Kilpnääre 10.09.22 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Eelmise aasta lõpus, november 2021 pöördusin naistearsti poole murega, et päevad ei käinud enam korrapäraselt, tuju oli tihti paha, ärritusin pisemagi asja peale, juuksed langesid ja oli pidev väsimus. Arvasin, et hakkan varajasse menopausi jõudma. Verenäitajad olid aga korras (Ferritiin - 14.4, B12 - 358, Östradiool - 479.6, Folliikuleid stimuleeriv hormoon FSH - 5.4, ft4 - 14.75, Vitamin D - 96,4) ning arst välistas menopausi saabumist. Siiski oli TSH 4.55 ning soovitati võtta veerand tabletti L-thyroxini mõned kuud. Võtsin tabletti ca 4 kuud ja enesetunne justkui läks paremaks, ka tsükkel muutus taas regulaarseks. Kuna viibisin ligi pool aastat Eestist eemal, ei pääsenud ka enam arsti juurde kontrolli. Vahepeal lõetasin tabletide söömise ning mured algasid kolm kuud justkui uuesti. Lisaks kaalu tõus, kuigi toitun tervislikult ning vahel tundub, et olenemata kui palju end tagasi hoian tuleb kaalu ikka juurde. Sain kiirelt Synlabis testid teha Eestis. Naistearst pidas tulemusi heaks, perearst aga soovitas endokrinoloogiga nõu pidada. Mainin, et ma ei tarvita toidulisandeid ja D vitamiini kogus veres on loomulik tõus. (kaltsiumi näitajad on kooras). Kas on põhjust arvata, et kilpnääre mõjutab tervist ja enesetunnet. Hetkel taas arsti juurde ei pääse, kuna olen paar kuud taa Eestist eemal. Augustikuus olid verenäitajad järgmised: Türeoidperoksüdaasi vastased antikehad TPO IgG - 6.1 kU/l, Ferritiin - 11.5 μg/l, B12 - 274, Folliikuleid stimuleeriv hormoon FSH - 5.9 IU/l, TSH - 3.66, ft4 - 11.4, Vitamin D - 139.6 nmol/l, ALP - 23.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teie puhul on tegemist nn. päriliku riskiseisundiga - kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga. Teil on elu jooksul u. 10 korda kõrgem kilpnäärme talitlushäire risk kui täiesti terve kilpnäärmega isikutel. Samas ei pruugi risk realiseeruda ja kilpnäärme talitlus võib püsida kogu elu normaalsena. TPO IgG on verest määratav kroonilise türeoidiidi marker ja see on Teil alati normist oluliselt kõrgem, kuigi võib suures ulatuses kõikuda. Edaspidi on oluline jälgida TSH ja FT4 s.t. kilpnäärme hormoonide dünaamikat - soovitav on seda teha vähemalt 1-2 aastase intervalliga, vajadusel ka sagedamini. Fertiilses eas naisel peaks TSH jääma normi piiridesse, kui soovitakse rasestuda, oleks ideaalne vahemik 1- 2,5 mIU/l. Kui TSH on veidi normist kõrgem, võiks kaaluda asendusravi sünteetilise kilpnäärmehormooniga (L-türoksiin), eriti juhtudel kui FT4 on normi alumisel piiril või selle lähedal. Absoluutseks asendusravi vajaduse näidustuseks on TSH väärtus, mis on kõrgem kui 10 mIU/l.
Autoimmuunne türeoidiit iseenesest ei põhjusta kehakaalu tõusu, tsüklihäireid ega ärevust. Mõnikord võib küll kilpnääre mahult suureneda. Seega viimaste hormoonanalüüside alusel asendusravi vajadust ei ole. Küll aga soovitaksin 6 kuu möödudes TSH ja FT4 uuesti määrata.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kilpnääre

kilpnääre TSH 1.50 TPO lgG 226.0 muud näitajad korras

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme hormoonid korras. TPO IgG kõrge tiiter viitab autoimmuunsele türeoidiidile.
Ravi Te ei vaja. Jälgimiseks TSH 1 kord aastas perearsti juures.
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnääre

Kuidas saan teada kas mul on hüpotüreoos?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tuleb teha kilpnäärme hormoonanalüüs veeniverest. Tavaliselt teeb seda perearst.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnääre ja pea uimasus

Kas kilpnääre võib tekitata pea uimasust otsa eest, nagu võtab tuikuma?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Et kilpnääre sellist tunnet tekitab, on küll vähetõenäoline. Pigem soovitaksin silmas pidada vererõhku, vajadusel uurida lülisamba kaelaosa või unarterite läbitavust. Perearst aitab kindlasti ...

Loe edasi

kilpnääre

ultrahelis kindlaks tehtud kilpnäärme üldmaht 4,7ml - kui suur on normaalne maht?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme normaalne maht on naistel kuni 18ml, meestel kuni 25ml. Seega on Teie kilpnääre suuruselt normis.
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnääre

Kui tihti tuleks kilpnääret kontrollida ja kas suur kilpnääre on loomulik.
Mu kaela vaatades ja eriti siis kui pea taha nõjutan, paistab, et mul on üpris suur kilpnääre. Perearst saatis mu 2004.aastal ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Et selgitada, kas Teie kilpnääre tõepoolest on mõõtmetelt suurenenud, tuleb ära teha ultraheliuuring. Silma järgi hindamine adekvaatset tulemust ei anna. Pika ja saleda kaelaga noortel naistel ...

Loe edasi

kilpnääre

milliseid tagajärgi annab kilpnääre, kui ravi õigel ajal ei saa. kui kindlalt saab loota vereproovile?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ühte võin öelda, vereproovile võib kindlalt loota. Ülejäänu osas sõltub kõik konkreetsest kilpnäärmehaigusest.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

kilpnääre

Kas kilpnääre võib alatalituse korral ka mitte minna suuremaks või väiksemaks? Mille järgi saab aru, et kilpnääre on läinud väiksemaks kas kilpnääre saab mõõtmetelt olla alla normi?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnääre võib alatalitluse puhul minna nii suuremaks kui väiksemaks. Kilpnäärme mahuliseks hindamiseks kasutavad arstid ultraheliuuringut, kogenud arst võib kilpnäärme suurenemist või vähenemist ...

Loe edasi

kilpnääre

mul veel üks küsimus kui kilpnääre uletub rinnaku teha mis see on ja mis sellega kaasneb kas see on halb asi paljun vastake ette tänates,,,,,,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Rinnaku taha ulatuv kilpnääre on oluliselt suurenenud ja vajab tõenäoliselt lõikust või radiojoodravi. Konkreetse ravimeetodi kasuks otsustamiseks on vaja teha lisauuringuid ja arvestada ka ...

Loe edasi

kilpnääre

Kas kilpnäärme haigusega vöib esineda köha

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Laste puhul, harva ka täiskasvanutel, võib kilpnäärme suurenemine põhjustada "köhatamist". Rögaeritust ja hoogudena esinevat köha kilpnääre ei põhjusta.
Tervitades,
...

Loe edasi

kilpnääre

tahaks teada,mis asi on myrgine kilpnääre??Kuidas on v6imalik seda ravida ja kas see haigus on yldse ravitav?Olen väga mures.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
"Mürgine" kilpnääre on rahvalik väljend kilpnäärme ületalitluse kohta. Tegelikult ei tooda kilpnääre mingit mürki, vaid ülekülluses kilpnäärmehormooni. Haigus on ravitav. Ravivõimalusteks on ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: