Punetised Autor: Reet Raukas

Punetised on äge punetiseviiruse põhjustatud lööbeline nakkushaigus, mida põevad peamiselt lapsed. Nakkuse ülekanne toimub haigelt tervele piisknakkuse teel. Haiguse läbipõdemine annab eluaegse immuunsuse. Haige on nakkusohtlik 7–10 päeva enne ja pärast lööbimist.

Haiguse lõimetusaeg on 11–24 päeva. Haigel tekib halb enesetunne, peavalu ning mõõdukas palavik. 2.–3. päeval ilmub õrnroosa lööve, mis levib peanahalt kiiresti kehale ja jäsemetele. Lööve taandub paari-kolme päevaga samas järjekorras. Haigusele on iseloomulik lümfisõlmede suurenemine kuklal ja kaelal. Võib esineda liigesevalu, eriti noortel naistel.

Lapseootel naisele on punetised ohtlik haigus. Mida varasemas raseduse järgus kokkupuude viirusega toimub, seda tõsisemad on loote kahjustused. Kui nakatumine leiab aset esimese 11 rasedusnädala jooksul, tekib 90% loodetel kaasasündinud punetiste sündroom. Sündiv laps on alakaaluline, tal võib olla südamerike, kurtus ja mitmeid silmaprobleeme, nagu katarakt ehk kaasasündinud kae, glaukoom, mikroftalmia (pisisilmsus).

Haigust diagnoositakse kliinilise pildi alusel. Diagnoosi kinnitab vereanalüüs. Tavalise kulu korral punetised ravi ei vaja.

Ennetamiseks vaktsineeritakse lapsi nõrgestatud elusvaktsiiniga 12. elukuul, revaktsineeritakse 13. eluaastal. Kui fertiilses eas naisel puudub immuunsus punetiste suhtes, on soovitatav lasta end vaktsineerida. Pärast vaktsineerimist ei tohi kolme kuu jooksul rasestuda, sest viirus läbib platsentat.

Punetised

Nõuanded sel teemal

Kas võtta SOS-pilli?


Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Fibroadenoom ja peanaha mesoteraapia


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

Antibeebipillide (Yasminelle) kasutamise lõpetamise mõju organismile

Tere

Mu küsimus puudutab antibeebipillide mõju organismile.

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

Mükoplasma bakter


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Andmetest selgub, et olete 41-aastane.

http://www.eusti.ee/wp-content/uploads/2016/11/Ravijuhis_2015.pdf
Loe edasi

Mure lapsega

Tere
Mul laps jäi haigeks 6veebrualil. Oli palavik ,nohu ja köha . Ja hakkas sees ragisema suhtlesin arstiga siis arst kirjutas rohud ja tegin ka auru. Reedel oli õhtul viimati palavik 37,4 ja nädala ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kui lapsel pole enam palavikku, siis võib lapsega ikka õues käia. Pärast viiruse põdemist võib köha kesta kuni 4 nädalat ja ainult köha pärast ei pea toas olema. Külm õhk võib küll korraks ...

Loe edasi

Müoom ja hüpotüreoos

Tere!

Olen 51aastane naine.
Mul on juba paar aastat diagnoos müoom.
Sain niisugused ultraheli ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

Lapsel on tikid

Tere! Poiss on 7a. Eelmisel kevadel lapsel tekkisid tikid- silmapilgutamine. Asi läks hullemaks suvel, kus mõlemad silmad hakkasid pilgutama korda mööda. Käisime neuroloogi vastuvõtul. Sain konsultatsiooni ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere !
Aitäh pöördumast!
Tikid võivad sageli kesta puberteedini, võivad lõppeda ka varem ja väikesel protsendil jäävad ka täiskasvanuikka. Väga sageli esinevad nad kuni kümnenda eluaastani. ...

Loe edasi

Lapse närvisüsteemi häired

Olen 6 aastase poisi vanaema. Meil on väga suur mure ja palume Teie abi. Laps läheb sageli närvi, tühiste asjade pärast või mõne õpetussõna pärast. Aga probleem on selles, et last pole enam võimalik maha ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh pöördumast!
Soovitan siiski pöörduda psühhiaatri vastuvõtule, sest selline mure ei kuulu neuroloogi pädevusse.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi

Kas põhjust muretseda?

Tere!

Annan endale aru, et olen hüpohondrikusele kalduv ema, kes pidevalt oma lapsi kontrollib ja nende pärast muretseb. Perearst on minu muredesse juba ammu kerge skepsisega suhtunud, aga ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh pöördumast!
Teie kirjelduse alusel on väga raske midagi kindlat öelda. Arvan et tema arengu pärast muretseda pole vaja.
Ussiproove on võimalik korduvalt teha, et see probleem ...

Loe edasi

lapsel pidev köhatamine

tere,selline mure ,laps köhatab pidevalt peale jooksmist või rahmeldamist ,selline mure on kestnud nii poolteist aastat,algul perearst arvas,et ju lihtsalt miskit häirib kurku ,sai tehtud allergia test ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Montelukasti toime üle ei saa enne otsustada, kui ravimit on võetud kaks kuud. Kui köha ikka püsib kahe kuu möödumisel, siis pidage uuesti perearstiga nõu, kas oleks vaja minna uuesti ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi