Röntgeni mõju imikule 16.03.17 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere,

Pöördun Teie poole kuna süda vaevab mure oma pisikese tütrekese pärast kes nüüdseks 3 kuud vana. Laps sündis enneaegsena (34 rasedusnädalal) erinevatel põhjustel tehti talle kohe alguses 2 röntgeni ja MRT. Mõlemad röntgenid tehti selgroost. Üks tehti kui ta oli kuskil nädal vana ja teine kui ta oli kuskil kaks nädalat vana. Õnneks on kõik korras aga nüüd vaevab südant mure selle kiirguse pärast mis ta sai. Said mõlemad röntgenid tehtud kui ta oli ju veel nii pisike ja tehti need samast piirkonnast ja nii lühikese vahega. Nüüd ei anna süda rahu kiirguse pärast mis ta võis saada. Oleksin tänulik kui oskasite öelda kui suur võib risk olla et need röntgenid halvasti mõjusid ja probleeme võivad põhjustada tulevikus? Samuti tehti talle MRT, mis võib selle mõju olla?

Ette tänades,

Murelik ema

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Kas olete kindel, et röntgenid tehti selgroost? Võib olla ikka pildistati kopse? Erinevate uuringute käigus saab inimene erineva kiirguskoormuse. Rindkere ehk kopsuröntgeni puhul on kiirgusdoos väike, selgroopiltide puhul suurem, vt infohttp://www.lastehaigla.ee/public/infotekstid/rontgenkiirgus.pdf
Usun, et kaks röntgen ülesvõtet ei olnud lapsela kahjulikud.
MRT korral ei kasutata röntgenkiirgust, seal toimib hoopiski magnetväli, mis on ohutu.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Röntgeni mõju väikelapsele

Tere!
Lapsele (kes on praegu 18k) on viimase aasta jooksul on tehtud juba kolm röntgeni peast (kukkumised). Olen väga mures kiirituse võimailku üledoosi tõttu. Olen lugenud, et just lastele on röntgen ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Üks röntgenülesvõte koljust annab sama palju radioloogilist kiiritust nagu mõned nädalad looduslikku kiirgust. Oht kõrvaltoimeteks, et ühekordse koljust tehtud röntgenpildi kohta on ...

Loe edasi

röntgeni mõju beebile

Tere,

Minu 3,5 kuusele beebile tehti täna röntgen, et täpsustada, kas tal võib olla düsplaasia (ultraheli tulemus oli küsimärgiga). Minu perearst ütles, et nii väikestele röntgenit tehes kaetakse ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Ühekordsel röntgenülesvõtel puusaliigestest on risk tulevastele haigustele praktiliselt olematu. Näiteks eluaegne lisarisk vähi tekkeks pärast ühekordset röntgenülesvõtet on 1:1000000, ...

Loe edasi

nohu

mida anda 2kuusele imikule nohu ja köha vastu.apteegist öeldi et nii väikestele ei ole rohtu.rohud hakkavad alates 1.eluaastast.tean et pannakse rinnapiima ninna,aga seda pole.ette tänades

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,

2-kuusele võib ninna tilgutada füsioloogilist lahust. Apteegis on füsioloogiline lahus e. nõrk soolalahus müügil ampullides. Köharohtudega on keerulisem. Imikutel ei ole õige kasutada ...

Loe edasi

kohvi ja imetamine

Tere!
Milline on Teie seisukoht kohvijoomise kohta imetamise ajal?
Laps on kahe kuune ja üsna rahulik. Need toiduained, mis tal gaase tekitasid jätsin välja (õunad, apelsinimahl jne.) Nüüd ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Mõõdukas kohvijoomine vahetult pärast toitmist ei mõju imikule halvasti.

Heade soovidega
Heli Grünberg

Loe edasi

imiku rauapuudusaneemia

kas ja kuidas rauapuudusaneemia avaldab mõju vaimsele arengule?

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
On uurimusi, kus tõepoolest on leitud, et rauapuudusaneemia võib mõjutada vahel lapse arengut. Eelkõige kognitiivset arengut so tähelepanu, konsentreerumisvõimet, töövõimet. Rauapuudusaneemia ...

Loe edasi

Imik ja antibiootikum

Tere !
Olen 3-kuuse poisslapse ema. Poeg sündis 35-ndal nädalal enneaegsena. Praeguseks on ta küll juba kenasti kosunud, kuid nüüd vaevavad uued mured. Juba paar nädalat on lapsel olnud nohu, mille ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Antibiootikumide määramisel on kindlad näidustused ja ei ole saladus, et antibiootikumide määramine eriti nohu-köha raviks on vahel liiast. Nohu, köha ja hääle kähedus (kõripõletik), on enamasti ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: