kõrvad 01.12.14 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere! Lapsel oli augustis adenoidi op ja kõrvadesse pandi šuntid.Oli limakõrv. Nüüdseks on vasakust kõrvast kahel korral tulnud voolust, see kõrv oli ka varem põletikuline. Kas läbi šunti vooluse väljumine on normaalne, või peaksin muretsema. Palavikku pole olnud.

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

TÜ Kliinikumi patsiendiinfos http://www.kliinikum.ee/attachments/article/106/kuulmekile_sunteerimine_KO.pdf on kirjas järgmiselt: "Vahel kujuneb pärast šunteerimist välja püsiv limaeritus kõrvast, mis kestab nädalaid või isegi kuid. Tegemist ei ole šunteerimise tüsistusega, vaid tekib limakõrva kaugelearenenud juhtudel kui põletik on levinud nibujätke luurakkudesse. Põletikulistes nibujätke luurakkudes tekib eritist pidevalt juurde, mis pääseb nüüd torukese kaudu välja. Nimetatud olukord vajab jälgimist ja ravi kõrva-nina-kurguarsti poolt.".
Kuulmekile šunteerimise järgne periood
• Pärast operatsiooni võib paari päeva jooksul esineda kõrvast eritist. Kui eritis kestab üle 3-4 päeva või kui esineb tugev valu, siis tuleb pöörduda kõrva-nina-kurguarsti poole.
• Šundid püsivad kõrvas tavaliselt pool aastat kuni aasta ja väljuvad enamasti iseeneslikult. Seni kuni šundid püsivad kuulmekiles, tuleb vältida vee sattumist kõrva, nii pesemisel kui ujumisel. Selleks tuleb kasutada spetsiaalset kõrvakitti (saadaval apteegis käsimüügis). Kui vesi satub kõrva ja sealt edasi šuntide kaudu trummiõõnde, tekib enamasti põletik, mis väljendub mädas-limase eritisena kõrvast.
• Šuntide püsimist kuulmekiles kontrollib perearst 2-3 kuu tagant. Vajadusel suunab perearst edasi kõrva-nina-kurguarsti juurde.

Seega, kui olete kindel, et lapse kõrva pole sattunud vett ja eritis kõrvast püsib võiks konsulteerida kõrva-nina-kurguarstiga.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Lapse palavik

Tere!
Laps on 1.7 aastane , 2 nädalat tagasi oli palavik 37.8-38.5 ,mis kestis umbes nädal . Arst vaatas lapse üle ning ütles, et lapsel kõrvas põletik ja kurk punane , võtke põletiku rohtu . 3 ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Tavaliselt on põletiku korral uriinianalüüsis leukotsüüte ja vahel ka lisaks erütrotsüüte. Bakterite olemasolu viitab ka põletikule. Uriinianalüüsi juures on väga oluline, et selle võtmine ...

Loe edasi

Lapse nahal laigud

2,5-aastasel lapsel tekkisid umbes 10 päeva tagasi nahale laigud (pildid on tehtud nüüd, kui juba 10 päeva möödas). Alguses olid pigem lihtsalt kuivad ja värvitud, aga ajapikku läinud natuke roosakamaks. ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kahjuks ei piltidelt piisavalt hästi näha, milline see lööve täpselt on, aga võiks arvata, et tegemist on dermatiidiga. Selle põhjus jääbki sageli ebaselgeks. Dermatiidi raviks on eelkõige ...

Loe edasi

Lapsel suulaes suur "vill"

Tere,

Kolm päeva tagasi avastasime 10-kuusel lapsel suulaest suure läbipaistva "villi" sarnase moodustise. Näpuga katsudes on moodustis väga kõva. Lapsel hetkel ka esimesed hambad lõikumas. ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kajjuks ei ole pildilt aru saada, millega täpselt tergemist on. Kui laps keeldub söömisest,/joomisest ja lapse pissimine muutub harvaks, peaks pöörduma erakorralist lastearsti vastuvõtule.
Loe edasi

Lapse kõhuvalu

Tere,
Lapse kohta küsimus algas see kuskil nädal või paar tagasi kurdab kõhuvalusid pidevalt ükspäev on teine päev mitte, kõht käib halvasti läbi ei taha süüa ka eriti.
Nii eile pühapäeval ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kõhuvalud on lastel sage mure ja suuremas osas on tegemist funktsionaalse kõhuvaluga, mis tähendab, et tegelikult puudub kõhuvalu korral haigus. Sel puhul on kõhuvalu ainult päevasel ...

Loe edasi

Trombotsüüdid kõrged

Tere

Lapsel oli eelmise aasta oktoobris ja novembris järjest mitu haigestumist ( larüngiit, 2 x kõrvapõletik) olime oktoobris ka haiglas ravil.
Novembri alguses tekkis uus kõrvapõletik, ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Lastel on trombotsüütide kõrge arvu põhjuseks enamasti haiguste põdemine. Vahel on põhjuseks kehveresus kas raua või vitamiin B12 või folaadi puudusest või põletik organismis. Teie ...

Loe edasi

Tere

Tere, küsimus selline, et laps 116cm pikk ja kaal 19.7,kas see normaal? Laps ise saamas 6aastaseks kohe. Sööb ka söömise ajal vähe

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kohe kuueaastaseks saava poisi kaal võib olla vahemikus 17,5-29 kg ja pikkus 109-124 cm. Seega on poiss keskmist kasvu ja kaalgi on normis.

Lugupidamisega,
Tiia ...

Loe edasi

Punn rinnal

Tere.
Lapsel tekkis vasakule poole rinnale algselt selline villilaadne punn, mis oli verd täis. Pesus läks see katki ja veri jooksis välja, kuid ööga täitus see uuesti verega ja rohkem me seda ei ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kahjuks ei oska ilma punni nägemata mingit arvamust avaldada.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Loe edasi

Probleem unega 1.9 aastasel

Mu poeg on alates 3.elukuust olnud kehva magaja. Nutab öösiti palju, rahuneb raskelt. Rinda sai 4 elukuud, siis jäin teise lapse ootele ja läks edasi segu peale. Mina ei täheldanud sellest talle mingit ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Lastel on sageli unehäireid ja nende vallandajaks on tavaliselt haigused, elumuutused (lapse sünd, kolimine). Väga head ja lühikest soovitust on raske anda. Olete juba teinud mitut olulist ...

Loe edasi

Gaasivalud või kõhuvalu?!

Tere!

Üritan siis pika jutu võimalikult lühidalt ja selgelt kirja panna

Meie beebit on esimestest elunädalatest saati vaevanud gaasivalud. Lähenedes 3ndale elukuule tundus, et ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Tavaliselt tekivad gaasivalud ehk koolikud kahe-kolmenädalasel imikul ja kestavad kolmanda-neljanda kuuni, vahel aga kauem kuni esimese elupoolaasta lõpuni. Koolikuid esineb kuni kolmandikul ...

Loe edasi

Väikelapse toit

Tere!

Kuidas on õige anda toidu kõrvale vedelikku 1 aasta 3 kuusele lapsele? Kas vahetult enne, pärast sööki või toidukorra ajal? Missuguse peenestusastmega peaks lapsele antav (liha)toit ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kahvliga purustatud toit peaks olema sobilik ja kui juba on lõikunud esimesed purihambad võib hakata andma ka tükilisemat toitu.
Toidu kordade vahele sobib joogiks vaid vesi. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: