Võimalikud tüsistused peale antibiootikumide kuuri 18.08.17 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Maikuus põdesin kopsupõletikku, tegin 3 tsüklit antibiootikumide ravi, samalajal kasutasin ka probiootikume ning vererõhu alandajat min. koguses, praegu pole selle järele enam vajadust, peale enam-vähem tervise taastumist avastati raua puudus, tarvitasin raua preparaati. Nüüd olen töövõimeline kuid ilmnes uus häda, nimelt makku sealt söögitorusse ja ninna tekib aeg-ajalt põletuse, kipituse tunne ,lõhnataju kaob.Arst kirjutas mao stabiliseerivat ravimit Pantoprazole-Mepha, minu tunde järgi vaevused suurenevad kui tarvitan seda ravimit. Küsimus milles võib olla põhjus, milliste laboriuuringutega saaks põhust uurida, kasHP-uuring veres annab mingit tulemust, millise arsti poole pöörduda, kas põhjus võib-olla ravimite kõrvaltoimest, nt. antibiootikumide suurest kogusest.

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere

Saan aru, et teil on tekkinud vaevused maos ja söögitorus, mis meenutavad kõrvetisi. Lisaks on vähenenud lõhnatundlikkus. Ja teil on kahtlus, et uued vaevused on seotud eelneva antibakteriaalse raviga.
Päris välistada seda mõtet ei saa. Ravimitel on omadus mõjuda maole ärritavalt ja osadel inimestel võib tõesti mao ärritusega seotud kaebusi tekkida. Kahjusk pean ütlema, et puuduvad sellised laboriuuringud, mis seda mõtet toetaksid või ümber lükkaksid. Verd ega ka mingeid muid materjale selle mõttega uurida ei ole mõtet, tõenduspõhist meditsiiniliselt aktsepteeritavat diagnostikat selles valdkonnas ei tehta.

Võimalik, et tegemist on tõesti mao ärritusega, mida on soodustanus eelnevad korduvad antibakteriaalse ravi kuurid. Sellisel juhul mööduvad kaebused ilmselt mõne aja pärast, soovitaksin juurde osta apteegis käsimüügis olevaid probiootikume ja neid 2-3 nädalat kasutada.

Teine võimalus, et kaebused on põhjustatud iseseisvast mao haigusest. Sellele võiks mõelda, kui eelnev ravi probiootikumidega tulemust ei anna. Sellisel juhul tuleks pöörduda gastroenetroloogi poole, kes vajadusel teeb vajalikud lisauuringud.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Vereproov

Tere! Palun abi vereproovi tõlgendamisel.
Hemogramm 5- osalise leukogrammiga:
WBC 6,9 E9/L 3,5..8,8
RBC 5,11 E12/L 4,20..5,50
Hb 156 g/L ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teie vereanalüüsi vastus on korras. Teie lümfoidsed rakud on kõik lümfotsüüdid ehk küpsed rakud, nagu olema peabki. IG parameeter on analüsaatoripõhine ning selline väike numbriline erinevus ...

Loe edasi

vereanalüüs

Tere sooviksin infot oma vereanalüüsi kohta ei saa aru peale hemoglobiini näidu

Liisa Kuhi

Vastas dr Liisa Kuhi

Tere!

Teie vereanalüüsi tulemused on täiesti korras.
Hemoglobiin, erütrotsüüdid, MCV, MCH, RDW ja MCHC on punaliblesid iseloomustavad näitajad. Tulemuste põhjal viiteid rauapuudusele ...

Loe edasi

Wilsoni tőbi

Olen geenidoonor ja sain sealt vastused oma geenide seisukohtade kohta.Seal on kirjas,et mul on geenide ATP7B rike,mis viitab vase ainevahetuse Wilsoni tőve häireid.

Tahaksin teada,kas on ...

Liisa Kuhi

Vastas dr Liisa Kuhi

Tere!

Vase sisaldust veres ja uriinis on võimalik määrata Eesti meditsiinilaboritest Põhja-Eesti Regionaalhaigla ja Synlabi laborites. Normaalne kogus sõltub meetodist ja vastusel on alati ...

Loe edasi

Kilpnääre

Sooviksin kommentaari analüüsi tulemuste kohta?

26.06 tulemused

TSH 4,18 mIU/lFT4 20,83 pmol/l
TPO-Ak <28 kU/l

30.05 tulemused
Kilpnääret stimuleeriv ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Vabandan hilinenud vastuse pärast, viibisin puhkusel.

Saan aru, et teile teeb murret muutunud TSH number.
Esimese küsimusena uuriksin, kas uuringud on tehtud samas ...

Loe edasi

milliseid analüüse teha

Tere!

Kirjutan oma murest kuna soovin saada nõu, milleiseid vereproove teha, et välja selgitada kas võib olla tegemist mõne välismaalt kaasa toodud haigusega. Tean, et nii on väga raske midagi ...

Liisa Kuhi

Vastas dr Liisa Kuhi

Tere!

Kirjeldatud kaebuste põhjal ei oska esmastele vereproovidele lisaks midagi välistavat välja pakkuda. Nakkushaiguste arst oskab kindlasti Teid nähes vajalikud analüüsid määrata.

Loe edasi

Verenäidud

Tere,
Olen 9 nädalat rase ja mulle teevad muret mõned nihkes olevad verenäidud hemogrammis. Mida need kõrgemad väärtused tähendavad, kas muretsemiseks on põhjust?
WBC 9,5 otsustuspiirid ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Vereanalüüside järgi ei ole muretsemiseks põhjust.
Rasedaid jälgitakse alati aneemia tekke suhtes, kuna rasedus on emale koormuseks. Teie punavere näitajad on korras ja aneemia ...

Loe edasi

krooniline toksoplasmoos

Tere! Mul on juba poolteist aastat erinevad valud ja spasmid erinevates keha piirkondades (pea, kael, kurk, kõrvad, silmad, selg, rind, kaenlaalused, käed, kõht, jalad, põlved). Nendes kohtades, kus valutab, ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Toksoplasma on üks sagedasemaid mikroorganisme, inimene puutub sellega kokku sageli kasside vahendusel, kuid võib kokku puutuda ka liha söömisel ja vee joomisel, samuti erinevate töötlemata ...

Loe edasi

Vereanalüüs

Tere.

Eelmisel nädalal kaebas laps (12a), vähest väsimust. Lasin lapsel välja puhata, ning pöördusin ikkagi perearti poole, et lasta teha vereanalüüsid kuna pole neid kaua teinud. Vereanalüüside ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Vereanalüüsis on rakkude absoluutarvud korras. Protsentide hulga muutus on seetõttu vähe oluline. Kuid lümfotsüütide suhtarvu suurenemine granulotsüütide arvelt on kõige sagedamini seotud ...

Loe edasi

borrelia lgM ja borrelia lg G referentsväärtused

Soovin teada borrelioosi tulemuste referentsväärtusi.
Vastus : on positiivne või negatiivne ei ole küllaldane

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Borrelioosi jaoks on positiivne ja negatiivne piisavad väärtused.
Numbrilised väärtused ei peegelda ei haigust ega selle dünaamikat, vaid on mõeldud positiivse ja negatiivse eristamiseks ...

Loe edasi

leukogrammi tõlgendus

Poole aasta jooksul on nelja leukogrammi võrdluses püsinud lümfotsüütide suhtarv 43-50% ja neutrofiilide suhtarv 38-45%. Samal ajal on absoluutarvud normi piires (vastavalt 2,4-3,1 ja 1,9-2,9). Selget ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Olete probleemi õigesti kirjeldanud, kui toote välja, et absoluutarvud on rakkudel normi piirides. Ja samuti seda, et puudub dünaamika ehk arvud ei liigu selgelt suurenemise või vähenemise ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi