Silma limaskestapõletik lastel 30.03.16 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere

Minu mure on silmaarsti valdkonnast ning ma ei eelda, et Te peaksite 100% kindlaid vastuseid mulle andma. Kuna aga silmaarsti ametlikud järjekorrad on pikad ning erakorralises vastuvõtus kehvemal juhul 1-2 tundi väikeste lastega oodata on päris piinarikas ettevõtmine, siis ehk oskate mind veidi juhendada.

Minu lastel (vanuses 1a1k ja 2a8k) on silma limaskestapõletik. Vanemal kestab see 6. päeva, nooremal 4.ndat. Silmalaud on kergelt paistes ja roosakad ning unest ärkavad mõlemad kinniste silmadega ning silmast tulnud rohekas-kollakat eritist on päris arvestatav kiht. Kui vanemal põletik tekkis, käisime arsti juures ning kirjutati Oftan Akvakol 5mg/ml tilgad, mida soovitati panna 4 korda päevas. Olen tilkasid pannud nüüd mõlemale nii hästi, kui parasjagu võimalik. Lapsed vabatahtlikult silmi lahti ei tee ning silma saadud tilku kipuvad nad kohe silmi kõvasti kokku surudes välja lükkama. Aga vast ikka midagi sinna ravimist alles jääb. Kahjuks aga praeguseks kummalgi paranemise märke ei ole, kohati tundub eritise hulk isegi suurem kui alguses. Püüan ka väga jälgida, et nad kuidagi silmi ei hõõruks, aga nii väikeste puhul on selle vältimine väga keeruline.

Siit ka minu küsimused:
1) Kas võib loota, et lõpuks ajaga paraneb põletik ise ja kui kiiresti see juhtuda võiks?
2) Kas pikemalt kestev limaskestapõletik võib tekitada suuremaid probleeme või pöördumatuid kahjusid?
3) Millise aja möödudes peaksime uuesti arsti konsultatsioonile pöörduma?

Suur tänu vastamise eest!

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Tõenäoliselt on Teie lastel tegemist bakterite poolt põhjustatud silmapõletikuga, mille raviks kasutatakse antibakteriaalseid silmatilkasid, näiteks Oftan Akvakol. Raviga võiks paremaks minema hakata ca 5. päeval. Kui paranemismärke pole, siis võib-olla peab vahetama ravimit. Kõik antibakteriaalsed silmatilgad on retseptiravimid, seega ravi muutmiseks on vaja ikkagi arsti juurde minna.
Kirjutate, et hommikul on lastel silmad paksult rähmased, siis peaks pärast magamist vahetama padjapüüre ja pärast näopesu käterätte, et vältida nakkuse levimist.
Tavaliselt bakteriaalne silmapõletik silmade jäädavaid kahjustusi ei tekita.
Arsti juured peab kiiresti pöörduma, kui tekib palavik, silmavalu, nägemise halvenemine, valguskartus, punetuse intensiivistumine.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Lapsel kehapeal punased punnid, mis mädanevad...

Paar päeva tagasi avastasin et 3,5a poisil on kõrva - , pea ja selja peal punased täpid. Arvasin et need higipunnid ja ei pööranud suurt tähelepanu. Kuid eile avastasin et need punnid lähevad suuremaks ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kirjas oleva lööbe kirjelduse järgi võib olla tegemist nahamädapõletikuga või allergilise lööbe mädaseks muutumisega. Kui lööve sügeles juba algusest peale on põjuseks ilmselt allergia. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi