diagnoosi tõlgendamine 17.05.21 / Füsioteraapia

Külastaja küsib:

Tere! Palume abi või nõuannet. Vanemal naisterahval (64a) järgmine diagnoos: Probleem tekkis pool aastat tagasi - valu paremas põlves, tugevneb koormusega- käimisel. Tehtud MRT. Leid: luudes signaalimuutust esile ei tule. Väikesed osteofüüdid liigesepindade servades. Kõhred ebatasased, reieluu trohlea keskosas on 2mm luuni ulatuv kõhredefekt. Mediaalse kompartmendi kõhred õhenenud, enam reieluupoolsel on kõhrefissuurid, osad luuni. Vedeliku rohkenemist liigeses ei ole. Vähene vedelik m.popliteuse bursas. Lateraalne menisk intaktne, mediaalse meniski tagasarve horisontaalne rebend, korpuse osas intrameniskeaalne tsüst 2 x 4mm. ACL on T2 hüperintensiivne - mükoidne degeneratsioon? PCL ja külgsidemed intaktsed. Hoffa keha muutusteta. Lig.pateallae ja m. quadricepsi kõõlus intaktsed.

Kahjuks arst ei andnud täpseid suunised, mida edasi teha - kuidas toimida. Kas oleks vajalik operatsioon või on olemas ka muud ravivõimalused? Valu on igapäevane, kui käia. Samuti valutab öösiti. Soov on põlvevalust vabanemine või vähemalt selle (oluline) leevenemine.

Arst vastas:

Priit Ailt

Priit Ailt

Füsioteraapia

Tere,

MRT vastusest arvan, et peaksite pöörduma ortopeedi poole, kuna valu põhjus võib olla kõhredefekt ja/või meniski rebend. Ortopeed juba otsustab ise oma testimisega ja MRT baasil, kas edasine ravi on operatsioon või saab konservatiivsete vahenditega.

Tervitades,
Priit Ailt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Füsioteraapia

põlveprotees

Tere

Mulle paigaldati põlveprotees 13.05.2021. Praeguseks läheb operatsioonijärgne 6 nädal kuid pool mu põlvest, parema jala põlv, on endiselt kange, eriti välimine külg. Pidin kahjuks autoga ...

Priit Ailt

Vastas Priit Ailt

Tere,

Jah, põlveliigese kangus võib tuleneda sundasendist, mis tekkis nendest pikematest autosõitudest. Soovitan tulevikus teha autosõidu puhul pause, liigutada põlve, siis ei tohiks ta nii ...

Loe edasi

Jalg

Tere, olen 30 aastane naine ja mul selline mure, et mul on üks jalg eriti paistes ja valutab olen käinud arsti kontrollis pärnus kuid midagi pole leitud

Maris Perendi

Vastas dr Maris Perendi

Tere!

Kui arsti juures on välistatud kõik haigused, vanad traumad/operatsioonid ja ravimid, mis turset võiksid põhjustada, oleks oluline kohandada oma igapäevaseid tegevusi. Turset võivad ...

Loe edasi

Käsi küünarnukist labakäeni kange

Mul on vahelduva eduga käsi (mõlemad) küünarnukist labakäeni tuim, kange ja raskesti liigutatav.
Küünarnukk on valus, lihased on kanged ja käelaba valutab kergelt. Sõrmi on ebamugav liigutada ja ...

Maris Perendi

Vastas dr Maris Perendi

Tere

Probleem on ilmselt põhjustatud pikast sundasendist ja survest küünarvarrele, mis häirib normaalset verevarustust ja/või survestab närvi. Soovitatav on vältida ärritatavaid asendeid. ...

Loe edasi

Põlve trauma

Tere! Probleem järgmine: umbes aasta tagasi käisin jooksmas, kus jooksin 14km. Enne seda olin paar korda jooksmas käinud ja max distants oli 4km. Mainin ka, et polnud ōiged jooksujalanõud jalas. Järgmine ...

Maris Perendi

Vastas dr Maris Perendi

Tere!

Valu võib olla põhjustatud uuest harjumatust koormusest. Kui pole varasemalt jooksmisega tegelenud (või on jäänud pikem paus), võib probleem olla põhjustatud sellest. Valu võib mõjutada ...

Loe edasi

Nõrk valu 10 aastat tagasi vahetatud paremas puusaliigeses

Tervist,
22.05.2011 parema puusaliigese vahetus, nüüd nõrk valu selle lähipiirkonnas paar nädalat nõrk kipitus või valu. Nõrk valu ka istmiku paremas pooles ja opi koht kipitab, kui aluspesu kumm ...

Maris Perendi

Vastas dr Maris Perendi

Tere

Usun, et operatsiooni järjekorda pole vaja end veel panna. Tegemist ei pruugi olla üldse puusaliigese probleemiga. Ka alaseljast tulenevad valud võivad kiirguda puusa piirkonda. Esmalt ...

Loe edasi

Testin küsimist

Testin, kas küsimise süsteem töötab.
Säärelihas on igati ok. saan jooksmas käia jm. trenni teha ilma probleemideta

Maris Perendi

Vastas dr Maris Perendi

Töötab!

Loe edasi

Valu kaela piirkonnas

Umbes kaks kuud tagasi tekkis pakitsev valu paremas kõrvas (pea keskel). Sellega käisin pereasti juures õe vastuvõtul, kes ei tuvastanud põletikku. Natuke aega pärast kaebuste tekkimist kõrvas, hakkasin ...

Maris Perendi

Vastas dr Maris Perendi

Tere

Tegemist võib olla lihas-skeleti probleemiga kaela piirkonnas, kuna on seotud konktreetsete liigutustega. Põhjuseks ei pea olema alati trauma või vigastus. Probleem võib tekkida ka järk-järgult ...

Loe edasi

Põlve valu

Tere!
Mind on valdanud juba mitu aastat mure põlvedega(mitte küll igapäevaselt). Mure seisneb selles, et vahest loob valu mõlemasse põlve korraga aga vahest valutab ainult üks. On olnud päevi kus ...

Priit Ailt

Vastas Priit Ailt

Tere,

Antud juhul ei ole mul Teile selget vastust öelda, kuna kaebused ei ole kuigi spetsiifilised. Vajalik on vastuvõtt, kus saab põlvi testida ja antud tulemustest ravi soovitada.

Loe edasi

Valu abaluu piirkonnas

Tere,mis võib olla selle põhjus et pärast millegi raske asja tõstmist või pikema aja jõu pingutust,hakkab selja ülaosas abaluu piirkond valutama mõnikord

Priit Ailt

Vastas Priit Ailt

Tere,

Kirjelduse järgi arvan, et tegemist võib olla ülaselja (keskmise ja alumise trapetslihase) nõrkusega/ koormustaluvuse langusega. Proovi 3 nädala jooksul allolevaid harjutusi, kui seisund ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi