anu Sööt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lasteneuroloogia

Imikule löök pähe

Tere, hakkasin lolli peaga 1-kuune laps süles lamamistooli diivanilt maha tõstma ja laps sai tooli jalaosaga väikese löögi vastu pead, otsaesisest natukene kõrgemale. Pildilt on näha väike triip kus nahk ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere ja aitäh küsimast,
arvan, et kui lapse käitumine peale lööki ei muutunud, siis pole arstile vajadust näidata.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi

4- aastane laps hakkas hiljuti hambaid krigistama- esineb päeval

Tere
4a tüdruku kõne areng kulgeb tuntava mahajäämusega. Hiljuti hakkas päeval hambaid krigistama. 3a esines kiireid, tihedaid käte liigutusi (küünarnukkidest käed kõverdatud, liigutab mitu korda ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere ja aitäh pöördumast!
Neuroloogi konsultatsiooni vajadus olemas.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi

3kuune nutab pidevalt

Beebi pidevalt tõmbleb ning nutab. Beebi läheb õhtul voodisse 20.00-20.30. Sööb voodis, siis teeb oma krooksud ja hakkab kogu trall pihta. Ta lihtsalt röögib ning on kägaras koguaeg. Ma olen vaikselt hullumas ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere ja aitäh pöördumast!
Gaasivalud on paljude laste probleem, mida on ravimite tarvitamise ja kõhu masseerimisega võimalik leevendada. Olge kannatlik. Gaasivalud on ajutine nähtus,
Lugupidamisega
Loe edasi

6-kuune keerab unes kõhuli

Tere! 6-kuune laps (26näd) uinub külili lamades, peamiselt imetamise ajal või lutiga, ja pöörab sealt unesegasena unetsùkli vahetumisel kõhuli, ajades end sedasi üles. Ta õppis keerama 3 nädala eest (14. ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Lapse vanusega koos tema harjumused muutuvad. Kõhuli magamine pole lapsele ohtlik.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi

Uni

Tere,
Laps väga halvasti magab, nutab, karjub, joob, käib wc-s, lööb jaladega vastu voodi… mina juba nii väsinud sellest. Mis analüüsid võiks teha, vitamiinid vms? Tahaks normaalselt magada. Päeval ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Soovitan pöörduda lasteneuroloogi vastuvõtule.
Tervitades
Anu Sööt

Loe edasi

5 kuuse lapse lalisemine

Tere.
Laps saab 1 nädala pärast 5 kuuseks. Mure on selles, et laps on väga vaikne ja ei lalise.
Murest annab häälitsutega märku. Naerab kõva häälega, kui temaga nalja teha. Samuti reageerib ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere ja aitäh küsimast!
Arvan, et Teie lapse areng on eakohane. Soovitused; hoidke lutti vähem suus ja rääkige lapsega nii, et ta näeb Teie huuli ja kuuleb kõnet. Teised heliallikad kodus võiksid ...

Loe edasi

7 kuuse beebi liigutused kätega

Tere!
7 kuune beebi ajab oma jalgu sirgu kramplikult või nö tugevalt ja teeb rusikatega kinni-lahti kui on ekstaasis või on tal ülim emotsioon või vastupidi pahane vms. Lisasin ka video. Kas see ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh küsimast! Tegemist on täiesti normaalsete liigutustega.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi

Väristamine

Tere! Pingutades laps väristab jalgu ja käsi aegajalt, samuti lõuga.. kas see on normaalne? Samuti on lapsel 2 ndl selline tàpp nagu pildilt nàha.. algul arvasin et küünega tegi aga nagu ei kao àra? Vôi ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere ja aitäh pöördumast!
Käte ja jalgade väristamine on normaalne. Täpike peaks samuti taanduma iseenesest.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi

Laps rahutu

Tere!
Selline mure, et laps soovib koguaeg süüa (ainult rinnapiima peal) aga ta oksendab alati, arstid ütlesid et üle söönud kuid nüüd oksendab rohkem. Ja viimasel ajal on väga rahutu nagu tal oleks ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere ja aitä küsimas!
Teie lapsel on gaasivalud.Rinda ei peaks nii palju andma, et laps toitu palju tagasi ajab.
Soovitan pöörduda rinnapiima nõ
ustaja poole.
Lugupidamisega
Loe edasi

Lapsega hüppamine

Tere!

Küsimus selline, kas 1,5 aastase lapsega võib joosta süles, üles visata ja koos hüpata, ega see kahjusta tema pead. Üks päev ka lollitasime ja tundsin, et võib olla tegi pea liiga äkilise ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Kõik on hästi kui jälgite, et liiga ülemeelikuks ei lähe. On juhtunud, et laps visatakse peaga vastu lage või lampi .
Soovitan oma rõõmu lapse üle veidi tagasihoidlikumalt väljendada. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: