Raseda kramptõbi Autor: Ferenc Szirko

Raseda kramptõbi ehk eklampsia on rasedustoksikoosi (preeklampsia) krambistaadium. Kogu keha haaravad krambihood tekivadki peamiselt neil rasedatel või sünnitanud naistel, kellel on eelnevalt esinenud preeklampsia. Viimasele on iseloomulik krambivalmidus, mistõttu krambi võib vallandada ka vali kõne või heli, samuti ere valgus jms. Krambihoole eelnevad tavaliselt peavalu, ülakõhuvalu, tursed, nägemishäired ja/või üliägedad refleksid. Samas võib krambihoog alata ka ilma igasuguste eelnevate sümptomiteta või eelneb üksnes mõõdukas vererõhu tõus. 

Tavaliselt tekib eklampsia raseduse viimasel kolmandikul, sünnituse ajal või 48 tunni jooksul pärast sünnitust. Krambihoog võib esineda mis tahes eas rasedatel, kuid risk on suurem esmasünnitajatel ja üle 35-aastastel naistel. Hoo teket võib soodustada ka ebapiisav sünnitusabi ja eklampsia varasem esinemine perekonnas. Krampide tekkemehhanism on ebaselge, kuid oletatakse, et neid kutsuvad esile ajuvereringe puudulikkus, väikesed ajusisesed verevalandused või ajuturse.

Krambihoog võib olla eluohtlik nii emale kui ka lootele. Sõltuvalt loote seisundist võib kiire keisrilõige osutuda vältimatuks. Krambihoo läbiteinud haigeid jälgitakse haiglas. Eklampsia järel võib naistel ilmneda muid tervisehäireid, näiteks pimesus, kuid need on tavaliselt mööduvad.

Vt ka rasedusmürgistus.

Seotud teemad

Nõuanded sel teemal

Kas võtta SOS-pilli?


Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Fibroadenoom ja peanaha mesoteraapia


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

Antibeebipillide (Yasminelle) kasutamise lõpetamise mõju organismile

Tere

Mu küsimus puudutab antibeebipillide mõju organismile.

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

Mükoplasma bakter


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Andmetest selgub, et olete 41-aastane.

http://www.eusti.ee/wp-content/uploads/2016/11/Ravijuhis_2015.pdf
Loe edasi

Müoom ja hüpotüreoos

Tere!

Olen 51aastane naine.
Mul on juba paar aastat diagnoos müoom.
Sain niisugused ultraheli ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

Valu paremas pool kubemes ja puusa piirkonnas.


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

Hormonaalne tasakaal pärast sünnitust

Tere!

Sünnitasin 25.09.2016.

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

Oscar v Triple

Tere.
Kui OSCAR test oli korras, Trisomy 21- 1/4905, (12+5), kas on vajadust triple testi järele? Vanust 35 a.

Tänan

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, kui OSCAR korras, siis kindlasti ei ole vajadust muudeks testideks. Lugupidamisega DR Kadastik

Loe edasi

Hormoonanalüüsist

Tere!

Sooviksin natuke infot hormoonalaüüside interpreteerimisel.
Tsükli 5.päeval sellised tulemused:
FSH 8,4IU/l
LH 2,13 IU/I
Östradiool 95,8 pmol/I
Prolaktiin ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, I faasi hormoonid korras, võiks teha ka II faasis progesterooni. Vastus sellele, miks te ei rasestu, ei saa kohe öelda. Kindlasti vajab ka mees uuringut, alles siis kui mees korras, võiks teid rohkem ...

Loe edasi

SOS pill


Paar tundi hiljem oli uus vahekord, ja kuna ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi