Imetamine 03.03.19 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Andsin lapsele enda rinnapiima nii kaua kuni ta sai ühe kuuseks. Siis hakkas ta õhtuti nutma. Kahtlustasin gaase, aga tuli välja, et asi polnud gaasides, vaid tal jäi kõht tühjaks, sest rinnapiima oli vähe. Sain teada seda, sest pumpasin välja. Siis pumpasin nädal aega iga 2h tagant ja sain mõlema rinna peale kokku 50-60ml, mida on lapse jaoks vähe. Lugesin, et kui tihti pumbata, siis peaks paari päevaga piimakogus suurenema, aga minul seda ei juhtunud. Nüüd olen andnud talle rinnapiimaasendajat. Lugesin internetist, et kui laps rinnale panna, siis peaks ise piima juurde tekkima ja et pumbates ei saagi nii palju kätte. Tahaksin väga talle enda rinnapiima anda ja olen mures. Kogemusi pole, esmane laps ega tea, mida teha tuleks. Olen nüüd pumbanud ainult 1x päevas, sest siis rinnad on piima täis ja hakkavad pakitsema. Kas on võimalik, et nüüd, kui hakkaksin last rinnale panema, siis hakkab mu organism taas piima juurde tekitama või olen endale karuteene teinud, et lapsele rinnapiimaasendajat annan ja 1x päevas välja pumpan piima? Mulle tundub, et ka mu nibu on lühem, sest sellega jändasime igakord, kui söögiaeg oli, et ta selle ilusasti endale suhu saaks. Kui tihti peaks ka kahekuune beebi kakama, kui ta paar päeva rinnapiimaasendajat saanud on? Hommikuti hakkab ta hirmsasti punnitama ja olen aidanud (kraadiklaasi otsa toiduõliga kokku teinud ja siis ringe teinud), siis kakab ta väikese törtsu ja see on selline limajas. Puuksud tulevad tal ilusasti välja. Annan igaksjuhuks ka gaasirohtu.

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Tõepoolset töötavad rinnad nõudmise ja pakkumise meetodil. Mida sagedamini imetada või välja pumbata, sead rohkem peaks piima juurde tekkima. Et lapse toitmine hästi õnnestuks, on oluline lasta tal imeda, et rind pidevalt piima toodaks. Piima tootmise kõige tugevam ergutaja ongi laps, kes rinda imedes piima teket soodustab. Rinda võiks laps imeda nii pikalt, kui soovib. Keskmiselt kestab üks imetamiskord 20 kuni 30 minutit. Mõni laps on kiire sööja ning tal pole soovi nii pikalt imeda. Imetada võib ka mõlemast rinnast ühe toidukorra ajal, nii saavad stimuleeritud mõlemad rinnad. Imetades ühel toidukorral mõlemast rinnast, tasub järgmist toidukorda alustada sellest rinnast, millel eelmine kord lõpetati. Kuna toidukorra lõpul rinnast saadav piim on rasvasem ja energiarikkam, ei maksa kiirustada lapse teisele rinnale panemisega, vaid lubada tal rahulikult ühest rinnast võimalikult palju süüa. Kakamise sagedus varieerub väga suuresti ning selle alusel ei saa otsustada, kas laps saab piisavalt rinnapiima. Rinnapiima toidul olev laps võib kakada pärast igat toidukorda või hoopisik ainult kord nädalas. Piimasegu muudab kaka tahkemaks ja tavaliselt kakavad piimasegu saavad lapsed 1-2 korda päevas.
Vahel on aga vaja nõustaja poolseid soovitusi, kuidas on parem rinnaga toita, millised asendid on parimad nibude probleemi korral jne. Tartus saab nõuandeid https://www.kliinikum.ee/et/teenused/nimekiri/191-rinnaga-toitmise-noustamine
ja Tallinnas https://www.sunnitusmaja.ee/sunnitus/sunnitusosakond/imetamisnoustamine/ või http://www.synnitusmaja.ee/osakonnad/naise-tervis/noustamine/imetamisnoustaja/

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

imetamine

Tere!
Mu laps on 1 aasta ja 2 kuud vana. Lisaks muule toidule saab ta ikka veel rinda. Tahaks küsida, kas nii vanale lapsele rinna andmine on talle mingil viisil ebasoovitav. Kui jah, siis miks?

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Teisel eluaastal võib veel rinda anda ja oluline on, et laps saaks peale rinnapiima piisavalt ka muud toitu. Nii see Teie lapsega tundub ka olevat. Teisel eluaastal ei tohiks rinnapiim olla ...

Loe edasi

kohvi ja imetamine

Tere!
Milline on Teie seisukoht kohvijoomise kohta imetamise ajal?
Laps on kahe kuune ja üsna rahulik. Need toiduained, mis tal gaase tekitasid jätsin välja (õunad, apelsinimahl jne.) Nüüd ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Mõõdukas kohvijoomine vahetult pärast toitmist ei mõju imikule halvasti.

Heade soovidega
Heli Grünberg

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi