Kopsuinfarkt Autor: Helle Leesik

Kopsuinfarkt on kopsukoe kärbus ehk nekroos, mis tekib vastava kopsuveresoone ummistuse tagajärjel. Kõige sagedasemaks kopsuinfarkti põhjuseks on trombemboolia, mis pärineb alajäsemete veenipõletikest, ka võib trombemboolia olla seotud hiljuti läbiviidud operatsiooni(de)ga (eriti väikevaagnaelundite operatsioonidega) või sünnitusjärgse perioodiga. Arsti (kiirabi) peab informeerima haigestumisele eelnenud veenipõletikust või operatsioonist. Haigusnähud sarnanevad kopsuemboolia sümptomitega, kuid lisanduvad palavik, köha, veriköha. Haiged eelistavad istuvat asendit. Haige vajab rahu, õhupuuduse korral ka hapnikku. Oluline on vältida uute trombide teket vere hüübivust vähendavate vahenditega, mida haiglas doseeritakse vastavalt hüübivusnäitajatele. Kui tekib põletik, tuleks kasutada põletikuravimeid. Valu leevendamiseks antakse haigele valuvaigisteid. Verd köhivale kopsuinfarktihaigele ei tohi anda hüübivust suurendavaid medikamente. 

Korduvate infarktide ärahoidmiseks tuleb hüübivust vähendavaid ravimeid võtta ka pärast haiglast lahkumist pikema aja jooksul, eriti kui tromb pärines alajäsemete veenidest. Nekroosikoldes arenev põletik paraneb väga aeglaselt, radioloogiliselt tuvastatav varjustus püsib kaua (kuu ja enam). Erandjuhul võib nekroosikoldes tekkida ka mädanik ja kujuneda tühik. Kui esineb alajäsemete veenitromboose, võivad trombembooliad ja kopsuinfarkt korduda.

Vt ka kopsuemboolia, veenipõletik.

Nõuanded sel teemal

seljavalu

Tere,EMO-s tehti mulle KT-uuring nimmeosast,
L4/5 vahemikus vasempoolne mediolateraalne prolaps,võimalik surve vasemale juuretaskule.L3/4 vähene disfuunse protrusioon.Neurokirurgi juurde pääsen ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Millised on vaevused??

Tel. 6 748 591
Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

Pärasoole ava kõrval mingi kühm või punn!

Tere küsimus selline et pärasoole juurde tekkinud väike punnike siuke pehme ja pärasoole ava kergelt valutab aga veritsust midagi pole aga häirib nagu oleks väline hemoroid aga ei tea täpselt et kas saab ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Väga täenäoline, et tegu hemorroidaaltromboosiga. Ohtlik see ei ole. Soovitaksin siiski näidata perearstile.

Loe edasi

Tehti kindlaks hüpertüreoos ja türeoidiit

Lähen varsti teisele endikrinooligi vastuvõtule.Esimesel korral TSH - 0,010.Sain raviks Tiotill 2x2. Nüüd kuu aja möödudes TSH - 003.
Kas olukord on paranenud ei osanud perearsti õde õieti öelda.Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt tuleb selgitada valu põhjus. Kilpnäärme ületalitlus valu ei põhjusta - ehk on tegemist hoopis kilpnäärme alaägeda põletikuga? Ka alaäge põletik võib haiguse algusjärgus mõõdukat ...

Loe edasi

Nõgus selg

Tere! Mureks on nõgus alaselg. Kas on olemas mingeid harjutusi mis aitaks selga veidi sirgemaks saada? Ei julge randa ka minna kuna kõht ja tagumik on punnis.

Priit Ailt

Vastas Priit Ailt

Tere,

Nõgusselgsus tuleb reeglina lühenenud/ pinges puusapainutajatest (hip flexor) ja nõrgenenud tuharalihastest (glutes). Probleem pole mitte selles, et kõht on ees, vaid et kogu vaagen ...

Loe edasi

Valulikkus ja vähenenud liikumisvõime õlaliigeses.

Õlaliiges (sportimise/kõndimise) ajal "liigutan kätt vale nurga all ning kiirelt" läheb krampi ning hakkab valutama. Sellega kaasneb liikumisvõime vähenemine. Olen pöördunud arsti juurde ja tehti MRT uuring ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Tegu ortopeedilise prpbleemiga, mina vaid üldkirurg.
Kui olete juba spetsialisti-ortopeedi juures käinud ja pole abi saanud soovitan kahte varianti. kas küsida teist arvamust teiselt ortopeedilt ...

Loe edasi

Jalgade ja käte valutamine

Kas olete kokkupuutunud fibromüalgia diagnoosiga ning kas fibromüalgia valud võivad olla ainult jalgades ja osaliselt harvem kätes (ainult küünarnuki triitseptsi piirkond)?
Algasid mul valud jalgades ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Fibromüalgia korral aitab tavaliselt Amitriptyliin 25 mg 2 tab õhtul. Toime tekib alles paari kolme nädala möödudes. Proovige ja helistage siis tel. 6 748 591

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

Pimesoole taastumine

Pimesoole operatsioonist on möödas 33 päeva ja siiani on parem pool paistes ja armi alt kõva.Paistes on just armi kõrvalt. Paremal küljel magada ei saa.Annab tunda vahepealt tuksatav/torkav valu.
Operatsioon ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kui Teil palavikku ei ole ja kõhtegevus normaalne, siis muretsemiseks põhjust ei näe. Ilmselt oli Teil operatsioon tavalisest tüsilikum, mistõttu ka taastumine võtab rohkem aega. Pikkamööda hakake tegelema ...

Loe edasi

Sügelevad punnid nii kätel kui jalgadel

Umbes ca 2 kuud tagasi tekkisid mu kehale punased laigud, mis sügelesid. Nüüd tulevad ainult mingid kühmud kätele ja jalgadele, mis sügelevad meeletult. Päeval suudan ennast ohjata, kuid öösel kratsin ...

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Paljud nahahaigused sügelevad, kuid sagedasematest haigustest, mis annavad piinavat sügelemist võiks välja tuua atoopilise dermatiidi, ekseemi või sügelised.
Dermatiidi/ekseemi puhul ...

Loe edasi

Muhk käe peal

Käel, randmest pisut all-pool vastastikku peopesaga on tekkinud muhk.
Muhk ei ole valuline kuid ei ole 2-3 nädala jooksul taandunud, vaid pisut suurenenud. Varem ei ole sellist olukorda olnud seega ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Tegu võib olla ganglioniga. Kui vaevusi ei tee, pole midagi vaja teha. Kui segab, soovitan näidata ortopedile.

Loe edasi

TSH näit

Tere, Sain täna kilpnäärme näidud ja panin aja kinni endokrinoloogi juurde, TSH 105,23 mUl/l; FT4 4,17 pmol/l; FT3 1,00 pmol/l. Sain aja 2 nädala pärast. Olen väga mures selle TSH pärast. Mul varem pole ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, see on kilpnäärme alatalitlus. See ei ole tekkinud mõni päev või mõni nädal tagasi - pigem on Teil alatalitlus tasapisi süvenenud aastaid. Seega elate üle ka vastuvõtuni jäänud 2,5 nädalat. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi