Kubemesong imikul 21.11.16 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere,

Minu poeg on praeguseks peaaegu 2-kuune (sündinud rasedusnädalal 38+6). Probleemilks on pidevad gaasivalud, mistõttu annan Espumisani 5-7 tilka enne iga toidukorda (saab ainult rinnapiima). Umbes 1 kuu tagasi tekkinud nabasong (praegu umbes 4 cm lai, panen perearsti soovitusel naba kinni plaastriga). Mingi aja pärast tekkinud ka parempoolne kubemesong, mis algusel vahepeal kadus ise, nüüd on aga pigevalt olemas ja pigem läks allapoole (katsumisel tunnen songapõhja munandikoti sees). Tunnen muret, kuna ei tea, äkki see teeb pisipojale valu/ebamugavustunnet ka. Samas katsumisel mingit erilist reaktsiooni ei pannud tähele. Tahaks küsida, kas oleks mõistlik juba praegu minna näitama lastekirurgile või millal hakata tegelema selle probleemiga? Kui suur tõenäosus, et song võib pitsuda, ja kuidas mina saaks aru, et kubemesong on pitsunud? Millal oleks mõistlik opereerida?

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Kui lapsel on kaks songa, siis peaks minema lastekirurgi konsultatsioonile, kus täpsemalt öeldakse, millal on õige aeg songaoperatsioonid teha. Nabasongaga plaasterdamine ei anna olulist efekti. Tavapäraselt songad valu ja ebamugavustunnet ei põhjusta, vaid ainult pitsumise korral, st väljasopistunud soolt ei ole võimalik viia songakotist tagasi kõhukoopasse, tekib tugev valu. Songa pitsumist tuleb ette 14-31% songadest ja seda tuleb kahtlustada, kui songakott muutub pingeliseks, tumepunaseks või sinakaks, laps nutab lohutamatult, ka võib hakata laps oksendama ja kõht võib paisuda suuremaks.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Imikul temperatuuri mõõtmine pärakust

Tere,

Kas vastab tõele, et imikul pärakust temperatuuri mõõtes tuleb 0,5 kraadi maha lahutada. Nt. kui mõõtes näitab 37,4, siis tegelikult vastab see 36,9-le ja palavikku pole?

Tänan,

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,

Lühidalt vastates-kui last kraadida pärakust, siis loetakse palavikuks temperatuuri 38 kraadi ja üle selle, ilma kraade mahaarvestamata. Seega, kui kraadiklaasi näit on 38 ja üle selle, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi