Vererõhk 10 aastasel lapsel 15.02.09 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere.

Olen mures oma tütre pärast kellel vererõhk kõigub. Kord on see 141/111, kord 130/90, kord jälle 122/78, 128/99-le jne,jne. Pulss on vahemikus 76-115.
Pulss tõuseb koheselt väiksemagi koormuse peale hästi kõrgeks. Laps ise kurdab vahel peavalusid.

Palju ideaalis 10 a , 48 kilo kaaluva ja 142 cm pikkuse tüdruku vererõhk olema peaks ja millest võib olla tingitud selline kõikumine?

Paar aastat tagasi tõusis lapsel kaal hüppeliselt, paari kuuga 6 kilo. Kontrolliti kilpnäärme talitlust sest sellega on mul endal probleeme olnud ja ka suhkruhaigust. Kõik oli korras. Laps ei söö palju magusat, teeb võrkpallitrenni, kodune söök on tervislik. Kuid kaal tõuseb pidevalt ja nüüd siis vererõhk ka kõigub sedasi.

Palun teie nõuandeid.

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Teie kirjutatud vererõhud on veidi kõrgemad kui lapse vanusele vastavad normid. 10-aastase 142 cm pikkuse tütarlapse normi piiresse jääv vererõhk võiks olla 119/78 mmHg. Vererõhu mõõtmisel on tähtis, et laps oleks rahulik ning poleks eelnenud füüsilist koormust. Samuti on tähtis õige mõõtmistehnika. Kuna ma ei tea, kes, kunas ja kuidas vererõhku on mõõtnud, ei saa teha veel järeldusi. Kõrgenenud vererõhu korral tehakse vajadusel 24-tunnine monitooring, et hinnata vererõhu kõikumisi.
Kindlasti mõjutab vererõhku lapse suurem kehakaal. Võimalik, et see on ainus kõrgema vererõhu põhjus.
Pöörduge perearsti poole, kes suunab lapse vajadusel eriarstide (kardioloogi ja endokrinoloogi) vastuvõtule.

Edu soovides,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

punnid

tere
mul selline küsimus, minu 1 aastasel lapsel on tussu peal punased punnid Kas see on mähkmetermadiidi tunnused või on see midagi muud?Kuidas sellist asja ravida ise kodus?

Vastas dr Heli Grünberg

Tere!
Lapsel võib olla mähkmedermatiit. Ja nii nagu palju kordi varemgi, pean ütlema, et lööbe üle ei saa otsustada löövet ise nägemata. Löövet võiks näidata laste allergoloogile või nahaarstile. ...

Loe edasi

lastekirurgia

2,5 aastasel tütarlapsel tekkinud paremasse põlveõndlasse Bakeri tsüst.Kas tegemist võib olla reumaga?

Vastas dr Maret Eller

Lugupeetud lapsevanem!

Bakeri tsüst on tavaliselt lastel iseseisev haigus, kuid kui lapsel on kaebusi varasematele põlvevaludele, tursele, punetusele vms. ,tuleks teha vastavad uuringud.Bakeri ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi