Rasedusmürgistus Autor: Ferenc Szirko

Rasedusmürgistus ehk preeklampsia ehk rasedustoksikoos on vaid rasedatel esinev seisund, mida iseloomustab vererõhu märkimisväärne tõus ja sellega kaasnev uriiniga erituva valgukoguse mitmekordistumine. Kerge preeklampsia korral ilmneb vaid vererõhu tõus, raske vormi puhul kaasuvad ka peavalu, nägemishäired, valu ülakõhus, hingamispuudulikkus ja tursed erinevates kehapiirkondades. Uriini eritub vähe.

Ravimata ja raske preeklampsia võib kujuneda raseda kramptõveks ehk eklampsiaks. Samuti kahjustab preeklampsia loodet, kes saab veresoonte ahenemise tõttu vähem hapnikku ning on seetõttu lämbumisohus. Preeklampsia täpne põhjus pole teada, olulisemateks riskiteguriteks on esmarasedus, haiguse ilmnemine perekonnas ja eelmiste raseduste ajal, vanus alla 20 või üle 35 aasta, juba enne rasedust esinenud kõrgvererõhktõbi või neeruhaigus.

Kerge preeklampsia puhul on arstide ja raseda esmane ülesanne vältida vererõhu edasist tõusu ning kramptõve teket. Kasutatakse vererõhuravimeid, rasedale soovitatakse puhkust, vajaduse korral haiglaravi. Preeklampsia nähud taanduvad pärast sünnitamist.

Vt ka raseda kramptõbi.

Seotud teemad

Nõuanded sel teemal

Emaka amputeerimine

Tere
Minul on diagnoositud kusepõie microcystis obstruktsiooniga. Septembris on planeeritud operatsioon - kusepõie augmentatsioon. Uroloog seletas operatsioonijärgseid riske ja tagajärjeid, kus oli ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 38-aastane

Haigusjuhtum on komplitseeritud. Tegemist on uroloogiliste ja neuroloogiliste diagnoosida ja probleemidega.
Paljudel naistearstidel ...

Loe edasi

HPV 68 ja lameepiteeli metaplaasia

Tere!

Mais käisin günekoloogi vastuvõtul, kui menstruatsioon oli juba 10 päeva hilinenud. Tegu oli väga kehva arstiga, aga tahtsin lihtsalt kindel olla, et kõik hästi. Tol hetkel proovisime ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 26-aastane

Vastab tõele, ka kirja lugedes jääb sama mulje, nagu ise kirjutate: "Olen paanikas, palun abi.."
Millise vaktsiiniga olete ...

Loe edasi

Muutused tupeava ümber, kondüloomid?

Küsimus-mure järgmine.

Käisin 11. aprillil naistearstil andmas suguhaiguste teste (välja arvatud süüfilis ja HIV). Tollel perioodil oli ka välisel vaatlusel kõik korras.

18. ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 25-aastane

Saadetud foto järgi võiks kahtlustada genitaalkondüloome, kuid diagnoosi saab püstitada reaalselt vastuvõtul ja ravi ordineerida ...

Loe edasi

HAR

Tere

Kuu aega tagasi alustasin taas Kliogestiga peale 4-aastast poole nõrgema östrogeenisisldusega tablettide võtmist. Nüüd on kolm päeva olnud nõrka vereeritust "määrimist" ja mõned õhtused ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 56-aastane

Kõikide ravimitega võib esineda kõrvaltoimeid, nii ka HAR ja ka Kliogestiga, eriti (uuesti) alustamisel, sest saate ju naissuguhormooniga ...

Loe edasi

Ultraheli ja hCG

Tere!


5+2 oli hCG üle 9000 IU/L
5+4 ligi 15000 IU/L

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

HCG ja progresterooni tase


Samas HCG tase on siiani tõusnud.

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

vereeritus menopausi ajal

Tere,olen 53 ja päevad pea 2 aastat ära,aga ühelpäeval markasin et püksid verised ja sellega asi piirdus,ja selline tunne nagu päevad,õrn valu nüüd nädal möödas kas on põhjust muretsemiseks,sel päeval ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Läänemeri siin küll süüdi ei ole. Võiksite siiski minna kohaliku günekoloogi juurde gün kontrolliks. Ilmselt on vajalik teha günekoloogiline tsütoloogiline uuring emakakaela võimalike rakuliste ...

Loe edasi

biopsiamaterjali uuring

digilooś vastus:Materjal: T84000 - endomeetrium /endometrium/ Endomeetriumi kaabe, milles vere foonil näha koldelise nekroosiga väljendunud detsiiduataolise strooma reaktsiooniga endomeetriumi tükke. Stroomas ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Teile on tehtud pidevate veritsuste tõttu emaka limaskesta e. endomeetriumi koeuuring. Tehtud uuringu vastus kinnitab, et koematerjalis pole halvaloomulisi muutusi ega põletikku. Preparaadis ...

Loe edasi

Raseduseaegsed vitamiinid

Tere,
Küsimus on raseduse aegsete vitamiinide ning foolhappe kohta. Nimelt olen 5+3 nädalat rase ning võtan raseduseaegseid vitamiine (Rainbow Light, Just Once, Prenatal One, Food-Based Multivitamin), ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, see annus on piisav.
DRkadastik

Loe edasi

Vonille pill võtmata 3.nädalal

Tere!

Võtan hetkel Vonille pille ning 3nda nädala viies kollane tablett jäi õhtul võtmata (tavaliselt võtan 21 ja 00 vahel). Võtsin unustatud tableti järgmisel hommikul 10.30. Pakendi infolehelt ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 20-aastane

Ka antibeebipillid on (hormoon)ravimid, millest peate rääkima igale artile, kuhu pöördute. Jätke meelde kuu ja aasta, millal ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi