Küünte närimine 08.09.11 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Minu 3-aastane poeg on hakanud küüsi närima. Määrisin küüntele vastavat küünelakki, mis peaks isu ära võtma. Osaliselt nagu aitaks, aga vahel ikka närib. Ja nüüd närib lisaks ka küünte ääres olevat nahka. Näpu otsad on täitsa punased ja nagu marraskil.
Mis aine puudus võib lapsel olla või tuleb 3 aastasel uuesti mingi närimisvajadus? Milles võib asi olla?
Ette tänades -K-

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Küünte närimise põhjuseks võib olla ärevus, stress ja sellest võib hiljem saada pikaajaline harjumus, millest raske vabaneda. Mingi aine puudust küünte närimise taga ei ole. Lapsi on väga raske sellest halvast kombest võõrutada, sest keelamisest ei ole kasu. Kui laps küüsi närib peab tema tähelepanu närimisest eemale juhtima. Ka peaks püüdma mõista, mis situatsioon tekitab närimise ja seda situatsiooni võimalusel vältima.
Vahel on ka abi spetsiaalsetest küünelakkidest, neid aga peab väga järjekindlalt kasutama ja vahel on nende maitse liig vähe vastik, et halba harjumust ohjata.

Edu soovides,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

küünte närimine

tere!
minu 11 aastane poeg on juba üsna mitu aastat küüsi närinud. näpu otsad näevad kohutavad välja, eriti peale vanni kõik narmendab. mullle tundub, et sõrmed on oma kuju muutnud otstest. kasutame ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,

Küünte närimine on omamoodi ärevushäire, millele tuleb püüda leida asendustegevus. Kõige parem abiline probleemiga toimetulekuks on ikka psühholoog. Midagi pole parata, vahel on vaja ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi