Puugihammustus (kõrvalest lilla) 09.09.11 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere! Minu poeg sai pisikeselt puugilt hammustada kuskil 7 nädalat tagasi. Peale hammustust (2 nädalat hiljem) tekkis hammustuse kohale (alumine pehme kõrvalest) roosa laik, mis vahepeal läheb lillakaks ja kui ta juhtub seda näppima siis ka tumelillaks. Tegime 3 nädalat hiljem vereanalüüsi (näpust, kuna ta ei lase veenist verd võtta),mis näitas et borrelioosi ei ole. Perearst arvas, et põletik sisse läinud ja määras meile raviks Fucidin kreemi 2x päevas. Aga tulemust näha pole ja kõrvalest ikka helelilla ja vahepeal tumelilla. Tahtsin küsida ka teise arsti arvamust selle kohta ja kas peaksime veel mingeid teste tegema? Ning kui ongi mingi põletik, siis millal see taanduma peaks? Oleme kreemi pannud paar nädalat ja ravimiinfot lugedes ei tohiks seda kreemi üle 2 nädala kasutada.
Täna ta lõi kogemata oma kõrva vastu lauda ära ja kurtis, et väga valus on.

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Borrelioosi lööve tekib 7-10 (1-33) päeva pärast hammustust. Borrelioosi laigule on iseloomulik laienemine, st alguses on punetus hammustuskohal ja hiljem punetus laieneb üle 2 cm läbimõõduga lööbeks. Teie kirjast saan aru, et laik ei suurene, seega borrelioos on vähe tõenäoline. Võib-olla on jäänud hammustuskohta jäänud sisse puugiosad ja need tekitavad põletiku.
Soovitan pöörduda nahaarsti vastuvõtule. Sinna võib minna ilma saatekirjata. Oleks ikkagi hea, kui spetsialist vaatab lööbe üle. Pildi järgi on lööbe kohta raske otsust teha.

Edu soovides,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Borrelioos ja imetamine

Mul tekkis põlveõndlasse punane laik ja nüüd sain vastuse et mul on borrelioos. Imetan oma 8kuust beebit. Kas katema võis nakkuse mult saada? Kas on antibiootikume mida võib ka imetamise ajal võtta?

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Teie ei saa lapsele nakkust anda, rinnapiima kaudu nakkus ei levi.
Amoxicillin võiks sobida imetamise ajal borrelioosi raviks.
Kas on täiesti kindel, et Teil on borrelioos.? ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi