Väikelapse hingamissagedus 02.04.17 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

milline peaks olema normaalne hingamissagedus 12 kuu vanusel poisslapsel? ca 3 nädalat tagasi oli poiss hingamisraskusega nädal aega haiglas, edasi sai ka kodus mõnda aega Ventolini ravi. Mida tähendab Ventolini infolehel hoiatus et see ravim võib põhjustada hüpokseemiat? Kodus pole ju võimalik vere hapnikusisaldust määrata,kas igaks juhuks peaks olemas olema hapnikumask? Ventolini auru hingamise ajal oli hea lugeda hingamissagedust -see oli 69x minutis.

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Vabandust, et vastus viibis, aga millegipärast ei jõudnud minu esialgne vastus teieni.
Tõepoolest on Ventolini infolehel kirjas järgmine lause "Kuna ravi võib tekitada mööduvat hüpokseemiat, võib osutuda vajalikuks toetav hapnikuravi.". See ei tähenda automaatselt, et ravim peab tekitama mööduvat hapnikupuudust, vaid haigusseisund (tavaliselt hingamisteede ahenemisega kulgev bronhiit ehk siis obstruktiivne bronhiit), mille puhul Ventolini kasutatakse, võib iseenesest põhjustada hapnikupuudust organismis. Minu enda praktikas ei meenu küll ühtki juhust, kus Ventolin oleks põhjustanud hapnikupuudust. Kui ravim ei mõju ja hingamisraskus ei taandu, siis võib tekkida hapnikupuudus, aga sel juhul on tegemist ravimi toime puudusega. Kodus ei pea ulema hapnikumask.
1-aastase lapse hingamissagedus on 25-40 korda minutis. Haiguse ajal, näiteks palavikuga, hingamissagedus kiireneb. Ka obstruktiivse bronhiidi korral võib olla hingamine oluliselt kiirem, sest lapse hingamisteed on ahenenud ja vajaliku hapniku kätte saamiseks peab kiiremini hingama.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

esmaabi lapse HAIGESTUMISEL

Tere!

On palju juhiseid esmaabi kohta õnnetusjuhtumite korral, aga ma ei suuda leida komaptset esmaabijuhendit lapse HAIGESTUMISEL.

Olen lugenud läbi rea laste tervist käsitlevad ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Haigusi on tuhandeid ja seetõttu on ka ohumärgid väga erinevad. Samuti sõltuvad ohumärgid lapse vanusest. Seepärast on väga raske anda ühest ja alati kehtivat loetelu ohumärkide kohta. ...

Loe edasi

Küüneseen lapsel?

Tere!
Avastasin hiljuti, et minu veidi üle aastasel lapsel on üks varbaküüs teistest erinevalt paks ja ka kollaka värvusega. Kõik tunnused viitavad minu kogemuste kohaselt küüneseenele. On see võimalik, ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Väikelastel on küüneseen väga harv haigus. Tavaliselt algab küünte seenhaigus küüne otsast või küljelt. Kui kogu küüs on kollane, siis peaks olema haigus juba pikka aega kestnud, mis ...

Loe edasi

voolus suguelunditest

tere! kui 3 a tütarlapsel esineb suguelunditest voolust ,mis on iseloomult halvalõhnaline, valkjas ning laps katsub ennast pidevalt, millised oleks teie soovitused ? kas ja mis hulgal on voolus normaalne ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,

Minu kogemus on küll selline, et kõige õigem vooluse põhjuse selgitaja on siiski laste neeru-kuseteede haiguste arst ehk nefroloog. Halvasti lõhnava voolus ei ole tavaline ja vajab põhjuse ...

Loe edasi

väikelapse öine hingamispeetus

Tere!
Olen 2,3 aastase lapse vanaema.Lapse vanemad on praegu reisil ning laps minu hoida.Olen öötundidel vahel märganud,et lapsel esineb hingamises seisak ning seejärel mõnikord tõmbab järsult õhku ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,

Ebaregulaarse hingamise põhjusi üks põhjusi võib olla ninahingamise takistus nohu ajal. Põhjuseks võib aga olla ka adenoid. Pöörduge nina-kõrva-kurguarsti vastuvõtule, et selgitada, ...

Loe edasi

VÄIKELAPSE PEAVALU

MINU 6 AASTANE TÜTAR KAEBAB TIHTI PEAVALU. VALU KESTAB LÜHIKEST AEGA.

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,

Kui peavalud püsivad, pöörduge palun lasteneuroloogi vastuvõtule. Kindlasti on perearst nõus andma saatekirja. Kindlasti vajab laps lasteneuroloogi konsultatsiooni, kui peavalu on kohe ...

Loe edasi

Väikelapse käimisest

Lugupeetud doktor!

Kas pooleteiseaastase lapse puhul on mingeid piiranguid kui pikalt ta võiks väljas käies jalutada ilma vankrita. Kas ta oskab ise märku anda, kui ta jalad ära väsivad. ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Laps võib selles vanuses jalutada niipalju kui jaksab. Ka oskab selles vanuses laps märku anda, kui ta enam kõndida ei jõua. Kui laps saab vitamiin D, ei juhtu tema jalgadega midagi.
Pikki ...

Loe edasi

Väikelapse nutmine

Kahe aasta ja nelja kuune laps lastesõimes nutab tundide kaupa. Olen mures, kas selline päevast-päeva emme järgi nutmine mõjub ka kuidagi halvasti? Lapse psüühikale näieks? Kui kaua harjub laps sõimega? ...

Vastas dr Merle Paluste

Lugupeetud lapsevanem!

Arvan,et 2,5 aastane laps võiks veel kodus olla. Harjumise aeg on siiski individuaalne. Kui näete,et laps paari kuu jooksul ei harju, oleks õigem ta koju jätta.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi