Pidevad haigeksolemised 04.03.07 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere,

minu 3,5-aastane poeg on pidevalt haige. Hakkasin septembrikuust (2006.a.) tema haigeksolemisi kirja panema. Absoluutselt iga kuu on ta nädal kuni kaks nädalat haige. Nohu, köha, kurguvalud, palavikud jne, ka silmapõletikud. Detsembri lõpus sai eemaldatud päris suur adenoid ja mädased kurgumandlid - lootsime(!), et see oligi hädade põhjus. Aga ei! Haigused kimbutavad sama intensiivselt. Momendil käimas kolmas haiguse nädal - istusime 1,5 nädalat toas ja ravisime koduste vahenditega (aurud, sinepiplaastrid, jalavannid + sudafed + prospan), siis käisime paar päeva õues jalutamas (30 min) - ja köha taas tugevnes. Perearstisse enam usku ei ole, kuivõrd ei taha igakuiselt lapsele antibiootikume anda. Perearst kirjutab neid aga vaat et igaks haigusjuhtumiks, alates tugevast Zinnatist, lõpetades Ospen400 ja Amoxiga. Laps on ka muidu näost kahvatu, silmaalused nö kottis ja natuke sinetavad.
Laps käib ka lasteaias, kuigi tihedate haigestumiste tõttu oleme rohkem kodus, kui aias. Aga päris lasteaias käimise süüks pidevaid haigestumisi ka panna ei saa, kuivõrd ta oli ka enne lasteaias käimist sama tihti haige (alates 2. eluaastast). C-vitamiini võtame iga päev, sööb hästi - lisana annan ka rauapreparaati.
Milles võib asi olla? - kas mu lapsel ongi lihtsalt nii nõrk immuunsüsteem ja haigustejadast ei olegi pääsu? Kas tuleks teha põhjalikum uurimine, kui, jah, siis mida see peaks sisaldama (vereproovi?). Kas pidevate haigestumiste taga võib olla midagi tõsisemat?

tänud ette.


Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Väikelapse immuunsüsteem on ebaküps ja seetõttu on väikelaps vastuvõtlik nakkushaigustele, sest nende seedetrakti- ja hingamisteede limaskestal vähe kaitsekehi. Peetakse täiesti normaalseks kui väikelaps põeb aasta jooksul 5-10 viirusnakkust. Kindlasti on sagedamini haiged lastekollektiivis käivad lapsed võrreldes koduste lastega. Vanuse kasvades peaks hakkama laps harvem põdema. Kui lapsel on vaid nö külmetushaigused ei peaks igakuiselt antibiootikume kasutama. Hoopis teine situatsioon on keskkõrva- või kopsu- või kuseteedepõletike puhul, siis korral aitavad vaid antibiootikumid. Kui lapsel on sageli köha ja nohu ilma palavikuta, soovitan allergoloogi konsultatsiooni, et välistada allergia köha põhjusena. Kahvatul lapsel peab võtma kindlasti vereproovi et välja lülitada rauapuudusaneemia kahvatuse põhjusena. Immuunsüsteemi uurimine on vajalik siis, kui infektsioonid on raskekujulised, kestavad kaua või alluvad halvasti ravile. Immuunglobuliinide ehk antikehade taset saab määrata vereproovist. Kui olete murelik, soovitan pöörduda Tallinna või Tartu lastearstide konsultatsioonile, milleks on vaja perearsti saatekirja.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Laste une pikkus

Tere! Me ei jõua perekeskel kokkuleppele - kui pikk peab olema 8 aastase koolilapse öine uni ja kas 2 aastane jõnglane peab lõunauinakut tegema? Palun spetsialisti vastust must-valgel, et lõpetada pidevad ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere!
8-aastase unevajadus on keskmiselt 10 tundi. 2-3-aastane peaks lõunauinaku tegema.
Dr. Grünberg

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi