Paracetamol ei alanda palavikku 02.03.07 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Mul on 2.aastane laps. Nende kahe aasta jooksul on tal paar korda olnud palavik üle 39 kraadi (viimati 39,7). Arst ütles, et on viirus ja soovitas Paracetamoli küünalt. Ei aidanud see meid esimesel korral, ega ka nüüd- teisel korral. Palavik ei alanenud. Kas on võimalik, et see rohi lihtsalt ei toimi tema puhul? Mida soovitaksite sellisel juhul palaviku alandamiseks?
Esimesel korral kirjutas oma perearst lõpuks Diclofenaci küünlad. Nendega sai tõesti palaviku alla. Ehk ütlete oma arvamuse selle rohu kohta.
Ette tänades,
murelik ema

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Paracetamol on tavaliselt hea ja efektiivne ravim palaviku alandamiseks. Mõnikord võib olla ebapiisava toime põhjuseks väike ravimidoos. Paracetamoli ühekordne doos on 10-15 mg ühe kilogrammi kehakaalu kohta. Kaheaastane laps kaalub keskmiselt 15 kg, seega ühekordne doos on 150-225 mg. Teie peate arvutama vajaliku doosi vastavalt oma lapse kaalule. Sellist Paracetamoli doosi võib anda kuni neli korda päevas. Kui Paracetamol ei aita, võib kasutada Ibuprofeni 10 mg ühe kilogrammi kehakaalu kohta kuni neli korda päevas.
Palavikku alandada aitavad ka nö füüsikalised vahendid: jaheda veega või nõrga alkoholilahusega keha ülehõõrumine, kuid seda tohib teha ainult siis, kui lapse käed ja jalad on soojad. Rohke vedelikutarbimine.
Diclofenaci kasutame siis, kui teised rohud ei aita. Peamine Diclofenaci kõrvaltoime on kehatemperatuuri väga järsk alanemine ja alatemperatuuri teke.

Lugupidamisega ,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

palavik

Tere,
kui lapsel on olnud 3 päeva palavik ja kolmandal päeval enam paracetamoliga alla 38 ei tule, kuidas peaks käituma? Kas on tavapärane, et ema proovib siis ibuprofeeni?
Nimelt minu 1a 5 ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Palavikku peab hakkama alandama, kui see on >38,5 kraadi. Kodusteks vahenditeks on Paracetamol 15 mg ja Ibuprofen 10 mg ühe kilogrammi kehakaalu kohta. Paracetamoli on erinevates ravivormides ...

Loe edasi

Lapsel palavik!

TERE! Selline lugu ,et laps jäi haigeks paar päeva enne palavikku oli kurb ja sõi halvasti,kuid 2-päeva tagasi tekkis ka palavik.38,5 C-39C ,üks päev oli palavik,siis järgmisel päevel oli ainult päeval, ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Nagu ma kirjast aru saan on lapsel kolmas päev palavik ja ta ei söö hästi? Ka tavalise viirushaiguse korral võib kõrge palavik püsida kuni 5 päeva ja laps võib olla isutu.
Kui ...

Loe edasi

2,7a Laps on haige

Mida teha lapsel on 39 palavik juba eilsest saati.Hommiku poole andsin talle paratsetamooli ja siis läks palavik alla.Aga nüüd hakkab jälle palavik kõrgeks minema just kraadisin oli 38,8 Haigus algas tal ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kui lapsel tõuseb palavik üle 38,5 kraadi peab andma palavikku alandavat rohtu, milleks sobivad Paracetamol või Ibuprofen. Vajaliku ühekordse annuse saate arvutada järgmiselt: Paracetamol ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi