hommikused köhimised 12.04.08 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Proovin lühidalt ja täpselt:)
Lapsel (praegu 4a) hakkas al 2. eluaastast hommikuti peale ärkamist köhima sh peale lõunauinakuid. Arstile murelt rääkides, vastas et puhastab nii "torusid". Andsin märku ka et äkki adenoidid suurenenud mille peale vastas et tänapäeval on jah kõik emad hästi "targad". mõne aja pärast selgus ka et lapsel on toiduallergia e muu atoopiline termatiid(allergia tekib siis kui saab mitu allergiat tekitavat asja). allergiale saime jälile ja rääkides oma murest ka allergoloogile (so lapse köhimine) ei leidnud seost allergiaga ja saatis lapse rönkenisse kus siis avastati lapsel suurenenud adenoidid (3 staadiumi lõpp/4 algul). nii siis kolmeselt sai op tehtud. pool aastat ei köhinud ja u sep hakkas taas köhima. rääkides veelkord arstiga, mainides et äkki seos kopsuhaiguseda, mükoplasma vms siis vaadati mind veelkord viltu ja öeldi et igal inimesel on ning seda niiväga ei ravita, minu laps on hüperreaktiivne, midagi pole teha. hakkasin veel rangemalt lapsele nö allergiku dieeti tegema ja nüüd on kaks kuud täitsa puhas nahk olnud aga köha on jätkuvalt. haiguslik köha on kord kuus vähemalt ja nüüd on lisandunud angiin, järjest kaks korda, nädalase vahega. Hommikune köha "nö puhastamine" on algselt kuiv kuid hiljem lahtine. ja see on ikka tugevam kui lihtsalt köh-köh. ja nii iga päev!!!
Sisemuses tunnen kas on see ikka normaalne et laps niimoodi hommikul köhib.
Kui ma oma arsti poole pöördun, et teeks vereanalüüsi või rönkenit siis sellepeale vastab et kui bakter sees siis vahet ei ole, hingamisteede ab on ühesugused ning rönkeni kohta sain vastuseks, et rkiired pahad ning mõjuvad lapsele väga halvasti. et a la mul on ju nii aktiivne laps ja tõsiselt haiged lapsed ei ole sellised jutukad ja aktiivsed. olen temaga osaliselt nõus aga hing ei jää rahule. Võibolla on see kopsude puhastamine ok, aga soovin väga saada veel mõne teise arsti kinnitust aga ilma perearsti saatekirjata ei pääse kuhugile ja niisama mõni teine perearst ju ei võta jutule. olen täitsa nõutu. siit ka mõned küsimused:
- kas selline "torud puhtaks" köhimine ongi normaalne
- kelle poole võiks veel pöörduda (tln) oma probleemis, kus saab ka ilma perearsti saatekirjata
- kas antud lühikeses kokkuvõttes tekib mingi kujutus minu lapse seisundist, mida peaks rohkem tähelepanu pöörama so haigustele ning kas ma teen sääsest elevanti või on mingil määral mure põhjendatud?

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Üle kahe nädala kestev, pidev ja iga päev esinev köha vajaks uurimist. Last nägemata on raske diagnoosi panna ja ravi vajalikkus üle otsustada.
Kui laps on allergiline ja köha on probleemiks peaks last konsulteerima allergoloog, kelle vastuvõtule minemiseks vajate saatekirja. Tallinnas ja Tartus on võimalik minna ka eraarsti tasulisele vastuvõtule ja sinna pole vaja saatekirja.
Röntgenuuringul saab laps röntgenkiirgust ja seepärast tehakse seda vaid kindlatel näidustustel.

Edu soovides,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Hommikused jalavalud

Tere! 9. aastasel lapsel on hommikuti jalavalud, perearst peab seda kasvuvaluks, mina mitte, Seega ei ole saatnud last eraldi uuringutele.
Jalad valutavad labajala ümbruses, kedrakondi juures. Tundub, ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kui hommikuse valuga kaasneb ka liigesjäikus, turse liigespiirkonnas, peaks välistama liigespõletiku ehk artriidi. Lamenenud pöiavõlvi korral võiks jalad valutada just pärast koormust, ...

Loe edasi

hemoglobiin

Andsime hommikul tühja kõhu peale 5-aastase poja vereanalüüsi. Tulemuseks oli hemoglobiin 117 ,veresuhkur 5,1. Andsime vereproovi,kuna poeg on näost kahvatu ja hommikuti on tal kotid silma all.
Kirjutage ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
5-aastase lapse hemoglobiini väärtuse alumine piir on 115 g/l. Seega on hemoglobiin madalapoolne, aga jääb veel normi piiridesse. Täpsema hinnangu andmiseks vajaksin vereanalüüsist andmeid ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi