Lapse söömine 16.11.20 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere!

Mure selline, et paari päeva pärast 8 nädalaseks saav imik sööb jätkuvalt päevas ainult umbes 500-600 ml toitu, mõnipäev õnneks veidi rohkem. Laps saab nii rinnapiima kui asendajat (aptamil pepti) ning söögikordi on ööpäevas enamasti 8 ning alati pakun varuga. Rinnapiima ja asendajat saab umbes pooleks. Pole ka täheldanud, et eelistaks rinnapiima asendajale rohkem ning mittesöömine tuleb maitseeelistusest. Samuti on tagasiheidet vähe ning ka minu silmale nähtavat soori pole, mis söömist takistaks. Koguseid tean täpselt, kuna enamasti sööb pudelist mõlemat, kuna pumpan rinnapiima välja ning rinnast saava piima koguse teada saamiseks kaalun vajadusel last. Üks toidukord on enamasti 60ml, kuid võib ka 40 ml või 90 ml korraga süüa, kõik söögikorrrad pole 3 h tagant, jääb nii pikemaid kui lühemaid vahesid, vastavalt unerežiimile, mis on hetkel üsna paigas.Gaasid natuke kimbutavad, aga ei midagi hullu.
Laps kaotas sünnitusmajas üle 200 grammi kaalu ning on tänaseks olles 7 nädala ja 3 päevane, võtnud kõige madalamast kaalust juurde 1,6 kg, millest 1,1 kg esimesel kuul. Hetkel kaalub umbes 4650 grammi. Kuigi kaalvuiive tundub olevat igati kena, teeb murelikuks see, et viimasel nädalal pole kaalu lisandunud või on tulnud mõnikümmend grammi (eks kodukaal pole ka nii täpne ning söödud piima kogus lapse sees erinev olnud). Olen arvutanud imetamisnõustaja poolt antud valemi järgi, et laps peaks oluliselt rohkem sellises vanuses ja kaalus juba sööma. Iseenesest on laps enamasti rõõmsameelne, areneb kenasti, ööpäevas magab vahemikus 17-19h ning ka vähemalt 6-7 märga mähet tuleb päevas, Kakab enamasti korra päevas, vahest jääb mõni päev vahele, kuid on ka päevi, kus kakab 2-3 korda. Kaka on enamasti kollane või kollakas roheline, mõned korrad on ka roheline olnud. Siit ka küsimus, kas peaksin midagi ette võtma, et laps rohkem sööma hakkaks ning mis võiks olla vähese söömise põhjus (lihtsalt lapse eripära)? Lisaks sooviks teada, kas probiootikume (Biolatte) tasuks anda igapäevaselt või pigem kuurina?

Ette tänades!

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Lapse kaaluiive ja söömine ei ole pidevalt ühesugune. Oluline on, et esimesel elupoolaastal oleks ühes kuus kaaluiive ca 800 g. Kaalu järgi võiks laps süüa ca 750 ml ööpäevas. Nõuandeid lapse toitmise kohta saate lugeda http://www.elselts.ee/els/images/lapsevanemad/2020/imik_vlaps_toit_koduleht.pdf
Kas laps saab piisavalt süüa või mitte, saab otsustada kuuajalise kaaluiibe teada saamisel.
Probiootikume kasutada pigem kuurina.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Lapse kõhugripp

Tere,
Selline mure. Lapsel (1a7kuud) oli kaks nädalat tagasi kõhugripp, mis väljendus rohke oksendamisega ja kahe päeva palavikuga.
Peale seda nagu kiusaks miski last, eriti just öösel. Ärkab ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Rohkete värskete puu- ja köögiviljade söömine võib ka põhjustada toidutagasiheidet ja rahutust. Esmalt võiksite vähendada värske kraami pakkumist. Pärast,nö kõhugrippi, võib abi olla ...

Loe edasi

1-aastasel lapsel hele roe

Tere! 1 aasta ja 4-kuusel poisslapsel on nüüd olnud 5-6 päeva hele roe (värvus helebeez), muid vaevusi oluliselt ei tähelda. Roojab regulaarselt 2-3 korda päevas, kord on väljaheide kõvem, kord pehmem. ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Lapse kaka värvus sõltub söödud toidust ja tumedama värvuse annab eelkõige liha söömine. Kui laps joob palju piima, siis võib tõepoolest kaka olla heledam, nii nagu rinnapiima või piimasegu ...

Loe edasi

Laps uimane.

Tere.

Mure selline, poiss ei taha hommikul ärgata. Muidu igati aktiivne poiss ja tavaliselt ärkab ka ise ei ole mingit probleemi. Nüüd 3 kord kui äratan üles( käib muusikaringis hommikuti)aga ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Pöörduge perearsti vastuvõtule, lapse peab üle vaatama, kui laps on uimane.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Loe edasi

Lapsel on pidevalt paha olla.

Muret teeb see, et lapsel on peale söömist sagedasti paha olla, vahel on ka muudel aegadel kõhus ja kurgus paha. Palun tal rahulikult olla, istuda või pikutada ja enamasti lähebki see mööda ja laps saab ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kõigepealt peaks aru saama, mis tähendab "paha olla" - kas see tähendab iiveldust või valu või lihtsalt ebamugavustunnet.Kuidas on laps kasvanud - kas ta võtab hästi kaalus juurde ja ...

Loe edasi

Laryngomalacia

Tere! Lapsel diagnoositi peale sündi Laryngomalacia ja seoses sellega on raskendatud söömine ja tekkinud toidu tagasiheide. Alguses püüdsin anda rinda rinnakaitsmetega, kuna ka tema alalõug on natukene ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Piima paksendamiseks on kaks võimalust: piimasegu AR ja Nutrilon Nutriton.
Rinnapiim on lapsele parim, selles on optimaalses vahekorras lapsele vajalikud toitained ja kaitsekehad ...

Loe edasi

Lapse suu ümbrus sinakat tooni.

Tere! Olen aeg-ajalt tähele pannud, et mu lapsel on suu ümbert ja just ülevalt märgata sinakat tooni. Külmast see olla ei tohiks, sest olen ka peale rinda andmist seda sinakat värvi näinud. Süües tal ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Sinakas suu ümbrus võib tekkida mitmel põhjusel. Tõepoolset on kõige sagedasem põhjus lihtsalt külm õhk. Ka südame- ja kopsuhaigused võivad anda sinakat suuümbrust. Haiguse korral on ...

Loe edasi

3-aastane poiss pissib öösiti voodisse

Tere!

Suvel saab poeg neljaastaseks, kuid ikka ja jätkuvalt pissib ta öösiti voodisse. Mähkmed võtsime kasutusest ära 2a ja 2kuuselt (päevakasutusest täpselt 2aastaselt), siis ka öösiti. Pärast ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Öist voodimärgamist ehk enureesi ei diagnoosita haigusena enne 5. eluaastat.
Poistel toimub "närvisüsteemi" küpsemine veidi hiljem kui tüdrukutel ja seepärast hakkavad nad ka ...

Loe edasi

palavik ,palavik

Tere
1 aasta 5 kuud,haigestus veebruari keskel temp. 38-39. Dgn. keskkõrvapõletik. 9 päeva amoxosycllini. 2 päeva vahet ja jälle temp. kõrge haigla-ikka kõrvad. Ravi zinaceti 3 päeva i/v edasi 5 ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Last nägemata ei saa kindlalt midagi arvata. Võimalik, et on järjekordselt kõrvapõletik ja vajadus kaaluda suntide panekut. See on üks võimalus, aga palavikul võib olla veel muidki põhjusi. ...

Loe edasi

Söömine

Minu väike poiss (1,5 aastane) on viimasel ajal väga vähe sööma hakanud. Kaal on langenud ning hetkel kaalub ta kõigest 9,5 kilo ning on 82 cm pikk. Ta ei ole muidugi kunagi priske laps olnud (sündides ...

Vastas dr Maret Eller

Lugupeetud lapsevanem!

Soovitan Teil oma lapsega pöörduda perearsti poole, kes vaatab lapse üle ja vajadusel korraldab analüüsid ja uuringud.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi