No spa 1kuusele 14.05.13 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Kodus kasvab 1kuune poiss, kes sündis 37.nädalal. Lapsel tekkisid 2nädalaselt gaasivalud, hakkasin andma gaasirohtusid (oleme ära proovinud Espumisani, Sab simplexi ja nüüd kasutame Cuplatoni), võimleme, vaatasin üle enda toitumise ja joon apteegitilliteed. Laps saab ainult rinnapiima.
Gaasivalud väljenduvad punnitamises ja ägisemises, mis on ka magamise ajal ja ärkveloleku ajal. Kisa kui sellist väga ei ole, on ainult näost punane, rahutus ja vigin. Viimasel ajal on ta hakanud punnitama ka tissitamise ajal. Käisime ka lastearsti juures kontrollis, kuna perearstile tundus liiga kollane (proov näitas aga, et kõik on normipiires) ja et laps punnitab liiga palju, on nagu hädas (laps on endal ka naba välja punnitanud - lastearst ei näinud selles probleemi, vaid ütles, et see taandub iseeneses aja jooksul). Naba tuligi välja siis, kui tekksid gaasivalud.
Lastearst soovitas meile proovida aga 1/4 No spa-d õhtul, kui punnitamine ja ägisemine ja rahutus on suurem. Olen seda andud kolmel korral (paar õhtut on jäänud ka vahele, kuna punnitamist ja käginat on olnud vähem). Iga kord kui talle No spad andnud olen, ajab toidu välja ja mulle tundub, et päris suures koguses. Kas on võimalik, et minu lapsele No spa kohe üldse ei sobi, kuna ajab söögi suures koguses välja (tavaliselt kui välja ajab, siis veidi)? Kas peaksin seda mitte kasutama ja ootama, kuni laps kasvab ja gaasid kaovad? Infolehel on ka kirjas, et imikutele vastunäidustatud.
Terv.

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Koolikuid esineb 10–30% imikutel, võrdselt nii poistel kui ka tüdrukutel. Tavaliselt tekivad gaasivalu ehk koolikud kahe-kolmenädalasel imikul ja kestavad kolmanda-neljanda kuuni, vahel harva ka kauem. Koolikute tekkepõhjus ei ole täpselt teada. Arvatakse, et laps neelab söömise ajal rohkesti õhku ja kui see ei tule pärast toitmist välja, siis magu venib ja tekitab valu. Nuttev laps aga ahmib makku veelgi õhku. Jämesooles tekib alati gaasi ja laps puuksutab selle tavaliselt välja. Koolikute puhul kogunevad gaasid sooltesse ning et laps on veel väheliikuv, ei suuda tema kõhulihased kogunenud gaase sooltest välja suruda. Kooliku ajal on päraku sulgurlihas liiga pinges ja gaasid ei pääse sooltest välja. Sooltesse kogunenud õhk tekitab aga lapsele ebamugavustunde. Lapse ületoitmine võib koolikute teket soodustada. Ka suitsetavate emade lastel või n-ö passiivselt suitsetavatel ehk tubakasuitsuga kokku puutuvatel imikutel on koolikuid tihedamini.
Koolikute ärahoidmiseks ja raviks pole ühtki väga head rohtu. Parim ravim on aeg – koolikud mööduvad millalgi iseenesest, enamasti pärast nelja elukuud. Ka gaasivaluravimitest võib olla vähe kasu. Gaasivalurohud toime avaldub ainult siis, kui anda neid regulaarselt. Väga harva ja väga tugevate gaasivalude korral võib arst lühiaegselt soovitada retseptiravimeid, et leevendada lapse vaevusi. Aga ainult ravimitele lootes, võib toime olla üsna tagasihoidlik. Koolikute korral hoidke last süles, teie soojus lõõgastab tema kõhulihaseid. Väidetavalt ei ole Aafrika mandri lapsed, keda emad kannavad seljas, hädas gaasivaludega. Seljas või kõhul kandes toimivad kaks asja – ema soojus ja liikumine, see aitab sooltest gaase väljutada. Ma ei tea, kas peaks propageerima gaasivalude korral kandelinade kasutamist, aga proovida ju võib. Ühtki teaduslikku uuringut kandelinade efekti kohta minu teada pole tehtud. Ka soe vesi mõjub lõõgastavalt ja rahustavalt, nii võib abi olla soojast vannistki. Mõnikord aitab ka lapse kõhu päripäeva masseerimine ja jalgade kõhule painutamine. Vahel paraneb olukord siis, kui rinnaga toitev ema sööb vähem piima ja piimatooteid, muna, pähkleid ja nisu. Võite teha kahenädalase dieedipiirangu nimetatud toitude osas oma menüüs ja vaadata, kas gaasivalud vähenevad. Kui paranemist ei toimu, siis võite eelnimetatud toite süüa piiranguteta. Kui aga lapsel gaasivalud vähenevad, siis lülitage ükshaaval toidud oma menüüsse ja jälgige, milline toit võib tekitada lapsel gaasivalusid ja seda ärge siis sööge. Ka rohke värskete puuviljade ja marjade söömine võib põhjustada lapsel gaase.

Edu soovides,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Atoopiline dermatiit

Tere!

Mul on mõned küsimused atoopilise dermatiidi kohta. 21-kuune poiss saab endiselt päris palju rinnapiima, mistõttu on ilmselt sümptomid leebemad ja midagi väga hullu pole siiani olnud. ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Toidutalumatustesti kohta ei oska ma informatsiooni anda, sest seda haiglates ei kasutata. Toidutalumatuse testides määratakse immuunoglobuliin G, mis näitab kokkupuudet toiduga. Allergiatestides ...

Loe edasi

Imikul hääl ära

4 kuusel tüdrukul mitmendat korda hääl ära. 1. Korda oli detsembris, peale pikka karjumist autosõidul. Arvasin, et tegi häälepaeltele liiga. Paar nädalat hiljem tekkis lapsel nohu ja peale seda rögaköha.. ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Hääle kadumise põhjust ei oska ütelda, selleks on vaja Kõrva-nina-kurguarsti konsultatsiooni. Viirustega ja karjumisega võib ikka hääl ära minna, sees on tavapärane. Kui aga hääl kaob ...

Loe edasi

11,5 kuuse magama õpetamine ja rinnast võõrutamine

Tere,

11,5 kuune sai öösiti rinda (umbes 8-10 korda) ja magas ema kaisus. Otsustasin lapse oma voodisse panna ja oma tuppa ning korraga võõrutada öisest söömisest. Praegu paneb last magama ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Rinnast loobumise ja iseseisvalt magama jäämise õppimine ongi keeruline aeg nii lapsevanematele kui ka lapsele. Sellega harjumine võib võtta aega mitu nädalat, enne kui laps õpib magama ...

Loe edasi

Rota vaktsiin

Tere,

Mure 3-kuuse lapse pärast. Nimelt 4 päeva peale teise rota vaktsiini saamist hakkas laps päevapealt kakama 8-10 korda. Enne kakas 1-3 korda päevas. Laps saab rinnapiima ja Aptamili veidi ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Pärast rotaviirusvaktsiini võib tekkida sagedasem kakamine, aga võimalik, et laps sai samal ajal ka mingi muu seedetrakti viirushaiguse, mis kulgeb kõhulahtisusega. Ega Te pole oma menüüs ...

Loe edasi

Neeruliiv 6-aastasel

Tere!
Elame välismaal hetkel ning laps käib siin koolis. Kuna ta viimase kuu-paari jooksul on hakanud kurtma küll valusid kätes-jalgades ning ka kõhuvalu, siis pöördusime siin arstikontrolli. Arst ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Uriinianalüüsis võib leida amorfseid fosfaate ilma haiguseta. Amorfsed fosfaate (Ca, Mg põhiliselt) leitakse neutraalses ja happelises uriinis – normleid. Kui uriin on olnud külmkapis ...

Loe edasi

Ebaühtlane südametegevus

Mõõtes lapsel vererõhku näitas vererõhuaparaat südamemärki, mis näitab, et on probleemid südamega,nii on aparaadi kasutusjuhendis kirjas. Ja tõesti aparaadi peal südame löögid olid väga segased, oli pikk ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Südametöö ebaregulaarsuse üle saab otsustada vaid südame kuulamise või EKG alusel. Esmalt võiksite minna perearsti juurde, kes kuulab lapse südant. Lastel võib südame löögisagedus võibki ...

Loe edasi

Söömine, uni

Tere !

Mure on tütre pärast. Sünnitus oli raske 36 h, sündides neelas loote vedelikku ning pandi 1 h hingamis aparaadi alla. Peale seda algasid söömis probleemid. Käisin temaga imetamis nõustamises. ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kuna lapsel on väga palju probleeme, siis soovitan lastearsti konsultatsiooni.
Rinnapiim on lapsele parim piim ja seda andke edasi. Kui aga tundub, et rinnapiimast jääb väheks, ...

Loe edasi

Kõrge ASO tiiter ning sellega kaasnevad tüsistused.

Tere,
Umbes kaks kuud tagasi pöördusin perearsti poole aeg-ajalt esinevate südame rütmihäirete, pikemat aega kestnud madala palaviku(37.3) ja pideva väsimuse tõttu. Vereanalüüsist selgus, et minu ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

ASO tiitri normaliseerumine võtab tõepoolset kaua aega. Tiiter iseenesest ei põhjusta ühtki haigust, küll aga pikalt olnud põletikukolle (mandlid) võisid, aga ei pruukinud, mõjutada ...

Loe edasi

1a10k lapse kakab alati pisar silmas aga kaka pehme

laps on sünnist saadik kakades pingutanud, otseselt ta ei punnita enam nagu beebina aga näost punane keskendub ja kui järsku tuleb siis tõmbab kangeks ja peale väljutust tõmbab silmagi märjaks. Erinevatel ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kaka värvus sõltub toidust, mida laps sööb. Kui ta saab punast liha ja kala, siis võiks kaka olla pruunikamat tooni, kui aga sööb palju piimatooteid, siis võibki kaka olla kollane. Kaka ...

Loe edasi

borrelioos ja imetamine

Tere!

Mul avastati borrelioos 2010. aastal. Tegemist võis olla vana nakatumisega, sest puuki pole ise kunagi enda peal näinud. Kõigepealt kirjutas perearst antibiootikumi ravi tablettidega. ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Borrelioosi tekitajat Teie veres ega rinnapiimas enam ei ole, sest Teid on selle vastu antibiootikumidega ravitud, Küll aga jäävad pikaks ajaks (aastateks) Teie vereseerumisse borrelioosi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi